Burada kritik olan şey hareketin adı değil, kasın aldığı mekanik gerilim ve haftalık efektif set. Serbest ağırlık hareketler iyi ama en iyisi değil. Barbell row ile cable row arasında hipertrofi açısından net bir üstünlük yok; barbell row daha fazla yüklenmeye izin verirken cable row daha stabil ve sürekli gerilim sağlar. Eğer barbell row’u teknik olarak iyi hissediyorsan ve bel yorgunluğunu tolere edebiliyorsan tercih edilmesi gayet mantıklı. Cable row’un 1 set olması da tek başına “az hacim” anlamına gelmez; zaten aynı kas grubu o gün lat pulldown ve row varyasyonlarıyla uyarılıyor. Literatürde de kas başına haftalık 8–15 efektif set aralığının çoğu birey için yeterli olduğu gösteriliyor. Çarşamba günü 2 set mi 3 set mi sorusu ise toparlanmaya bağlı. Eğer performans düşüşü ve aşırı DOMS yoksa 3 sete çıkılabilir; varsa 2 set daha mantıklı. Cable crunch konusunda da benzer şekilde, core kasları toparlanması hızlı olduğu için haftada 2–3 gün çalışılabilir; pazartesi–çarşamba–cumartesi mantıklı bir dağılım olur. Özetle: Program zaten optimal bir çerçeve sunuyor, yapılacak küçük set eklemeleri kişisel tolerans ve performansa göre ayarlanmalı, zorunluluk gibi görülmemeli, lütfen kesin bir şey olarak görmeyin ilk cevabımı, size bağlı biraz.Hocam ben mesela o grip row yerine barbell row ekledim bizzat kendisine sordum barbell row cevabını aldım normalde cable row a geniş tutuş aparatı daha mı iyi olurdu acaba? Ve cable row 1 set bana az gibi geliyor ama bir denemek lazım 2 3 ay ve sırt günündede kafamı o dumbell curl ile cable curl de bir karışıklık getirdi sizce onunla devam etmek mantıklı mıdır mesela ben cumartesinde bacağı kaldırdım çarşamba günü 2 setler kaldı yani sizce çarşamba günü 3 set yapayım mı yoksa 2 set kalsın mı? Ve eski programımda haftada 3 gün cable crunch hareketini yapardım mesela bu programda hangi günlere uygun bana göre pazartesi çarşamba cumartesi.
Son olarak şunu da unutmamak lazım: psikoloji de bir bilim. Literatürde, sevilen ve motive eden egzersizlerin uzun vadede devamlılığı ve toplam antrenman kalitesini artırdığı net şekilde gösteriliyor. Teorik olarak “bir tık daha optimal” olan bir hareket, eğer kişide motivasyon düşüşü yaratıyorsa pratikte daha az verimli olabilir. Bu yüzden sevilen, iyi hissedilen ve sürdürülebilir bulunan hareketleri seçmek de bilimsel açıdan daha optimal bir yaklaşımdır. Yani hangi hareketi seviyorsanız onu yapın bence.
Son düzenleme: