FX 8320 Sistemin Aniden Kilitlenmesi

Anlatabildim değil mi. Kasam normalde kapalıydı çok ısınıyor diye kapakları açtım anakartın arka tarafında SSD takılı duruyor. SSD takma yeri orada o yüzden. Isısı biraz olsa da ona da etki ediyor. İnanılmaz bir ısı var. Oyun oynanmıyor 5 10 dakika giriyorum hop 90 95 derece bir ısı var tmpin yazan yerde.
 
Takılma değil sistem tamamen kitleniyor eski anakartımda bu sorun var diye bu anakartı almıştım keşke ddr4 e geçeyim.
Ara ara kitleniyor. :) Aniden kitleniyor. Oyun oynatmıyor hiç değilse eski anakart'ta rahatça oynuyordum. Sizce bu anakartı servise yollayayım eskisini montajlatayım mı.?
 
Son düzenleme:
Merhaba. Daha önce defalarca konu açmama rağmen yardım alamadım. Sorun ne saptamak istiyorum fakat saptayamıyorum. Chrome'da veya Masaüstü'ndeylen aniden kitleniyor bu kitlenme olayı durup dururken oluyor. Bilgisayarı kapatıp açmam gerekiyor. Bilgisayarcıya gösterdim anakartın kuzey köprüsündeki pinler atmış bundan olabilir dedi gidip MSİ 970 Gaming aldım ve ayriyetten HDD değiştirdim biraz eski ondan olabilir diye fayda etmedi. Güncel donanım aşağıdaki gibidir. Sorunu tam olarak saptamam da yardımcı olabilir misiniz rica etsem.

  • Anakart - MSI 970 GAMING
  • Ekran Kartı - MSI ARMOR 1060 3GB
  • İşlemci -AMD FX 8320
  • RAM - RAM GSKILL 8GB (2x4GB) RipjawsX DDR3 1600MHz
  • SSD - Sandisk Ultra II 120 GB
  • HDD - Seagate Barracuda 1TB 3.5" 7200RPM 64MB Cache Sata 3 Sabit Disk ST1000DM010
  • Sıvı Soğutma - COOLER MASTER SEIDON 120V V2
Kasa - ZALMAN Z11 PLUS MidT ATX SİYAH KASA
Defalarca konu açmama rağmen yardımcı olabilecek 1 kişi çıkmadı. Bios bili çıkarıp tekrar taktım sıfırlansın diye gene aynı. Yok mu tecrübeli bir kişi.?

Yok mu yardımcı olacak rica ediyorum konu açmaktan sıkıldım 1 kişi bile sorunu saptayamadı.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bugüne kadar teşhis için neler denediniz? Soğutmanız düzgün monte edilmiş durumda mı? İşlemcide ani sıcaklık yükselişi yüzünden kilitlenme benzer sistemlerde en sık gördüğüm sorun oldu.
 
Son düzenleme:
Bir önceki anakartım Asus M5A97 LE RE 2.0 staj yaptığım yerde saatlerce çalıştırdık bilgisayarı kitlenmedi eve getirdikten 1 hafta sonra kitlenme sorunu devam etti. Sokaktaki bilgisayar servisine götürdüm. Anakartımın kuzey köprüsündeki pinlerin attığını söyledi. Bunun üzerinde Msi 970 Gaming aldım taktım. Ayriyetten yeni bir HDD aldım. Stres testi yaparken kitlenme oluyor. Son olarak ekran kartınde 3-4 tane hatalı bir şey var demişti tam olarak hatırlamıyorum.
 
Ekran kartının sıcak havası anakart üzerine üflenebiliyor, kasa içi havalandırmada ön ve arkada akış sağlayan fanlar yoksa yerel olarak zarar verebilir, ya da işlemci çevresinde de fazla durabilir. Yoksa kasa önü ve arkasında birer 14 ya da 12 cm fan ile hava akışını artırın. İşlemci sıcaklığını da takip edin.
 
Bu şekilde duruyor.
 

Dosya Ekleri

  • WhatsApp Image 2018-07-04 at 12.50.13.jpeg
    WhatsApp Image 2018-07-04 at 12.50.13.jpeg
    168,9 KB · Görüntüleme: 108
  • WhatsApp Image 2018-07-04 at 12.50.26.jpeg
    WhatsApp Image 2018-07-04 at 12.50.26.jpeg
    200,9 KB · Görüntüleme: 67
  • WhatsApp Image 2018-07-04 at 12.51.21.jpeg
    WhatsApp Image 2018-07-04 at 12.51.21.jpeg
    106,6 KB · Görüntüleme: 110
İnternet kafeci arkadaşım kafeyi kapatmadan 1.5 yıl önce bilgisayarların yarısını 0 almıştı. Kafe kapanalı 3 sene falan oldu. Yani yaklaşık 1-1.5 sene arası kafede aktif olarak kullanıldı. Kafeyi kapatırken yeni kasaları temizleyip ve jelatinle sarıp arkadaşının deposuna koydu. Elinde kalan son 2 PC' den birini ben aldım. PC 1.5 sene hiç kullanılmadan jelatinli bir şekilde arkadaşının deposunda yatmıştı. Benim aldığım sistemde FX6300, Asus M5A97 LE R 2.0 ve HD 6850' li bir sistemdi. Anakartın Network kısımlarında oksitlenme-yapıştırıcı lekesi gibi bir leke vardı. Kendi kendine internet falan kopuyordu. PC donuyordu. Denemediğimiz şey kalmadı. Sağolsun @Murat5038 hocam bana o süreçte o kadar yardımcı oldu ki... Şubatın ilk haftasında PC' yi aldım. Yaklaşık 1-1.5 ay denemediğimiz şey kalmadı. En sonunda kafeci arkadaşıma evinde de aynı kasayı kullandığı için bütün parçaları tek tek değiştirip denemesini söyledim. Problemin anakart olduğunu Murat hocam bana zaten söylemişti. Bozuk olan Asus M5A97 LE R 2.0 anakartımın üstünden 3 tane daha anakart değiştirdim. Şu an MSI FXA990 GD65 kullanmaktayım. Konuyu çok fazla uzatmak istemiyorum. Mavi ekran aldın mı hiç? Yoksa sistem sadece kafasına göre kitleniyor mu? Öncelikle problemin yazılımsal veya donanımsal neyden kaynaklandığını tespit etmek gerek. Sistemindeki bütün bileşenlerin driverlerinin son sürüm ve güncel olduğunu varsayıyorum. Bu süreçte Windows 10 kullanıcısı olarak Windows her güncelleme aldığında problem yaşamamak adına @Murat5038 hocamın altın rehberini kullanırım.
DDU ile AMD ve NVIDIA Sürücü Kaldırma Rehberi

Hala problemin devam ediyorsa teker teker bileşenleri teste sokup problemin kaynaklandığı bileşeni tespit etmek gerek.

  • 3D mark (Ekran kartını test eder.)
  • Prime 95 (İşlemciyi test eder. 1 saat test yapın.)
  • Memtest86+ (Ramleri test eder.)
  • HD Tune ile HDD sağlığına bakın Healt sekmesinde sarı veya başka renk birşey olmaması gerekiyor.
  • Kullandığınız SSD'nin yazılımı olması gerek onu indirip SSD'nin Smart değerlerine bakın. Hepsinin ok veya pass şeklinde yazması gerek.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ayrıca AIDA64 ile 'Stability Test' yapmanı öneririm.
AIDA64 Stability Test Rehberi

Burada önemli nokta özellikle CPU ve GPU testi yaptığın süreçte sıcaklıkları ve kullanım yüzdelerini test bitene kadar takip etmen. Ben bu işlemi hem AIDA64, hem CPUID HWMonitör hem de 'Görev Yöneticisi' üzerinden yapıyorum. Aylarca problem yaşadığım için artık psikopat düzeyine geldim.:)

Bu arada aklıma çok önemli bir şey geldi. BIOS ayarlarıyla hiç oynadın mı? Anakartı yeni değiştirdim diyorsun. BIOS hangi modda kullanıyorsun? Bunların detayları da çok önemli. Sisteminde OC varsa bu sebepten de problem yaşama ihtimalin var. BIOS ayarlarınla ilgili de detaylı bilgi vermen gerekiyor. PSU ile ilgili resimden gördüğüm kadarıyla internetten baktığımda Zalman 80Plus PSU kullanıyorsun. Şu an için ilk söylediğim testler dışında en son bakılacak detay.

Sen ilk önce BIOS ile ilgili bütün detayları ver. Alta paylaşacağım linkten yine @Murat5038 hocamın hazırladığı rehberden AIDA64 sonuçlarını paylaş. Bu sorunu Murat hocamın da yardımıyla aşama aşama ilerleyerek çözüme kavuşturabileceğimizi düşünüyorum. 2. el anakart biraz da şans işi. Umarım en kısa sürede problemini çözebiliriz. Yazı biraz uzun oldu. Ben bu problemleri 3 aya yakın yaşadım. Bu sebeple her noktaya değinmeye çalıştım.

AIDA64 HTML Raporu Oluşturma Rehberi
 
Son düzenleme:
Öncelikle eski anakartım Asus M5A97 LE R 2.0 kenarda duruyor. Şu an Msi 970 Gaming takılı fakat bu anakartta da sorun devam ediyor. Ayriyetten anakart anormal derece ısınıyor. Aşağıdaki değer boştaki ısısı. Eski anakart daha serindi. :)Dediğiniz testlerin hepsini bilgisayarcı'da yapmıştı adam. Yanındaydım. Ayriyetten kendim de yapıp sonuçları burada paylaşabilirim.
anakartısısı.png
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı