Herhangi birine cahil diyenin, cehalet ile olan imtihanı

Makaleler
3
Cehalet, kelimelerin köklerinden gelen hali ile anlamı "bilmeme, habersiz olma" şeklindedir. Cahil de cehaletin sıfatıdır ve "bilmeyen, habersiz olan" olarak ifade edilir. Herhangi bir durum için biri, diğerine göre cahildir ve uzman veya alim ya da usta, o sıfatı diğerine hak görebilme yetkisine sahiptir(Her kararın yükü de ayrıdır). Hayat; her insan için, her hali ile bilinmesi mümkün olmayandır. Bu durumda, hayat konusunda herhangi bir kişiye cahil sıfatını hak görenin cehaletinin karşılığı hangi kelime ile ifade edilebilir?

Günümüzde cahile, cahil demek artık gereklilik oldu maalesef. Çünkü cehalet erdemdir şeklinde bir zihniyet var. Günlük kullanımıyla sözlük kullanımı sanırım ayrılmaya başladı günümüzde artık.

Günümüzde cahile, cahil demek artık gereklilik oldu maalesef. Çünkü cehalet erdemdir şeklinde bir zihniyet var. Günlük kullanımıyla sözlük kullanımı sanırım ayrılmaya başladı günümüzde artık.
Cahile cahil demek, çatışmanın artmasından ve kavganın avlenmesinden başka bir işe yaramaz. Ortada harcanmış bir emek ya da kişiye dokunmuş bir şeyler varsa, onlar da havaya uçar gider.

Cahile cahil demek, çatışmanın artmasından ve kavganın avlenmesinden başka bir işe yaramaz. Ortada harcanmış bir emek ya da kişiye dokunmuş bir şeyler varsa, onlar da havaya uçar gider.
Peki cahile cahil olduğunu söylemeyelim de yaptığı hatalarla kafamıza s.çmasını mı bekleyelim:) Ağaç yaşken eğilir. Yolun başında uyarıp eğittin eğittin, yoksa ilerde artık önünü alamayacağın bir levele geçer. O da "kara cahildir".

Peki cahile cahil olduğunu söylemeyelim de yaptığı hatalarla kafamıza s.çmasını mı bekleyelim
Hataları söyleyelim, hataların ya da hatalarımın bana söylenmemesini istemem. Ama bilgisize, bilgisiz demektense biliyorsam öğretmek daha işlevsel, bunda da yine farklı olasılıklar mevcut, öğrenmemekte ısrarcı olabilir ya da ben, biliyor olsam bile öğretmen olamayabilirim.

Hataları söyleyelim, hataların ya da hatalarımın bana söylenmemesini istemem. Ama bilgisize, bilgisiz demektense biliyorsam öğretmek daha işlevsel, bunda da yine farklı olasılıklar mevcut, öğrenmemekte ısrarcı olabilir ya da ben, biliyor olsam bile öğretmen olamayabilirim.
Tamam hatalarını söyleyelim, siyaha beyaz dememesini anlatalım, izah edelim, nerede yanlış yaptığını defalarca gösterelim, emek harcayalım, zamanımızı ayıralım, kendimizden ödün verelim sonra kalksın yine siyaha beyaz desin:) Şimdi ne yapalım peki? Cahil demeyelim de pembe dünyalar mı çizelim ona? Polyannacılık oynamak olmuyor mu ama o zaman bu:)
Yolun başında uyarıp eğittin eğittin,
Burda söylediğim zaten şu an senin söylediğin aslında:) Hatalarını söyledin, uyardın, doğrusunu gösterdin, eğittin ama yine aynı. Cahil değil mi yani bu şimdi? Birinci yapılan hatadır, ikinci yapılan aksiliktir desek, üçüncü yapılan ya kasıttır ya cehalettir artık:)

Tamam hatalarını söyleyelim, siyaha beyaz dememesini anlatalım, izah edelim, nerede yanlış yaptığını defalarca gösterelim, emek harcayalım, zamanımızı ayıralım, kendimizden ödün verelim sonra kalksın yine siyaha beyaz desin:) Şimdi ne yapalım peki? Cahil demeyelim de pembe dünyalar mı çizelim ona? Polyannacılık oynamak olmuyor mu ama o zaman bu:)

Burda söylediğim zaten şu an senin söylediğin aslında:) Hatalarını söyledin, uyardın, doğrusunu gösterdin, eğittin ama yine aynı. Cahil değil mi yani bu şimdi? Birinci yapılan hatadır, ikinci yapılan aksiliktir desek, üçüncü yapılan ya kasıttır ya cehalettir artık:)
Kendimizden ödün vermek zorunda olmadan, cahil demek ya da pembe dünyalar çizmek arasında da yöntemler vardır sanırım ki bu, her durum ve her insan için farklıdır. Ben hiç demiyor muyum? Diyorum tabi de değişen hiçbir şey olmuyor. Madem ki değişime dair etkisi yok, o zaman neden var? diyorum. Sonra unutuyorum ama.

Kendimizden ödün vermek zorunda olmadan, cahil demek ya da pembe dünyalar çizmek arasında da yöntemler vardır sanırım ki bu, her durum ve her insan için farklıdır.
Tamam, doğru evet. Bir insanın her zaman kurtarılabileceğine inanırım ben de. Fakat yanlışını veya cahilliğini ona söylemeden veya göstermeden onun aydınlanmasını nasıl sağlayacağız peki?

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı