Gigabyte Aorus 15P KD sıcaklık değerleri normal mi?

@conterct @Teccno
Bende 15g KC var. 90W(+15W DB2.0) 3060 model olan. Aynı 230w adaptörü kullanıyor. Aynı batarya tüketim problemi bende de var. Benim cihazın önceki ve sonraki nesillerinde de var. Gigabyte kendi sitesinde bunun bir problem olmadığından bahsediyor ancak bence tamamen safsata. Benim cihaz tam yükte prizden 170-180w arası çekiyor.
Adaptörler 15p modelleri içinde 15g modelleri içinde fazlasıyla yeterli. Bataryanın azalma sebebi adaptör kaynaklı değil. Sebebi Gigabyte'ın EC(embedded controller) için yazdığı firmware(donanım yazılımı) hatalarından ya da berbatlığından kaynaklanıyor.
Hiç sanmıyorum, gayet de donanım sıkıntısı. Yazılımsal olarak bir sorun olsa adaptör değiştirince çözülmez. Sıkıntılı cihazlar dediğim gibi.

Hiç sanmıyorum, gayet de donanım sıkıntısı. Yazılımsal olarak bir sorun olsa adaptör değiştirince çözülmez. Sıkıntılı cihazlar dediğim gibi.
Biraz uzun bir yazı olacak gibi hissediyorum. İmla hatam olursa affola. :)

İşin aslına bakarsanız 15p xc/xd modellerini deneme fırsatım olmadı. Durum onlarda tam olarak nasıl bilemiyorum. Sadece aynı anakartı temel aldıklarını varsayarak ve internette bulunan kullanıcı yorumlarına bakarak 4 nesil birden bu dertten müzdarip diye çıkarım yapıyorum.
Bu batarya tüketimi ve diğer bazı sorunlar için bolca araştırma yaptım. Dediğim gibi önceki nesillerde yeni nesillerde bu ve benzeri sorunlardan müzdarip.
Eğer benim gibi bir gün Bios Unlock yapar veya EC Firmware modlarsanız ne demek istediğimi çok iyi anlarsınız.
Cihazı yüke soktuğunuz zaman EC bataryayı şarj etmeyi kesiyor. Niye kesiyor derseniz ilk önce öyle programlandığı için yapıyor derim. Zira en basit şekilde control center veya unlock edilmiş bios üzerinden şarj kontrolünü standart yerine customize %100 yaparsanız cihaz yüke binse dahi şarjı kesmediğini görürsünüz.
Peki şarjı kesdiğinde neden batarya kullanılıyor derseniz onun sebebi tamamen donanımsal. Laptoplarda bataryalar devreye yedek güç olarak bağlanıyor. İnternette "backup battery circuit" diye aratırsanız basip örnekleri bulabilirsiniz. Eğer adaptörü çıkardığınız anda batarya devreye girene kadar sistemin güç kaybından kapanmamasını istiyorsanız en basit ve uygun bu şekilde bağlarsınız. Tabii ki çok daha farklı çözümlerde mevcut.
Bu bağlantı şeklinde kullanılacak yarı iletkenlerin hızlı anahtarlama yapabilmesi gerekir. Bu bir dezavantaj olarak kaçak /sızıntı akımlarının normal yarı iletkenlere göre yüksek olmasına sebep olur.
Bataryanın şarj durduktan sonra güç kaybetmesinin en basit nedeni budur.

Adaptör değiştirdiğinizde bataryanın şarj eksiltme sorunu ortadan kalkıyorsa bununda birden fazla sebebi olabilir. Dediğim gibi kötü yazılmış firmware gene en başta gelir çünkü cihaz içinde dolaşan her türlü gerilim biliniyor ve takip ediliyor. Cihazı kutudan ilk çıkarışınızda bataryası dolu olmasına rağmen adaptörü bağlamadan açılmaması basit bir örnek olabilir mesela. :)

Ayrıca değiştirilen adaptörün gerilimi de çok büyük önem arz ediyor. 19.5v yerine 20v adaptör bağlamak birçok yarı iletkeni kesimden doyuma ya da tam tersi duruma götürebilir. Bunu iyi gözlemlemek gerekli.

Sadede gelecek olursak. Ben sizin şu yazınıza kadar sebebi sadece kötü yazılıma bağlıyordum çünkü yazılıma müdahale ederek kendi cihazımda bu sorunu çözdüm. Sizler adaptör değiştirerek bu sorunu çözdüyseniz yazılım probleminin yanına donanımıda eklerim.

