Gökyüzünde kırmızı nokta var

2500-3000*C yüzey sıcaklığına sahip olan yıldızlar soğuk yıldız olarak tanımlanır ve kırmızıdırlar. Kırmızı > Sarı > Beyaz> Mavi olarak gider. Mavi yıldızların yüzey sıcaklığı 30000*C'nin üzerindedir :)
Not: Güneş'in yüzey sıcaklı 5500-5700*C'dir ve sarıdır.
 
@MYZA Konu sahibinin fotoğrafına baktın mı? İşte oradaki nesne için konuşuyoruz, o Jüpiter. Sadece en parlak birkaç yıldız ile birlikte şehir merkezi gibi ışık kirliliği olan yerde görülebilir. Işık kitliliğinin yoğun olduğu yerde Mars görünmez.
 
@Yararsız Üye bu akşam inşallah fırsatım olursa size video olarak atacağım. Telefonumla gözükürse tabii iPhone 6 ne kadar yeterse. :)

Hatta şunu da söyleyeyim, pazar sabahı işe gitmek için erken çıkmıştım saat 7'de (sefaköy'de) pusulayla 122 derece iPhone pusulası tabi, yön olarak da güneydoğu yönünde doğu tarafına daha yakın bir konumda Venüs'ü gördüm, ve gerçekten şaşırdım. Sadece sabah ve akşam belli saatlerde gözüküyormuş diye duymuştum, kendim görünce bayağı şaşırdım.
 
Son düzenleme:
İnatla konuyu farklı yere çekiyorsun üstelik konuyla alakasız bir şey diyorsun. Konu, konu sahibinin çektiği fotoğraf, doğu yönünde ufuk üstünden yükselmeye başlayan ve başka bir cismin görünmediği Jüpiter. Ayrıca Venüs sabaha karşı doğu yönünde ufuk üstünde görünür, Güneş batımından sonra akşam saatlerinde göremezsin. Bir gezegenin, yıldızın olacağı koordinatlar yıllar öncesinden belirli bir gün için hesaplanabiliyor. Mevsimlere göre yönlerde hafif değişme olur.
 
Açısal uzaklık sebebiyle güneş battıktan sonra doğuda Venüs gözükmez. Mars'ın parlaklığı Dünya'ya yakınlığı ve uzaklığı ile değiştiğinden Dünya'ya çok yaklaşmadan görmek pek mümkün değildir, en azından şehirdeki ışık kirliliği yüzünden çıplak gözle görmek imkansız seviyesinde.

Mars Dünya'ya çok yaklaştığında haber yapılır zaten, işte o zaman akşam saatlerinde doğu yönüne bakarsan kızıl rengiyle Mars'ı görebilirsin, bir ihtimal.

Akşam saatlerinde bu aylarda doğu tarafında parlak bir şey görünüyorsa yüksek ihtimalle Jüpiterdir. Venüs gibi kızıldır ama Venüs kadar parlak değildir. Bazen Jüpiter'in yörüngesi sebebiyle Venüs ve Jüpiter aynı anda gözükebiliyor, bunu da parlaklık karşılaştırması yaparak işin içinden çıkabilirsiniz. 2 tane görmüyorsan dediğim gibi Jüpiter kalıyor geriye.

yön olarak da güneydoğu yönünde doğu tarafına daha yakın bir konumda Venüs'ü gördüm,
Gün batımında da gördüğün duruma göre Venüs, Jüpiter ya da Satürn olabilir. Venüsü görmen ihtimal dahilinde, yanlış bir şey demiyorsun.
 
Son düzenleme:
Konuda neler neler dönmüş, bildirim de gelmemiş. :)

Eylül ve Ekim ayında MArs görünebiliyordu, hatta ben de balkondan bakıp görmüştüm, aynı Jüpiter gibi Ay'ın yanında oluyordu. Ancak konuda paylaşılan fotoğrafın, Jüpiter mi Mars mı olduğunu anlamak güç. Zaten çıplak gözle bakarak kırmızı sarı diye ayrım yapmak da mümkün olmuyor.

Belki Mars olabilir, belki Jüpiter. Venüs olamaz, Çolpan gün doğarken görünür zira. :)

Hatta biraz daha düşününce, yatay ve dikey konumu nedeniyle Mars gibi geldi bana da.

Mars bu sene bayağı yakın gözlenmişti, zaten Ağustos'tan itibaren ufka yakın doğmaya başlar. :)



 

Geri
Yukarı