GTX 1080 Ti Sistem Toplama

Bende öyle düşünüyodum zaten. Burada led panel var bu monitör nasıl ? Asus ROG SWIFT PG278QR 27" 1ms (HDMI+Display) WQHD Oyuncu Fiyatı
LED diye bir panel yok, LED sadece arka aydınlatmanın adı. Eskiden floresan arka aydınlatma kullanılıyordu, şimdi LED arka aydınlatma kullanılıyor. OLED panellerde arka aydınlatma yok, pikseller kendi kendisini aydınlatıyor.

O monitör TN panel ama aynı modelin en yüksek IPS standardı olan AH-IPS'li versiyonu var. Çoğu firma resmi sitesinde TN panel monitörlerin bir çoğundaki özellikler kısmına utancından TN panel yazmıyor ama başka panel olursa gözüne sokuyor. :D

AH-IPS olan versiyonu: ROG SWIFT PG279Q | Monitör | ASUS Türkiye

Pg279Q da çok pahalıymış yahu. Ben biraz daha araştırayım.
LED diye bir panel yok, LED sadece arka aydınlatmanın adı. Eskiden floresan arka aydınlatma kullanılıyordu, şimdi LED arka aydınlatma kullanılıyor. OLED panellerde arka aydınlatma yok, pikseller kendi kendisini aydınlatıyor.

O monitör TN panel ama aynı modelin en yüksek IPS standardı olan AH-IPS'li versiyonu var. Çoğu firma resmi sitesinde TN panel monitörlerin bir çoğundaki özellikler kısmına utancından TN panel yazmıyor ama başka panel olursa gözüne sokuyor. :D

AH-IPS olan versiyonu: ROG SWIFT PG279Q | Monitör | ASUS Türkiye

@çevik65 Bilgin yok fikrin var, 1ms TN panel vs 4ms IPS panel arasında "aynı tazeleme hızında" herhangi bir netlik farkı olmaz. Tepkime süresi ile netliğin ilgisi alakası hiç bir bağlantısı zaten yok. Yenileme hızı(Hz) ile alakalı bir durumdur bu senin dediğin. Düşük Hz ile ani ve hızlı hareket edildiğinde bulanıklaşma olur. Tepkime süresi nedir? Ayrıca sadece canlı renk farkı falan yok ortada, senin bilmediğin çok daha fazlası var. Sadece bir örnek vereyim, 1080p AH-IPS ile 1080p TN paneli yan yana koy ve 1080p çözünürlükte fotoğraf koy. Her ikisine de kafanı yakınlaştır ve uzaklaştır, fark edeceğin en devasa ve en göze çarpan iki şeyi göreceksin. Bunlardan biri "netlik" diğeri "gerçek renkler" aynı çözünürlük ve aynı fotoğraf olmasına rağmen TN paneller yapısı gereği bulanık gösterir. Bunlar haricinde bir çok konuda olağanüstü farklar var.

IPS-pixel-structure-hi.jpg

80d5962981de479b607edee4f9ae4d4b.jpg

Ayrıca benim çok dikkatimi çeken bir fark daha var. Mesela derin fotoğraflar videolar...vb örneğin bazı film sahnelerinde helikopter dağda uçar dağları falan çeker, IPS'de sanki daha bir derinlik hissi oluşuyor kastım 3D gösteriyor değil ama aslında olduğu gibi gösterse de diğerine göre 2.5D hissiyatı uyandırıyor. Diğerinde dümdüz patlamış renkler ışıklar, "üff" gerek yok yazmaya. Teknoloji mağazalarını ara sıra gezin, bazen yan yana koyuyorlar. Ben SATRUN mağazasında birden fazla karşılaştırma görmüştüm. Hem görsel deneyim, hem çok detaylı araştırmalar sunucu farklarını iyice kavradım. Derdin 1ms ise Quantum Dot(QLED) monitörler de var.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Gcn
Sende biliyon da sağdan soldan duyduğunu biliyon ben iki monitörü de kullanarak yorum yapıyorum. Fps oyunlarında ips panel beni rahatsız etti. Ayrıca burda 2K monitörlerden bahsediyoruz bunu da dikkate al. Benim tercihim 1080Tİ ekran kartı ile oyun için TN panel 2K 144 Hz. Eğer daha çok film internet için kullanım ise ips panel olabilir

İkisi de çok pahalı 1440p 165Hz monitör. 1ms ile 4ms arasında çok az fark var, bu farkı incelemeden anlayamazsın. İkisini yan yana normal şekilde kullandığında anlaşılması çok güç. 1ms diye TN alacağına AH-IPS'den bile birazcık daha iyi olan Quantun Dot(QLED) 1ms monitör alınır. İnceleme videosunu monitörün çözünürlüğünde izleyin pek fak görünmüyor, kamera 50 FPS kayıt altına almış. Videoda alt yazı var, alt yazıyı Türkçe'ye çevirebilirsiniz.
2.jpg

424 (2).jpg

Senin bahsettiğin hareketli/hızlı sahnelerdeki bulanıklaşma gölgelenme değil. Bu kadar düşük seviyedeki gölgelenmeyi pek az kişi pek az şekilde fark edebilir, onu da önemsemez. Yenileme hızı 60Hz olan monitör ile 144Hz olan monitör arasında devasa fark olur, bu farkı görüntünün çamur gibi olmasıyla direkt anlarsın. Sağdan soldan duymuşum! Kardeşim ben takmışım bu görüntü konusuna habire araştırıp duruyorum. Mağazada bir çok karşılaştırma gördüm canlı canlı izledim. Bunun yanında evimdeki TV IPS panel ve HTPC olarak kullandığım eski sistemde 1ms 60Hz TN monitör kullanıyordum, monitör halen sağlam şekilde duruyor. Aktif olaran kullanmıyorum ama bazen işim olduğunda kullanmak zorunda kalıyorum, o zamanlarda da tekrar ve tekrar farklı şekilde karşılaştırıyorum. İnanılmaz derecede fark olduğunu görüyorum "gözümle" görüyorum.

Ali Güngör 4ms 60Hz 1080p IPS monitör incelemesinde, herhangi bir ghosting(gölgelenme) ile karşılaşmadığını söylüyor. Nerede bu fark arayıp bulacağım der gibi incelemeden anlaşılmıyor. Bir başka 4ms 144Hz 1440p IPS monitör incelemesinde, Ali Güngör ekranda herhangi bir bulanıklık olmadan kullanılıyor diyor.

İkisi de çok pahalı 1440p 165Hz monitör. 1ms ile 4ms arasında çok az fark var, bu farkı incelemeden anlayamazsın. İkisini yan yana normal şekilde kullandığında anlaşılması çok güç. 1ms diye TN alacağına AH-IPS'den bile birazcık daha iyi olan Quantun Dot(QLED) 1ms monitör alınır. İnceleme videosunu monitörün çözünürlüğünde izleyin pek fak görünmüyor, kamera 50 FPS kayıt altına almış. Videoda alt yazı var, alt yazıyı Türkçe'ye çevirebilirsiniz.
Eki Görüntüle 237136
Eki Görüntüle 237137

Senin bahsettiğin hareketli/hızlı sahnelerdeki bulanıklaşma gölgelenme değil. Bu kadar düşük seviyedeki gölgelenmeyi pek az kişi pek az şekilde fark edebilir, onu da önemsemez. Yenileme hızı 60Hz olan monitör ile 144Hz olan monitör arasında devasa fark olur, bu farkı görüntünün çamur gibi olmasıyla direkt anlarsın. Sağdan soldan duymuşum! Kardeşim ben takmışım bu görüntü konusuna habire araştırıp duruyorum. Mağazada bir çok karşılaştırma gördüm canlı canlı izledim. Bunun yanında evimdeki TV IPS panel ve HTPC olarak kullandığım eski sistemde 1ms 60Hz TN monitör kullanıyordum, monitör halen sağlam şekilde duruyor. Aktif olaran kullanmıyorum ama bazen işim olduğunda kullanmak zorunda kalıyorum, o zamanlarda da tekrar ve tekrar farklı şekilde karşılaştırıyorum. İnanılmaz derecede fark olduğunu görüyorum "gözümle" görüyorum.

Ali Güngör 4ms 60Hz 1080p IPS monitör incelemesinde, herhangi bir ghosting(gölgelenme) ile karşılaşmadığını söylüyor. Nerede bu fark arayıp bulacağım der gibi incelemeden anlaşılmıyor. Bir başka 4ms 144Hz 1440p IPS monitör incelemesinde, Ali Güngör ekranda herhangi bir bulanıklık olmadan kullanılıyor diyor.

Hala diyosun ki mağazada izledim, videoda izledim, elimde 60hz TN monitör var falan filan. Mağazada gidip oyun oynadın mı? Önerdiğim Dell in monitörünü aldım, Dell ile de 2 aydır oyun oynuyorum ve şunu unutma başka birşeyle de kıyaslama 2K 144Hz bir deneyim GTX 1080 ile. Benim takıldığım nokta senin ips paneli savunman değil kendi deneyimin olmadan bu kadar savunman ve Tn panele çöp demen. Forumun amacı kendi araştırmalarını veya isteklerini başkasına aktarmak değil eğer kullandıysan yada konuyla ilgili birşey başından geçtiyse bunu dile getirerek yardımcı olman. Yeteri kadar açık heralde hadi eyvAllah...

Eğer aynı fiyata 144Hz 2K 4ms IPS ve 144Hz 2K 1ms TN monitör varsa, 3ms daha düşük tepki süresi için gözü kapalı diğer bir ton güzelliği hiçe sayarak TN monitör satın almayı, parayı çöpe atmak olarak değerlendiriyorum. Bu satın almanın ve kullanmanın ardından monitörden memnun kalınabilir. Sisteminde doya doya hiç SSD kullanmamış birisine, HDD'ler arasındaki en süper HDD'li sistem kullandırırsan, o kişi HDD'den oldukça memnun kalır. Başka sözüm yok.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı