Gerçekten Yerli bir İşletim Sistemi Oluşturmak

Yerli işletim sistemi olmalı mı? Kesinlikle evet.
1. Biz her sene sadece Ofis programlarını kullanmak (onun için bide ayrı bir ücret ödemek gerekiyor ona hiç girmiyorum) internetde gezinmek vb. günlük işler için bile her sene Bill Gates'e yılda milyonlarca dolar Windows lisans parası veriyoruz.
2. Yerli işletim sistemleri var fakat yeterli desteği görmediği için hızlı bir şekilde gelişemiyorlar. Her sene Türkiye'den Bill Gates'in cebine giden paranın 10'da birini bu işletim sistemlerine versek şu an çok farklı şeyler konuşuyor olurduk.
3. Bir işletim sistemi yapılacaksa bunun en kolay yolu bir Linux dağıtımını temel alıp onun üzerine inşa etmektir. Ama şöyle bir sıkıntı var Linux temel alınacağından yerli bir işletim sistemi diye bir şey olmaz daha çok yerelleştirilmiş bi işletim sistemi olur.
 
3. Bir işletim sistemi yapılacaksa bunun en kolay yolu bir Linux dağıtımını temel alıp onun üzerine inşa etmektir. Ama şöyle bir sıkıntı var Linux temel alınacağından yerli bir işletim sistemi diye bir şey olmaz daha çok yerelleştirilmiş bir işletim sistemi olur.

Bakınız:
1. Pardux(Çakma Debian)
2. Pisi Linux. Yeterli değer verilmeyen işletim sistemi.
 
Bence %100 yerli işletim sisteminin hiçbir manası yok. En güzeli Pardus gibi dağıtımların daha becerikli ve daha çok geliştiriciye sahip olması. Sonuçta amaç Microsoft tekelinden kurtulmak, hiç fark etmez.
 
Bir Linux dağıtımı olması daha mantıklıdır derim. İleriki dönemlere göre ise durum değişebilir. Devletimiz tarafından destek görmemesi de ihtimaller arasında.
 
Bakınız:
1. pardux(çakma Debian)
2. pisi Linux. Yeterli değer verilmeyen işletim sistemi.

Simdi Pardus Debian tabanlı olabilir lakin bir uğras ve kendi depoları var kernel özelleştirmeleri mevcut ve Pardus sadece yedek olarak geliştirilen bir dağıtım mesela ABD bize genel yaptırım yaptı o zaman Windows işletim sistemini kullananamayız Pardus bu durum için ve uygulama desteğin daha rahat sağlanması amaçlı ile Debian tabına geçti.

Ancak Linux için yapılmış bir uygulama tüm dağıtımlarda çalışır sadece derlenmesi falan gerekir.
 
Arkadaşlar biliyorsunuz ki Pardus Debian'ın Config edilmiş bir versiyonu. Yani Debian GNU/Linux based distro. Debian'ı kim hazırladı, biz mi? Hayır. GNU'yu kim yarattı, biz mi? Hayır. Linux Kernel'ı kim yazdı, biz mi? Hayır. Ama Bazı konifgurasyonları ve birkaç yazılımı biz yazdık. Anlıyacağınız gibi Pardus yerli değil.

Aramızda vakti zamanında TempleOS'u duyanlar vardır illaki. Duymayanlardansanız açıklayayım: Terry Andrew Davis tarafından yazılan non-unix işletim sistemi. İlk önce kaynak kodunu yazacağı dili bile kendi yazmış Terry Davis: Holy C. Holy C ile de TempleOS'i yazmış. Unix benzeri değil, tamamen sıfırdan. Anlayacağınız Sayın Terry Andrew Davis kendi başına bir İŞLETİM SİSTEMİ yaratmıştır.

Zaten Linux, Unix, BSD'ye merakı olan ben, TempleOS'i duyunca çok heyecanlandım. Pardus'un yerli olmadığını zaten biliyordum ama tartışılması üzerine yazmaya karar verdim ve yazdım.

Peki, biz neden bir İŞLETİM SİSTEMİ yazmıyoruz?

İleri de kullanılmayacağı için mi?
Yazılımcıların destek vermeyeceği için mi?
Hiçbir donanımın desteklenmeyeceği için mi?
Güvenlik açıklarının fazla olacağı için mi?
Üç Büyük İşletim Sistemi Ailesine Ayak Uyduramayacağımızdan mı?
Ya da, bize çok mu zor geliyor?
Rahatımızı mı bozmak istemiyoruz?

Fikirlerinizi belirtirseniz çok sevinirim.
En alttaki iki tanesi hariç bir sebep yok.
Tamamen yerli ve milli bir işletim sistemi yapmak bana şu anda tekerlerği baştan icat etmek gibi geliyor.
Eğer Xerox'un bilgisayar yaptığı zamnlarda olsaydık tamam o zaman her şey başta ama şu anda olmaz çünkü standartlar var.
Kimsa hadi Türkiye işletim sistemi yazmış biz de ona uygun işletim sistemi yazalım demez.

Sen ben bullanmazsak kim kullanıcak? Yerli bir kernel geliştirilirse gerçekten çok şeyin değişeceğini düşünüyorum. yerli arabada yerli kernel ve işletim sistemi, akıllı evlerde yerli kernel ve işiletim sistemi, sadece kulağıma hoş geliyor.
Evet fakat mesele şu, kim Adobe'yi ikna edip bize program yapmasını sağlayacak?
Pisi projesi bile pisi tabanının kullanılmaması sebebiyle kalkmışken olmaz.
 

Geri
Yukarı