Haluk Levent çadır açıklaması

Ücretsiz gönderilmeliydi diyenlerin bakış açısı kadar dar bir bakış açısı görmedim ben. Öncelikle 2500 çadırla iş çözülmüyor daha binlercesi lazım, üretim için para lazım kızılaya yardım yapılıyor zaten diyorsunuz da o yardımlar da çeşitli yollarla ulaştırılıyor. O açıdan bakacak olursak Ahbap'da bağış aldı ne için çadır vs. alması için. Ahbapa ücretsiz verilse bu sefer o para ne olacaktı? Boş tartışmalar bunlar. Ahbapa ücretsiz verilse kızılaydan ek 2500 çadır parası çıkmış olacaktı, para yeterli gelmediğinde de onca parayı ne yaptınız denecekti. Sahada olmayanların gerçekten yorum yapmaması gereken konular bunlar. Ama her şeyden öncesi boş tartışmadan öte değil.
Butun guneydogu yikilmis 2500 cadirla olay cozulecek sanmak da ayri bir mevzu hocam.

Aslında çok ince bir konuya yazdığınız için atlamışlar hemen. Satılması elbette güzel bir şey fakat pratikte bu kadar kötü lojistiğe sahip olmaları üzdü. O çadırların çoktan gitmiş olması lazımdı normalde.
Hocam kotuden once iyiyi dusunmek lazim. Cok fazla keske var fakat bu seviyede buyuk bir organizasyonu ya devlet ya da devlete bagli kurumlar ve devlete bagli stklar yapabilir.

Butun guneydogu yikilmis 2500 cadirla olay cozulecek sanmak da ayri bir mevzu hocam.
Evet, anlamamakta ısrar edilen nokta şu, Kızılay Çadır AŞ bu çadıları yurt dışındaki bir kuruluş için imal etmiş. Kısacası ödemesi hali hazırda alınmış bir ticari anlaşma var. Kızılay zaten söylendiği üzere maliyeti fiyatına Ahbap'a vermiş, bunun üstüne yurt dışında üretim için anlaştığı firmaya geri ödeme yapması gerekiyor olabilir neticede bir ön ödeme vb. illa alınmıştır. İki kuruluş da sahada bir şekilde yardım etmeye çalışırken bu şekilde saçma konularla uğraşılması ayrı üzücü. Yazık ne diyelim, sosyal medya ile kontrol edilen çok büyük bir kitle var, işin kötüsü bilmediğimiz her konuda da kesin bir şekilde savunduğumuz fikirlerimiz var. Ulaşım vb. konular tabiki konuşulsun lojistiğinde büyük sorun çıkmış söylenenlere göre lakin parayla verilmesinden daha doğal hiçbir olay yok. Sosyal medya siyasi amacı olanların, kitle etkilemek isteyen grupların elinde bir silahtır. Gördüğümüz her şeye balıklama atlamamamız gereken bir mecra. Umarım bir gün dijital farkındalık kazanmış bir toplum oluruz :)

Ben diyorum ki Kızılay cadir satip cadir uretebilir. Kızılay benim paramla cadir satip parayi bazi kisiler zimmetine geciremez tabii ki.

Sen şimdi kardeşine ekmek ve diğer şeyleri al diye para veriyorsun, o an arkanı döndükten sonra babandan ekmek parası tekrar istiyor. Sence bu durum çok normal ise diyecek bir şey yok. Kurum yazısında kar amacımız yok diyor. O kadar yardım topluyor para yok, o kadar kan topluyor kan yok. Senin yaşın belli ki küçük birgün anlarsın gerçekleri belki..

Sen şimdi kardeşine ekmek ve diğer şeyleri al diye para veriyorsun, o an arkanı döndükten sonra babandan ekmek parası tekrar istiyor. Sence bu durum çok normal ise diyecek bir şey yok. Kurum yazısında kar amacımız yok diyor. O kadar yardım topluyor para yok, o kadar kan topluyor kan yok. Senin yaşın belli ki küçük birgün anlarsın gerçekleri belki..
Biraz araştırdım zaten depolarındaki 54000 çadırı AFAD'a göndermişler. Bu satılan çadırları da kızılayın çadır üreten şirketi satıyor ve gelen parayla çadır üretiliyor(Haliyle daha fazla çadır üretimi için para lazım, malzemeler bedava değil sonuçta). Doğru mu anladım bilmiyorum ama bu şekildeyse bana göre sorun yok. Yanlışsa düzeltebilirsiniz.

Son düzenleme:
Vazgeçiyorum daha fazla bir şey demeyeceğim. Kızılay’a bir çadırın maliyeti 22.400 TL bu durumda eğer inanmayı tercih ederseniz.

Mesela yabancı kuruluş, 24 m2 2,75 metre çadır “fiyatı” 350 Dolar. Kaç TL? 6.600 TL.

Kızılay’ın çadır boyutu ne? 16,5 m2, 2,55 m çadır “maliyeti” 22.500 TL.

Ve Ahbap çadır başı 22.400 TL’yi Kızılay’a ödemese, depremden 4 gün sonra taa 10 Şubat’ta Kızılay’ın elinde 2000 çadır boş bekliyor olacakmış. Depremden 4 gün sonra Kızılay 2000 çadırı niye tutuyorduysa.

Son düzenleme:
Eee siz de Kızılay başkanının Twitter açıklamalarına direkt inanmışsınız sorgusuz sualsiz?

2 soru var insanların sorduğu:

1. Çadırlar 10 Şubat’ta gönderilmiş. Ahbap’ın tweetlerinde böyle yazıyor. Deprem olalı 3-4 gün olmuşken Kızılay’ın stoğunda neden daha çadır duruyordu?
2. Madem “maliyetine” verdiler, bir çadırın maliyeti 22.400 TL mi? Bu nasıl çadır?

18' Dome Relief Tents | Relief Tents

Bak mesela yabancı kuruluş, 24 m2 2,75 metre çadır “fiyatı” 350 Dolar. Kaç TL? 6.600 TL.

Kızılay’ın çadır boyutu ne? 16,5 m2, 2,55 m çadır “maliyeti” 22.500 TL? Neredeyse 4 çadır fiyatı ve diğerine göre devasa bir çadır da değil, hatta küçük.

İki çadır da tamamen su geçirmez, kolay ısınabilir, yalıtımlı vs olarak belirtilmiş.

Hadi gelelim diğer açıklamaya. Madem “yabancı bir kuruluş için” üretmişlerdi bu çadırları, nasıl “Ahbap’tan aldığımız maliyetle yeni çadır üretip ücretsiz göndereceğiz deprem bölgesine diyebiliyor? Demek ki o yabancı kuruluşa iade edilecek bir para yok. Madem durum böyle, Kızılay neden 10 Şubat’ta hala 2000 çadırı elinde tutuyor? Kendi inisiyatifiyle 6 Şubat’ta hemen gönderemiyor muydu Kızılay bu çadırları?

Dedikleriniz, Kızılay hali hazırda bağış topluyır olmasa mantıklı olurdu. Ben Kızılay’a bağış yapıyorum çadır yapsın diye, adam zaten maliyetini benden aldığı çadırı, yine “maliyetine” Ahbap’a veriyor.

Halktan alınan maliyet ne kadar? 2 çadırlık. Ortada kaç çadır var? 1 çadır.
Diğer çadırın parası nerde? Kızılay’ın kasasında. Kızılay’a güvenmediği için Ahbap’a bağış yapan insanların parasını Kızılay dolaylı yoldan almış oldu böylece.

Madem Kızılay çadır üretip ücretsiz gönderiyor, Kızılay elindeki tüm çadırları göndermeli, Ahbap ya yeni çadırlar için maliyet bağışında bulunmalı, ya da bütçesini farklı şeylere harcamalıydı. Sanki Ahbap’tan aldığı para olmasa Kızılay yeni çadır üretemeyecek bütçesi hiç kalmamış, gelen parayla döndürüyor çarkı sanırsınız öyle bir savunuyorsunuz ki “Para alacak ki çadır üretecek” diye. Hayır kardeş para almayı beklemeden o çadırların çoktan afet bölgesine yola çıkması lazım.

İnsanların karşı çıktığı noktalar bunlar. Yoksa tabii ki Kızılay dünya geneline çadır satabilir, afet durumunda maliyetini aldığı çadırları STK’lar aracılığıyla gönderebilir. İnsanlar maliyetin gerçekliğini ve çadırların neden çoktan gönderilmemiş olduğunu sorguluyor zaten.
Doğrudan inanmalık bir durum yok ortada, Alınan çadırların özellikleri net bir şekilde paylaşılmadı diye hatırlıyorum. Onun dışında aksi ispatlanması gereken bir çok şey var bu konuda. Mesela fiyat vermişsiniz. Ne haluk leventin ne de Ahbap'ın yaptığı paylaşımlardan ben bir fiyat bilgisi görmedim. Görmediğimden dolayı maliyetine satıldı savı çürütülmedi gözümde. Eğer varsa paylaşın resmi bir kanıtı. Amacımız üzüm yemek bağcıyı dövmek değil :). Alınan fiyatı doğrudan Ahbap ve ya Haluk Leventten görmediğim için mesajınızın geri kalanındaki argümanlarınıza yanıt vermem şu an için doğru olmaz. Eğer böyle bir kanıt resmi olarak iki taraftan biri tarafından paylaşılmadıysa geri kalan iddialar spekülasyondan başka bir şey oluşturmaz. Onun dışında metoda dair eleştiriler yapılabilir ki yapmışsınız da lakin bedelsiz verilmesi yine kulağa mantıklı ve sürdürülebilir gelmiyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı