F/P kavramının yanlış kullanılması

Bu çok çetrefilli bir konu aslında. Dönemin şartlarından, ürünün rakiplerinden, pazarlama stratejisinden, hitap ettiği kitleden ve senin ne şekilde ihtiyacını karşılayacağına kadar parametreleri değerlendirmek lazım.

Kendim üzerinden örnek vereyim. 2018'de Arctis 3 aldım 300 TL'ye. 550-600 TL civarına da bir üst modeli Arctis 5 vardı.

Aradaki 300 TL'yi verirsem ne kazanacağım diye sordum kendime. Kazanacaklarım RGB LED, daha kaliteli 7.1 sürücüsü idi. Bunlar dışında her özellik aynıydı. LED benim için gereksiz bir özellik olduğundan ve 7.1 performansını da önemsemediğimden 300 TL'yi cebimde saklayarak Arctis 3 aldım ve kendimce F/P bir ürün tercih etmiş oldum.
 
@Jira hocam bunlar yine doğru, doğruya yakın şeyler oluyor en azından.

Bir ürün sırf ucuz diye F/P olmamalı diye düşünüyorum.

Bak 300 liralık kasa da var, 1000 liralık kasa da var diyerek sırf ucuz diye 300 liralık alınmamalı.
Veyahut o ürün sırf 300 lira diye F/P diye tanıtılmamalı.
 
@Mithat Berhan O düz mantık oluyor, evet yanlış. Birbiri arasında fiyat farkı çok olan üründe kalite farkı da çoktur. Örneğin Mercedes ve Tofaş'ın aynı kalitede olduğunu kimse savunmaz, aynı olay. Eğer yüksek fiyatlı olana bütçen yetmiyorsa zaten elersin, bütçen yetiyorsa ama sunduğu özellikler senin için önemsizse F/P kavramından çıkar o ürün senin için.

Kısacası verdiğin paranın karşılığında istediğin özellikleri en iyi şekilde verebilen ya da vermeye çalışan ürün F/P kavramının içine girebilir.
 
Kesinlikle katılıyorum. Bir yanlış kullanımı da yükseklik durumu bence. Bir oranın yüksek/büyük olması için payının büyük, paydasının küçük olması lazım. Bunu da F/P'ye uyguladığımız zaman F/P oranı yüksek ürün, performansına göre pahalı ürün oluyor.

Çok takılacak bir durum değil ama saçma işte.
Ben de bunu yazacaktım, birisi yazmış mı diye bakıyordum cevaplara, üzdü benim geç kalmam.
Yemek olarak tavuk döner fiyat performans bir ürün mesela.
Özellikle tombik ekmek olanlar bu açıdan daha avantajlı.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı