Eylemlerinizi neye göre şekillendiriyorsunuz?

Yedinci Mühür

Decapat
Eylemleriniz bireysel ahlâk anlayışınıza göre mi şekilleniyor yoksa toplumsal ahlâk anlayışınıza göre mi? Dürüst cevaplarsanız daha iyi olur.

Not: Toplumsal ahlâkı varsayarak yazdım. İnanmıyorsanız bir problem yok.

Resmi bir yerde çalıştığım için maalesef düşüncelerim artık toplumsal ahlâk anlayışına göre şekillendi yaklaşık 1- 2 senedir. İstediğim şeyleri istesem dahi yapamıyorum.
Rahat rahat gezen insanlara hastayım. Dünya umurunda değil, yaşayıp gidiyorlar. :D

Eylemlerimi ahlaki kurallara gore degil, kendi aklima ve mantigima gore sekillendiriyorum zira her eylem ahlaki bir kaideyle iliskilendirilmek zorunda degil.

Kendi ahlak anlayisim da yine mantik suzgecimden gecen fikirlere gore olusuyor.

Toplumun belirledigi ahlaki normlar eskiden beni etkileyebilirdi ama buyudukce toplumu sallamamaya basliyor insan. Ya da ben oyle oldum bilemiyorum. Su anda butunuyle kendi mantigima gore eylemlerim sekilleniyor.

Bireysel olarak toplumsal ahlaka güvenmeyen ve sürü psikolojisi haline dönüşmüş çoğu şeyden kaçan biriyim. Toplumdaki ahlak dinler, siyaset, cinsellik, kültür, insanların aşamadığı tabular doğrultusunda çok fazla değişikliliğe uğruyor. Bir toplumda ahlaksızlığın dibi görünen bir eylem, başka bir toplumda son derece medenice kabullenebiliyor. Genel geçer bir şey yok, genel geçeri oluşturan toplumdaki aynı kafalar etrafında dönen yargılardır.

Dolayısıyla ben toplumsal ahlak anlayışı bilerek ve tanıyarak kendi ahlakımı oluşturan (parçadan bütüne) ve bunu sabitlemeyerek sürekli güncelleyen biriyim. Sonuçta yaşadığımız her gün kazanılan yeni tecrübeler demek, yeni tecrübelere göre insanın fikirlerini değiştirmesi son derece normal.

Sadece bu konuda değil, hiçbir konuda koyun olmayın ve yönetilmek için bir lider beklemeyin. Aklın ve mantığın yolundan şaşmayarak kendinizi birey olarak kabul edin ve kendi sorgulamalarınızı, yargılarınızı oluşturmaktan kaçınmayın.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı