F-35 Sorunu

ABD'nin 6. Nesil avcılarla alakalı kavramsal çalışmaları var.
12 yıldır var, tamamlanması da en iyi ihtimalle 15-20 arası daha sürecek. :D Yalnız o uçakları şu anda donanma için projelendirdiler, daha sonra ana hava gücü için evrimleşmeyecek olursa ana hava kuvvetlerinin intercept - air superiority için bir eksiği olur. Bir de o projenin F-35 gibi sarpa sardığını düşünün, büyük felaket olur. :D

Tabii ki 1 gemiye tüm filoyu veremezsin, saçmalık olur. Böyle bir görevde dediği gibi LAC ve LHD'nin sayısını çoğaltarak ve bunları desteklendiği bir senaryoda yıkıcı bir güç oluşur. F-35B konuşlandırmasının yanında 4 adet ATAK helikopter, 8 adet orta yüklü helikopter, 2 IHA, 2 adet genel maksat Seahawk helikopter ve birçok personel aracı taşıyabiliyor.
Keşke bu şekilde kullanımı planlanmış ve maddi yükünün altından da kalkabilecek olsaydık. Ege, Akdeniz ve Karadeniz'de mutlak bir üstünlüğe sahip olabilirdik. 3 LAC - 3 LHD, yanlarında koruma filosu olarak fırkateyn ve denizaltılar ile birlikte donanmanın ana vurucu gücü olan diğer hücum/devriye filolarıyla çok ideal bir kullanım olurdu. Tabi bunları yapmak için dudak uçuklatan miktarda paralar gerekiyor, o da bizde yok. Para olsa da bunu yapacak vizyon lazım, şov peşindeyken olması gerekeni yapmıyoruz çünkü.

@Jira Seni biraz kızdırayım. Suriyeliler için harcananlar bu amaç için harcansaydı ne olurdu sence? :D :D
 
Ben F35'lerin gecikmeli olsa da eninde sonunda Türkiye'ye geleceğine inanıyorum.
Karnım açken önüme gelen hazır yemeğe hayır diyemiyorum, biliyor musun? Heh işte Türkiye'de tam bu durumda, kapılarımız açık, hayır diyemeyiz. Bu siyasi durumda gelmesi güçken olur da gelirse şov peşindeki siyasilerin gazıyla umarım yine bir çuval incir mahvolmaz. Her güne yeni bir macerayla uyandığımız güzel ülkemde de şaşırılacak bir şey olmaz gerçi, geçire geçire alıştırdı bize baştakiler...

@Yararsız Üye ABD muazzam bütçesine rağmen çok masraflı diyerek denizcilerin çok sevdiği F-14'den vazgeçerek F-18 projesini başlatan ülke. :D F-4'den sonra ilaç gibi gelen F-14'ü öyle bir seviyorlardı ki al evine götür deseler arka bahçelerine hanım terliklerine rağmen dikerlerdi. :D Onlar bile para, maliyet diye dert yanarken bizim için bunlar hayalden öte geçemiyor maalesef. Hayali de güzel gerçi. :D
@Jira Seni biraz kızdırayım. Suriyeliler için harcananlar bu amaç için harcansaydı ne olurdu sence? :D :D
İsrail'e ''askeri sanayi ve önemde'' bir adım falan yaklaşabilirdik :)
 
Karnım açken önüme gelen hazır yemeğe hayır diyemiyorum, biliyor musun? Heh işte Türkiye'de tam bu durumda, kapılarımız açık, hayır diyemeyiz. Bu siyasi durumda gelmesi güçken olur da gelirse şov peşindeki siyasilerin gazıyla umarım yine bir çuval incir mahvolmaz. Her güne yeni bir macerayla uyandığımız güzel ülkemde de şaşırılacak bir şey olmaz gerçi, geçire geçire alıştırdı bize baştakiler...

@Yararsız Üye ABD muazzam bütçesine rağmen denizcilerin çok sevdiği F-14'den vazgeçerek F-18 projesini başlatan ülke. :D F-14'ü öyle bir seviyorlardı ki al evine götür deseler arka bahçelerine hanım terliklerine rağmen dikerlerdi. :D Onlar bile para, maliyet diye dert yanarken bizim için bunlar hayalden öte geçemiyor maalesef.
1987'de gelen ilk F16 teslimi ile başlayan Türkiye'nin F16 macerasında gerçekten büyük adımlar attık.
Hem işletme hem de yedek parçalar bakımından İsrail ile yarışabilecek durumdayız.
Türk Hava Kuvvetleri işini iyi yapan bir kurumdur. 1987'den günümüze kadar olan bu sürede sadece 1 kere gerçek bir sorunla karşılaştık.
Pilot yetersizliği...
Elimizdeki 240 civarı F16 için bile yeterli pilotumuz yokken gelecek olan 100+ F35 için kim bilir ne kadar zorlanacaktık?
Belki de gelmemesi şu anlık daha iyi oldu bunu bilemeyiz.
 
Elimizdeki 240 civarı F16 için bile yeterli pilotumuz yokken gelecek olan 100+ F35 için kim bilir ne kadar zorlanacaktık?
Sana şöyle söyleyeyim, Ergenekon dosyasında neler olduğunu bir araştır. İstediği yerlere kendi adamlarını getirmek isteyen cemaatlerin hiçbir suçu, hiçbir açığı ya da günahı olmadığı halde insanları nasıl içeri "tıktırdığını" gör. Tanıdıklarım var, içlerinden pilot olanlar da var... Daha sonra bu insanları aaaa siz suçsuzmuşsunuz, hata olmuş diyerek dışarı çıkardılar. Bu arada o içeri tıkılanlardan bir tanesi cemaat'e boyun eğmediği için yıllarca yattı. Adamı eşiyle tehdit ettiler ama adam sağlam adamdı geri adım atmadı. Eşine de zaten komşuları olarak yıllarca sahip çıktık, arada olanları anlatmayayım ama bizim evlerimize sığınmak zorunda kaldığı zamanlar çok oldu.

Bu olaylardan sonra ülkesine hizmet etmek isteyen ama sırf birilerinin "çıkarına" hizmet etmeyi reddettiği için içeri tıkılıp hayatları mahvedilen insanlar ortadayken neden insanlar aynı şeyleri yaşamak için sıraya girsinler? Bu arada hatırlar mısın bilmem bir ara THK bünyesinden inanılmaz sayıda pilot ayrılmıştı. İşte onlar da tehdit edilip bunlarla uğraşmak istemeyenlerdi...
 
Bu ülkede F-16 pilotu olan bir kadın pilotumuz, bir arkadaşının doğum gününde söylediği 10 dakikalık şarkının 9 saniyesini kesip montajlayanların, pavyona çıkıp şarkı söylüyor diye kumpas kuranların yüzünden haksız yere ihraç edildi. Bakın F-16 pilotu diyorum. Bugün aktif olarak uçan sadece 1 F-16 pilotunun maddi boyutunu geçelim, yıllarca bitmek bilmeyen eğitimi süreci var, hiç kolay yetişmiyor.

Daha medyaya düşmeden sessizce kurban edilen kaç kişi olmuştur acaba... Böyle bir düzende kim kendini riske atar? İhraç edilmekle bitiyor mu? Bitmiyor. Hep ensende geziyorlar, hayatını mahvediyorlar, yaşatmıyorlar sana. THY'den emekli savaş pilotu istemeye devam, hak ettiğini alırsın. :)
 
12 yıldır var, tamamlanması da en iyi ihtimalle 15-20 arası daha sürecek. :D Yalnız o uçakları şu anda donanma için projelendirdiler, daha sonra ana hava gücü için evrimleşmeyecek olursa ana hava kuvvetlerinin intercept - air superiority için bir eksiği olur.

İki tane 6th gen. fighter projesi var. US Navy için olanı F/A-XX, USAF için olanı Penetrating Counter Air projesi. İkinci projenin F-22'nin yerini alması planlanıyor ve sayıları çok daha fazla olacak. Malum F-22 soğuk savaş doktrinlerine göre tasarlanmış bir uçak. Sovyetler dağılınca 700'lü sayılara gerek görülmedi. Kaldı 185.

5. nesil projelerine göre F-35 gayet iyi gitti aslında. Soğuk savaş dönemindeki F-16, MiG-29, Rafale gibi projelere baktığımızda başarısızlık denilebilir.
 
USAF için olanı Penetrating Counter Air projesi.
İşte bu konuları burada konuşmayı sevme nedenim bu. Takip edilecek çok şey var ve bazı dönemlerde bazı şeyler kaçabiliyor. Bu tamamen gözümden kaçmış bir projeydi, donanma için olanını uzun süredir takip ediyordum ama bunu tamamen görmemişim.
 
İki tane 6th gen. fighter projesi var. US Navy için olanı F/A-XX, USAF için olanı Penetrating Counter Air projesi.
Projelerin şekillenmesine uzun bir süre olmasına rağmen hem US Navy hem de USAF tarafı için sevinilecek nitelikte olmuş. Genelde uçaklar başlangıçta birinin isteği üzerine tasarlanır, geliştirilen ve amaca göre güncellenen modellerle diğerinin de envanterine sokulur. Bu durumda da memnuniyetsizlikler oluşabiliyordu.

Örneğin denizcilere kalsa F-35'i çift motorlu görmek onların daha çok hoşuna gidebilirdi ama projede olmadığı için yalan oldu. Bakalım F-22 efsanesi bitebilecek mi.
 
F-35'in gelmemesi bizi çok etkileyecek. Eğer alabiliyorsak F-15X ya da F-16V almamız bir nebzede olsa kuvveti rahatlatır. F-15 veya F-16 alınabiliyorsa iyi olur alınamıyorsa MMU gelene kadar F-4'leri faal tutmak için birkaç tane uçağı kemirmek için ayırmak lazım.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı