Öğrenci olarak yaklaşık 1 yıl sürekli, toplamda 15-16 ay kadar ABD'de yaşadım ve oraya gitmek isteyenlere şunu söyleyeyim; tatsız ve alışılması zor sürprizlere hazır olun. Ciddi olarak söylüyorum, Türkiye'den çok daha iyi durumda olsa da yaşamak için daha iyi alternatiflere ulaşılabiliyorsa çok da tercih edilecek bir yer değil ABD.
ABD önerisi notu: Bazı zamanlarda nakit parası olanları bile sisteme borçlu bırakmaya yönelik olan ekonomi düzeni (özellikle barınma ve sağlık konusunda böyle olabiliyor), gayet edepsiz olarak büyüyen biri için bile (ben) duyduğunuzda ve gördüğünüzde gözlerinizi yerinden fırlatabilecek rahatlıktaki davranışlar, inanılmaz yüksek barınma, sağlık ve eğitim giderlerinden dolayı "daha iyi" bir alternatif varsa tercih etmeyin dedim. Ayrıca son birkaç yılda bölgeler arasında siyasi gerilim ve ayrışma da ayyuka çıkmaya başlamış durumda, huzur isteyenler için önümüzdeki 10-15 yıllık süre içinde çok da tercih edilecek bir yer olmamaya başlama ihtimali yüksek. Eğer San Francisco, San Diego ya da Seattle'a gidip yerleşebileceksiniz o zaman iş değişir tabi.
En az üniversite mezunu, IELTS'ten yüksek puan alabilecek ve kendi alanında 2-3 yıllık çalışma tecrübesi olanlara tavsiyem Green Card değil, eğer şehir merkezleri ile sınırlı kalınacaksa Kanada göçmenlik başvurusu yapmalarıdır. Eğer şehir dışında kalınma durumu olacaksa da yılın 4 ayında sabahları ortalama 15-20 dakika kürekle kar ve buz temizlemek zor gelmeyecekse seçin. İngilizce dışında Fransızca konusunda yeterliliği de olan birisi için kesinlikle kaçırılmaması gereken bir fırsat Kanada başvurusu, çünkü yukarıdaki diğer kriterlere de sahip olan, ek olarak Fransızca bilen birinin başvuru puanı çok yüksek ihtimalle 6-12 ay içinde kabul edilmeye yetecek kadar yüksek olacak.
Kanada Önerisi Notu: ABD Rochester'da yaşarken Kanadalı ve Guelph'de evi olan arkadaşımın evinin kış ayındaki durumuna göre yaptım bu yorumu. Aynı dönem için Toronto merkezi temizken kasaba denilebilecek Guelph ciddi anlamda kış aylarında sıkıntı yaratacak durumdaydı. Oranın sosyal kurallarına uyabilecek kadar özverili olan kişiler için büyük bir sorun olmayabilir bu, ben öyle olmadığım için bana büyük bir sorun gibi geldi açıkçası.
Bunun dışında yapabilecek olanlar için Ankara Anlaşmasını kullanıp İngiltere'ye yerleşmek de Green Card yerine tavsiye edebileceğim bir diğer yöntem olacak. Bu konuda pek bilgim yok ama etraftan bu şekilde oraya gidip yerleşen kişilerle ilgili bazı şeyler duyuyorum. Göz atmanızı tavsiye ederim çünkü en güneyi haricinde açık ve güzel havaya hasret kalacağınız bir coğrafyada olsa da yaşamak için İngiltere'nin gayet tercih edilebilecek bir yer olduğunu düşünüyorum.
Son Not: 2019 yılbaşını ABD'de arkadaşlarımla kutlamaya gittiğim zaman varlık taşıma ve yatırım konusundaki bazı şeyleri oradaki bir danışman ile konuşacağım. Eğer San Francisco ya da körfezin karşı kıyısında yaşama şansım olacaksa önümüzdeki yaz gitmeyi düşünüyorum. Kanada için başvuru puanım Fransızca bilmediğim ve üniversite üstü tahsilim olmadığı için uzak bir ihtimal, o yüzden başvurmadım.