Gigabyte GeForce GTX 680 OC Edition İncelemesi

Nvidia tarafının tek GPU'lu en güçlü ekran kartıdır.
Ekran kartlarının güçleri eskisi kadar çılgın bir hızda olmasa da, bir hayli hızlı bir şekilde artıyor. Şimdiki yavaş artışın sebebi, tabii ki konsolların son dönemi olması. Yeni nesil konsollar piyasaya çıkınca hem oyunların grafik kalitesi, hem de piyasaya çıkan ekran kartları bir anda çağ atlayacaktır.

Gigabyte'ın GTX 680 OC Edition ekran kartı, üst seviyeye hitap ediyor. Yani oyunlarda maksimum performans arayan kullanıcılar için tasarlanmış.
Gigabyte-GTX-670-3.jpg

3 fan, 3 bakır ısı borusu
Öncelikle soğutucunun ve kartın genel tasarımından söz edelim. Gigabyte GTX 680 OC Edition, isminden de anlaşılabileceği gibi hızı aşırılmış bir kart. Hızı aşırılmış pek çok kartta olduğu gibi, ekstra bir soğutucuyla soğutuluyor. Resimlerde de görebileceğiniz üzere, 3 tane fan ile soğutuluyor. Çevresi parlak bir plastikle kaplanan ekran kartı, fanların ve bu plastiğin altında oldukça geniş bir alanda metal yapraklar bulunuyor. Bu yaprakların içerisinden geçen ısı boruları, GPU'nun soğumasını sağlıyor. Gigabyte elini bu konuda rahat tutarak, 3 tane neredeyse yarım santim kalınlığında bakır ısı borusu kullanmış. Bakır ısı boruları, ısıyı iyi iletmeleriyle ve daha iyi soğutma sağlamalarıyla ünlü.

Kartın uzunluğu 27.5 cm olduğundan, küçük kasalara rahatlıkla sığması açısından güç girişleri yukarıya yönlendirilmiş. Böylece kartın uzunluğunun üzerine kabloların uzunluğu eklenmiyor. Kart, bu haliyle hemen hemen her kasaya sığabilecek durumda. Fakat güç bağlantıları için ekstra çeviriciye veya iyi bir güç kaynağına ihtiyaç duyuluyor. Çünkü kart, 1 tane 6 pinli, 1 tane de 8 pinli güç girişine ihtiyaç duyuyor. 6 pinli güç bağlantısı neredeyse tüm yeni güç kaynaklarında yer alıyor olsa da, 8 pinli güç girişine sahip güç kaynakları 800 watt civarından başlıyor.
Gigabyte_670_4.jpg

Kartın arka tarafında, hala daha kullanımıyla karşılaşmadığım DisplayPort'un yanısıra, HDMI ve 2 tane DVI portu yer alıyor. Bağlantı konusunda yeterli bir çizgide olan GTX 680'in en büyük artısı Mini HDMI portunun yerini standart HDMI bağlantısına bırakmış olması. Zira çeviricilerle uğraşmak veya kablosunu aramak hiç de keyifli olmuyordu.

Nvidia ekran kartlarının bir artısı olan Cuda desteği, yine pek çok programda işe yarıyor. Photoshop ve Premiere gibi görsel işlerle uğraştığınız yazılımlarda veya video çevirilerinde direk olarak avantaj sağlayan Cuda, işlemci üzerindeki yükün -çok daha güçlü olan- GPU'ya kaymasını sağlıyor. Tabii sadece destekli yazılımlarda.
Custom-GeForce-GTX-670-WindForce-OC-Gigabyte-Video-Card-Pictured.jpg

OC Edition, hızı aşırılmış
Gigabyte GTX 680 OC Edition, Nvidia GTX 680 GPU'sunu biraz daha hızlandırarak sunuyor. Standart hali 1006 MHz olan GPU, 1071 MHz'e kadar yükseltilmiş. Boost modu aktifleştiğinde ise 1137 MHz'e kadar çıkabiliyor. Bellek hızlarında ise standart GTX 680'e göre değişikliğie gidilmeyerek 6008 MHz'de bırakılmış. Paralel işlemci sayısı, kartın bir önceki serideki sürümü olan GTX 580'e göre 3 katına çıkarılmış. Tabii bu da mimari değişiminden kaynaklanıyor. Yüksek hızlı az sayıda paralel işlemci yerine, AMD'nin en başından beri yaptığı gibi çok sayıda, GPU ile aynı hızda çalışan paralel işlemci tercih edilmiş. Bellek miktarı ise 2 GB.

Oyunlarda maksimum performans
Üst tarafında yer alan 2 tane SLI bağlantı noktası sayesinde, birden fazla sayıda GTX 680'le oyun keyfi yaşanabilir. Tabii eğer 3D veya çok sayıda monitör işin içine girmeyecekse, şu an için son derece gereksiz. Ortalama bir işlemciyle beraber şu an piyasadaki tüm oyunları, Gigabyte GTX 680 OC Edition ile maksimum kalitede akıcı bir şekilde oynayabilirsiniz. 4.2 GHz'e hızı aşırılmış Intel Core i5 2500K ile DirectX 11'in en geçerli testlerinden biri olan Unigine Heaven'da normal ayarlada 93 FPS sağlayabildi. Ayrıca DirectX 10'un en saygın testlerinden 3DMark Vantage'da performans modunda neredeyse 40.000 puan yaptı. 3DMark serisinin en yeni üyesi 2011'de ise yine performans modunda 9239 puan elde edebildi. Bu testleri evde kendiniz de yaparak, kendi bilgisayarınıza göre ne kadar güçlü olduğunu görebilirsiniz.
IMG0035619.gif

1350 TL'den başlayan fiyatlarla satılan GTX 680 OC Edition, tüm oyunları sorunsuz bir şekilde oynatmak isteyen kullanıcılara hitap ediyor. Yine de ben, eğer 3D veya çoklu monitör kullanılmayacaksa böyle bir kartı aşırı olarak görüyorum. Sadece Full HD monitörünüz varsa, Gigabyte GTX 670 de maksimum detaylar için yeterli olacaktır.
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı