Biraz uzun bir yazı olacak gibi hissediyorum. İmla hatam olursa affola.
İşin aslına bakarsanız 15p xc/xd modellerini deneme fırsatım olmadı. Durum onlarda tam olarak nasıl bilemiyorum. Sadece aynı anakartı temel aldıklarını varsayarak ve internette bulunan kullanıcı yorumlarına bakarak 4 nesil birden bu dertten müzdarip diye çıkarım yapıyorum.
Bu batarya tüketimi ve diğer bazı sorunlar için bolca araştırma yaptım. Dediğim gibi önceki nesillerde yeni nesillerde bu ve benzeri sorunlardan müzdarip.
Eğer benim gibi bir gün Bios Unlock yapar veya EC Firmware modlarsanız ne demek istediğimi çok iyi anlarsınız.
Cihazı yüke soktuğunuz zaman EC bataryayı şarj etmeyi kesiyor. Niye kesiyor derseniz ilk önce öyle programlandığı için yapıyor derim. Zira en basit şekilde control center veya unlock edilmiş bios üzerinden şarj kontrolünü standart yerine customize %100 yaparsanız cihaz yüke binse dahi şarjı kesmediğini görürsünüz.
Peki şarjı kesdiğinde neden batarya kullanılıyor derseniz onun sebebi tamamen donanımsal. Laptoplarda bataryalar devreye yedek güç olarak bağlanıyor. İnternette "backup battery circuit" diye aratırsanız basip örnekleri bulabilirsiniz. Eğer adaptörü çıkardığınız anda sistemin güç kaybından kapanmamasını istiyorsanız en basit ve uygun bu şekilde bağlarsınız. Tabii ki çok daha farklı çözümlerde mevcut.
Bu bağlantı şeklinde kullanılacak yarı iletkenlerin hızlı anahtarlama yapabilmesi gerekir. Bu bir dezavantaj olarak kaçak /sızıntı akımlarının normal yarı iletkenlere göre yüksek olmasına sebep olur.
Bataryanın şarj durduktan sonra güç kaybetmesinin en basit nedeni budur.
Adaptör değiştirdiğinizde bataryanın şarj eksiltme sorunu ortadan kalkıyorsa bununda birden fazla sebebi olabilir. Dediğim gibi kötü yazılmış firmware gene en başta gelir çünkü cihaz içinde dolaşan her türlü gerilim biliniyor ve takip ediliyor. Cihazı kutudan ilk çıkarışınızda bataryası dolu olmasına rağmen adaptörü bağlamadan açılmaması basit bir örnek olabilir mesela.
Ayrıca değiştirlen adaptörün gerilimide çok büyük önem arz ediyor. 19.5v yerine 20v adaptör bağlamak birçok yarıiletkeni kesimden doyuma ya da tam tersi duruma götürebilir. Bunu iyi gözlemlemek gerekli.
Sadede gelecek olursak. Ben sizin şu yazınıza kadar sebebi sadece kötü yazılıma bağlıyordum çünkü yazılıma müdahale ederek kendi cihazımda bu sorunu çözdüm. Sizler adaptör değiştirerek bu sorunu çözdüyseniz yazılım probleminin yanına donanımıda eklerim.
Soracak olursanız bir daha alır mısın Gigabyte marka laptop, kesinlikle hayır.