Soracak olursanız bir daha alır mısın Gigabyte marka laptop, kesinlikle hayır. :)

Biraz uzun bir yazı olacak gibi hissediyorum. İmla hatam olursa affola. :)

İşin aslına bakarsanız 15p xc/xd modellerini deneme fırsatım olmadı. Durum onlarda tam olarak nasıl bilemiyorum. Sadece aynı anakartı temel aldıklarını varsayarak ve internette bulunan kullanıcı yorumlarına bakarak 4 nesil birden bu dertten müzdarip diye çıkarım yapıyorum.
Bu batarya tüketimi ve diğer bazı sorunlar için bolca araştırma yaptım. Dediğim gibi önceki nesillerde yeni nesillerde bu ve benzeri sorunlardan müzdarip.
Eğer benim gibi bir gün Bios Unlock yapar veya EC Firmware modlarsanız ne demek istediğimi çok iyi anlarsınız.
Cihazı yüke soktuğunuz zaman EC bataryayı şarj etmeyi kesiyor. Niye kesiyor derseniz ilk önce öyle programlandığı için yapıyor derim. Zira en basit şekilde control center veya unlock edilmiş bios üzerinden şarj kontrolünü standart yerine customize %100 yaparsanız cihaz yüke binse dahi şarjı kesmediğini görürsünüz.
Peki şarjı kesdiğinde neden batarya kullanılıyor derseniz onun sebebi tamamen donanımsal. Laptoplarda bataryalar devreye yedek güç olarak bağlanıyor. İnternette "backup battery circuit" diye aratırsanız basip örnekleri bulabilirsiniz. Eğer adaptörü çıkardığınız anda sistemin güç kaybından kapanmamasını istiyorsanız en basit ve uygun bu şekilde bağlarsınız. Tabii ki çok daha farklı çözümlerde mevcut.
Bu bağlantı şeklinde kullanılacak yarı iletkenlerin hızlı anahtarlama yapabilmesi gerekir. Bu bir dezavantaj olarak kaçak /sızıntı akımlarının normal yarı iletkenlere göre yüksek olmasına sebep olur.
Bataryanın şarj durduktan sonra güç kaybetmesinin en basit nedeni budur.

Adaptör değiştirdiğinizde bataryanın şarj eksiltme sorunu ortadan kalkıyorsa bununda birden fazla sebebi olabilir. Dediğim gibi kötü yazılmış firmware gene en başta gelir çünkü cihaz içinde dolaşan her türlü gerilim biliniyor ve takip ediliyor. Cihazı kutudan ilk çıkarışınızda bataryası dolu olmasına rağmen adaptörü bağlamadan açılmaması basit bir örnek olabilir mesela. :)

Ayrıca değiştirlen adaptörün gerilimide çok büyük önem arz ediyor. 19.5v yerine 20v adaptör bağlamak birçok yarıiletkeni kesimden doyuma ya da tam tersi duruma götürebilir. Bunu iyi gözlemlemek gerekli.

Sadede gelecek olursak. Ben sizin şu yazınıza kadar sebebi sadece kötü yazılıma bağlıyordum çünkü yazılıma müdahale ederek kendi cihazımda bu sorunu çözdüm. Sizler adaptör değiştirerek bu sorunu çözdüyseniz yazılım probleminin yanına donanımıda eklerim.

Soracak olursanız bir daha alır mısın Gigabyte marka laptop, kesinlikle hayır. :)
1662911423988.png

Çok uzatmadan bende dedim ki işte, sıkıntılı cihazlar. Düzgün tasarlanmamışlar. Mühendislik hataları mevcut.

Eki Görüntüle 1515201
Çok uzatmadan bende dedim ki işte, sıkıntılı cihazlar. Düzgün tasarlanmamışlar. Mühendislik hataları mevcut.
Fotoğrafı anlamlandıramadım.
Eh işte... Donanım kısmına tam olarak hata denilebilir mi bilmiyorum çünkü kendileri biz zaten böyle tasarladık batarya eksilecek ,normaldir diyorlar. Biraz kafa karıştırıcı.
Lakin donanım hatalı tasarlanmış olsa dahi hatasız düzgün bir yazılımı olsaydı bugün bu mesajları yazmıyor olurduk çünkü yazılmla işleyişi düzeltmek mümkün. Öyle değil mi ? :)

Fotoğrafı anlamlandıramadım.
Eh işte... Donanım kısmına tam olarak hata denilebilir mi bilmiyorum çünkü kendileri biz zaten böyle tasarladık batarya eksilecek ,normaldir diyorlar. Biraz kafa karıştırıcı.
Lakin donanım hatalı tasarlanmış olsa dahi hatasız düzgün bir yazılımı olsaydı bugün bu mesajları yazmıyor olurduk çünkü yazılmla işleyişi düzeltmek mümkün. Öyle değil mi ? :)
Hatasız yazılım dediğinizde de ekran kartı daha düşük watta çalışacaktı. 130w diye aldığınız ürün 95w çalışacaktı vs vs.

Bu çıkarımı nasıl yaptınız?
Şahsen ben tam güçte kullanıyorum. hatta 15p KC nin 115w vBios dosyasını yazdım. Bana mısın demiyor.
Adaptörünüze büyük ihtimal gereksiz bir yük bindiriyorsunuz ve akım dalgalanmaları yüzünden elektronik aksamın ömrünü hızla tüketiyorsunuz. 3060 için evet güçsüz bir kart olduğu için çektiği akım ve gerilim değerleri belki absorbe edilebilir. Osiloskop görüntüsüne bakarak dediğim şeyi daha rahat algılayabilirsiniz. Ayrıca 115w yani tam güçte ne kadar süre dayanabiliyor cihaz buna da bakmak lazım. Ayrıca bios ile oynamışsınız çok güzel, fakat bu yaptığınız işlemler bilgisayarın kararlılığını büyük oranda etkileyen faktörler. Eğer bizimle Timespy skorunuzu paylaşırsanız çok daha rahat bir şekilde üzerinden konuşabiliriz.

Adaptörünüze büyük ihtimal gereksiz bir yük bindiriyorsunuz ve akım dalgalanmaları yüzünden elektronik aksamın ömrünü hızla tüketiyorsunuz. 3060 için evet güçsüz bir kart olduğu için çektiği akım ve gerilim değerleri belki absorbe edilebilir. Osiloskop görüntüsüne bakarak dediğim şeyi daha rahat algılayabilirsiniz. Ayrıca 115w yani tam güçte ne kadar süre dayanabiliyor cihaz buna da bakmak lazım. Ayrıca bios ile oynamışsınız çok güzel, fakat bu yaptığınız işlemler bilgisayarın kararlılığını büyük oranda etkileyen faktörler. Eğer bizimle Timespy skorunuzu paylaşırsanız çok daha rahat bir şekilde üzerinden konuşabiliriz.
Adaptöre binen yük neden gereksiz olsun?
Gigabyte 130w RTX3070 veya 3080 olan modellere de aynı 230w adaptörü koyuyor. Son nesilde büyüttüler kapasiteyi. Önceki mesajlarda belirttiğim gibi fişten kaç watt çektiğini görebiliyorum. Kendi 105w Bios u ile 170-180w, 115w vbios ile 185-200w arası çekiyor prizden.
Yine önceki mesajlarda dediğim gibi aynı anakartı kullanıyor. 15G ve 15P olan modellerinin anakartlarında bir fark yok. 15P olanlar daha büyük soğutmaya ve daha fazla güce sahipler. Aynı güç bileşenlerini aynı modelden aynı sayıda kullanılıyor. Yazılım seviyesinde farklılar. Zira 15p bios dosyasını (vbios değil) 15g cihaza yazınca da bir problem ortaya çıkmıyor. Dolayısıyla osiloskopun 105 ile 115w arasında farklı sonuçlar(olası parazit veya drop) göstereceğini ve kararlılık konusunda sorun olacağını sanmıyorum.
Şu konuya sondan başa doğru göz atarsanız çok farklı şeyler denediğimizi görürsünüz. 130w bios bile denedik ama soğutucum yeterli gelmiyor maalesef. Bir süre sonra termal kısma meydana geliyor. 115w vbios ile saatlerce kesintisiz Farcry6,HZD,RDR2 oynadım.

Timespy şuan yüklü değil. Yükledikten sonra sonucu paylaşırım tabi.

Galiba bir çözüm buldum genel bir çözüm diyelim ama control centeri sildim klavyem düzeldi Windows çekirdek diye bişey var ikisi çalışınca laptop kafayı yiyordu ayrıca MHz olayı da çözüldü ve sıkı durun garip bir şekilde artık pilden de yemiyor laptop nasıl oldu anlamadım ama kesinlikle control center hatalı ve sürekli aniden boşta bile birden fanlara yüklenince anlıyorsunuzdur silin kurtulun yeni bir yazılım çıkınca tekrar deneriz

Galiba bir çözüm buldum genel bir çözüm diyelim ama control centeri sildim klavyem düzeldi Windows çekirdek diye bişey var ikisi çalışınca laptop kafayı yiyordu ayrıca MHz olayı da çözüldü ve sıkı durun garip bir şekilde artık pilden de yemiyor laptop nasıl oldu anlamadım ama kesinlikle control center hatalı ve sürekli aniden boşta bile birden fanlara yüklenince anlıyorsunuzdur silin kurtulun yeni bir yazılım çıkınca tekrar deneriz
Github'da birisi Control Center'a alternatif bir yazılım geliştiriyor. Bir bakın isterseniz.

-------
@Teccno
15P 100+15W: I scored 8 680 in Time Spy
Stock 15G 90+15W: I scored 8 235 in Time Spy

Fan Deep Control.
Cpu Boost.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı