Evrenin sonu ve ötesinde neler var?

images (18).jpeg

Bilmiyoruz. Başka evrenler olabilir ve bu hipotez içlerinde en kabul görenlerinden birisi çünkü evrenin genişlemesi bir tarafında daha değişkenmiş ve bu bizimkinden daha büyük bir evrenin kütle çekiminden kaynaklanıyor olabilir demek. Hiçlik var, sonsuzluk var vs demek çok saçma ve cahilce olur. Hiçbir şeyin varlığını 30 saniye sorgularsanız zaten kendiniz bile mantıksızlığı ayıkırsınız.

Evrenimiz 98 milyar ışık yılı çapında. 98 milyar ışık yılı mesafesini bir şekilde kat ettik diyelim peki evrenimizin sonunda ne var? Başka evrenler mi yoksa karanlık maddenin bile olmadığı sonsuz boşluk mu? Fikirlerinizi öğrenmek istiyorum çok merak ettiğim bir konu.
Allah bilir diyen ultra zeki varliklari goz ardi etmek icin sabirsizlaniyorum.

Evren eger surekli genisliyorsa sonu yok. Bunu ancak bilim kanitlayabilir.

Allah bilir diyen ultra zeki varliklari goz ardi etmek icin sabirsizlaniyorum.

Evren eger surekli genisliyorsa sonu yok. Bunu ancak bilim kanitlayabilir.

Evrenin sonu hakkındaki hipotezlere göz atmanı öneririm, ilgi çekici bir konu... Çünkü muhtemelen sonu olacak.

Sürekli genişlediği varsayılan bir baloncuk olarak düşünebiliriz. Sonu her geçen saniye değişiyor bu durumda. Asıl merak çeken nokta (şahsi fikrim) ne zaman genişlemesinin sona erip tekrar küçülmeye, tek bir noktaya çökmeye başlayacağı.

İlerleyen yıllarda (kozmik zaman ile konuşuyorum) evrendeki yıldızlar yakıtlarını tüketip bir bir kara deliklere ve süpernovalara dönüşmeye başladığında ve evren neredeyse kara deliklerden oluşan bir boşluk haline gelmeye başladığında ne olacağını merak ediyorum. Bu konu hakkında "melodysheep" kanalının "Timelapse of the Future" videosunu önerebilirim.

Keşfedilmesi teorik olarak bile imkansız bir konu. Çünkü henüz bir kenarı bile var mı yok mu bilmediğimiz için şöyle söyleyelim: Sen evrende şu an bulunduğun A noktasından, teorik olarak en uzak nokta olan 90 küsür milyar ışık yılı uzaklıktaki mesafeye mümkün olan en hızlı şekilde gitsen bile bu yolculuk süresince evren bir o kadar daha genişlemiş olacaktır. Yani bir koşucu yarışın bitiş çizgisine doğru koşuyor diyelim, ancak bitiş çizgisi onun azami hızında ondan uzaklaşıyor. Böylece bitirmesi asla mümkün olmuyor.

Keşfedilmesi teorik olarak bile imkansız bir konu. Çünkü henüz bir kenarı bile var mı yok mu bilmediğimiz için şöyle söyleyelim: Sen evrende şu an bulunduğun a noktasından, teorik olarak en uzak nokta olan 90 küsur milyar ışık yılı uzaklıktaki mesafeye mümkün olan en hızlı şekilde gitsen bile bu yolculuk süresince evren bir o kadar daha genişlemiş olacaktır. Yani bir koşucu yarışın bitiş çizgisine doğru koşuyor diyelim, ancak bitiş çizgisi onun azami hızında ondan uzaklaşıyor. Böylece bitirmesi asla mümkün olmuyor.

Çok mantıklı teşekkürler fikrin için.

Son düzenleyen: Moderatör:
2 tane video önereceğim fikir oluşması açısından:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı