Farklılığımız Her Zaman Zenginliğimiz midir?

Katılım
18 Haziran 2015
Mesajlar
18.409
Makaleler
82
Çözümler
23
Yer
ε
Irkçılığın/köleliğin kaldırılması, demokrasi, insan/hayvan hakları, bağımsız tarafsız hukuk ve daha fazla sayamayacağım etmen çağımızın demokrasiyle yönetilen ülkelerinin olmazsa olmazlarıdır. Bunların bir kısmının eksik bir kısmının hiç uygulanmadığı ülkelerde demokrasinin yara aldığı, ülkenin kağıt üzerinde kuruluş sistemi işleyişine zıt bir yapıya dönüştüğü tartışmalarına gebedir.

Bu tip demokrasisi çatırdayan ülkelerde farklılıklar bazen göze batabilir ve bir süre sonra geçmiş hoşgörü yerini nefrete bırakır. Haliyle oluşan bu nefret, nefretin odakları tarafından oluşturulan kutuplaşmalarla tetiklenebilir. Eskiye dönüş her zaman mümkün olmayabilir bir hata yaparsın biz bu ülke sistemini değiştirdik ama baktık ki bize faydadan çok zarar veriyor. Biz yine eski sisteme geri dönelim demek o kadar kolay değildir. Toplum değişmiş dünya değişmiştir eski eskide kalmıştır.

Yaşlı Avrupa'nın gıptayla baktığı genç nüfusun bir kesimi apolitik tek iktidar görmüş bir şekilde büyüdü/büyüyor. Bu gençlerin idealleri, yaşam şekilleri, aileden gördüklerine ek olarak gelişen teknolojiden faydalanarak hiç ummadığımız taraflara evrilebiliyor. Basit bir şekilde örneklemek gerekirse ailesinin tamamı sofu, muhafazakar olan bir genç aile büyüklerinin teknolojiden özürlü olması sebebiyle farklı bir hayat biçimi farklı bir çevre içerisinde kendini bulabiliyor.

Kutsallarımız gitgide sanallaşıyor. Muhafazakar kesimin bilime teknolojiye uzak kalması, kullananlara farklı gözle öcü gibi bakmasına yol açıyor. Teknoloji geliştikçe muhafazakar kesimin refleksleri de buna paralel artıyor, kutsallarını savunma mekanizmalarını sık sık harekete geçiriyor. Rektör yardımcısı bile cahil kesime başka türlü neden ihtiyaç duyabilir sorusuna bu şekilde düşündüğünüz vakit yanıt alabiliyorsunuz.

Farklılıklarımız günden güne üstte bahsettiğim birtakım sebepler yüzünden artıyor. Açıkçası bu hızlı artış bana zenginleştiğimizi düşündürmüyor aksine korkutuyor.
 
Son düzenleme:
Kesinlikle öyledir, düsünsene herkes ayni düsünceyi benimsiyor, herkes ayni fikirde. Dünya yasanilmaz bir yer olurdu herhalde.

Ama bir kesim farkliligimizi kutuplastirmaya calisiyor, farkli olanlar icin Terörist ya da Fetö damgasi asilmaya calisiyor.

Oyuna gelmiyoruz.

Ayrica @Recep Baltaş bizi diskoya götür. :)
 
Öyledir. Öyledir de bunu zenginlik olarak görmek için bir şeye ihtiyaç vardır: hoşgörü.
Farklı olana hoşgörüyle bakmak, farklı olandan iyi yönlerini alacak kafaya sahip olmak büyük erdem. Türk toplumu içinde çok farklı kültür yapılarını barındırır. Her yapının kendi içinde iyi ve kötü gelenekleri vardır. Fakat biz ne yazık ki bu öğelerden birbirimize iyi olanları tavsiye etmek yerine karşıdakine öcü gibi bakar ve onu istemeyiz. Bunu yapamadığımız sürece farklılıklar çatışma başlatan öğeler olmaya devam edecek.
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı