Hiçbir şey bilmeden programlama ogrenmeye başlamak

neebht9

Picopat
Daha fazla  
Meslek
öğrenci
Bu konu hakkinda bircok baslik yazildiginin farkindayim ama aciklamama izin verin.

Simdi soyle ki bana uzun bir zamandir hep yazilima yönelip programlama ogrenip kod yazabilip bir web site tasarımı yapmak, bir oyun gelistiricisi olmak cezbedici geliyordu. Ama gerçekçi olmak gerekirse programlama hakkinda bir şey bilmeyi birakin daha adamakıllı bir bilgisayarim bile yok, teknolojik terimlere o kadar yabanciyim ki. Evet dusununce saçma geliyor olabilir ama son bir-iki senedir cok üzerinde kendimi gelistirmek istedigim bir alan. 🥲

Her neyse bu yuzden hep nereden baslayacagimi nasıl baslayacagimi belirlemekte güçlük cekiyordum. Once bilgisayar mi almalıyım, alacaksam ne almalıyım? Başta terimler uzerinde mi calismaliyim yoksa bilgisayari alinca pratik yaparak ogrenmek daha mi iyi? Online bir kurs almali miyim yoksa YouTube'daki videolardan oradan buradan rahatlikla ogrenebilir miyim? Vs aklimda bir ton soru var.

Bu yuzden sizden ricam yazilim ve programlama ile ilgili tum tavsiyeleriniz, pismanliklariniz, deneyimleriniz, bilgileriniz, yonlendirmeleriniz... Ne varsa benimle paylasip "kardesim surdan basla, soyle yap, soyle yapma, sunu deneyebilirsin..." gibisinden bir yorum yapmanizdir. :)

Son düzenleyen: Moderatör:
İlk başta bir bilgisayar şart. Öğrenmeye başlar başlamaz olmasa bile 1 ay sonrasında mutlaka lazım olacak. İkinci elde 6-7 bine masaüstü veya 10k civarına güzel bir gaming laptop alabilirsin.

Algoritma öğrenmekle başlaman gerekiyor. Değişkenler,Koşul yapıları, operatörler, döngüler, diziler diye gitmen gerekiyor. Sonrasında ilerlemek istediğin bir dile geçmen gerekir. Örneğin oyun yapmak istiyorsan unity kullanabilirsin. C# kullanabilirsin. Web tasarım istiyorsan Javascript...

Tavsiyem şu. Her şeyden önce İngilizce önemli. Direkt İngilizce seviyeni yükseltmen gerekiyor. Başta yapamayacaksin anlamayacaksın yeri gelecek çözemedigin sorunlar için ağlayacaksın. O aşamayı geçen bu işi öğreniyor

Yazilmis onlarca konuyu okuyarak baslayabilirsin. Bilgisayar sart ama dandik bir PC bile yeterli baslamak icin. PC'yi edindikten sonrasinda nasil baslayacagin ne kadar bilgisayar kullanmayi bildigine bagli seyler degiller. Bilgisayar kullanmayi iyi bilmek != programlamayi kolay ogrenmek.

Pratik her zaman sart. Programlamayi ogrenirken pratik yapmadan ogrenemezsin zaten. Ezberlemis olursun bir seyleri, hepsi o olur.

Yazilmis onlarca konuyu okuyarak baslayabilirsin. Bilgisayar sart ama dandik bir PC bile yeterli baslamak icin. PC'yi edindikten sonrasinda nasil baslayacagin ne kadar bilgisayar kullanmayi bildigine bagli seyler degiller. Bilgisayar kullanmayi iyi bilmek != programlamayi kolay ogrenmek.

Pratik her zaman sart. Programlamayi ogrenirken pratik yapmadan ogrenemezsin zaten. Ezberlemis olursun bir seyleri, hepsi o olur.

r10net dahil bircok forumda gezindim videolarak baktim ama insanlar coktan programlama dillerini secmisler ve onun uzerinden ilerliyorlardi ve açıkçası cok fazlasiyla karmasik geliyor ve ne zamana oturturum falan o da bi sorgulatiyor beni.

r10net dahil bircok forumda gezindim videolarak baktim ama insanlar coktan programlama dillerini secmisler ve onun uzerinden ilerliyorlardi ve açıkçası cok fazlasiyla karmasik geliyor ve ne zamana oturturum falan o da bi sorgulatiyor beni.
Programlama dillerini öğrenmek araba kullanmak gibi düşün. C# öğrendin ve Javascripte geçmek istiyorsun araba kullanmayı bilip minibüs kullanmayı öğrenmek gibi olacak.
Hangi dili seçeceğin ise ne yapmak istediğine bağlı

İlk başta bir bilgisayar şart. Öğrenmeye başlar başlamaz olmasa bile 1 ay sonrasında mutlaka lazım olacak. İkinci elde 6-7 bine masaüstü veya 10k civarına güzel bir gaming laptop alabilirsin.

Algoritma öğrenmekle başlaman gerekiyor. Değişkenler,Koşul yapıları, operatörler, döngüler, diziler diye gitmen gerekiyor. Sonrasında ilerlemek istediğin bir dile geçmen gerekir. Örneğin oyun yapmak istiyorsan unity kullanabilirsin. C# kullanabilirsin. Web tasarım istiyorsan Javascript...

Tavsiyem şu. Her şeyden önce İngilizce önemli. Direkt İngilizce seviyeni yükseltmen gerekiyor. Başta yapamayacaksin anlamayacaksın yeri gelecek çözemedigin sorunlar için ağlayacaksın. O aşamayı geçen bu işi öğreniyor

İngilizce'de sorun yok yanliz bu saydigin algoritma ogrenmeyi pratik yaparak mi baslayacagim yoksa yazili bi sekilde ne olduklarina mi calisacagim yani nasıl bir yol izlemeliyim bu noktada

Hangi dili sectigin onemli degil;
"Cok uzun okumadim"; Hangi dil ile basladiginin bir onemi yok. Programlamanin temellerini ogren. Sonra gerektiginde dil degistirirsin. Cok zor bir sey degil. Alan seciminiyse temellerden sonra yapmani tavsiye ederim.

Oyle bir dil yok. Dil onemli degil. Kullanacagin programlama dili hic bir zaman tek basina bir onem arz etmeyecek. Temel programlama becerileri ve alana yonelik beceriler onemli. Konseptleri ve mimarileri anlayabilmek onemli. Temel becerileri merkez alarak baslamalisin. Bu temel becerileri ogrenene kadar da hangi dili kullandigin gram onem arz etmiyor.

Programlamaya C ile basladim, mezuniyet projem C++ ileydi, calistigim sirkette C# ve Java ile calisiyorum. Ama beni ise aldiklari zaman verdikleri ilk proje C++ kullanarak bir masaustu uygulamasi ve Laravel kullanarak API grubu yazmami gerektiriyordu.

Anlatmaya calistigim sey, dillere takilmanin anlamsiz oldugu. Programlamada dillerin onemi proje icin dogru arac olup olmadiklarinda yatiyor sadece. Performans, kullanim kolayligi, stabilite, kolay bakim yapilabilmesi, dilin frameworklerinin olgunlugu, ekipteki kisilerin dili ne kadar bildigi vb pek cok etmen var. Bunlarsa ogrenme asamasinda senin icin asla fark etmeyecek seyler cunku sen daha ogreniyorsun, proje uretmiyorsun.

Alan secimini de temelleri ogrendikten sonra yapmani tavsiye ederim ve bir kac tane seyi deneyip secmeni oneririm. Neye yatkinligin oldugunu, neyi sevip sevmeyecegini bilmiyorsun. Mesela ben ML, AI vb kategorilerde calisamam. Universitedeyken derslerinden eglenmiyordum ben bu alanin. En cok eglendigim alan computer graphics (mezuniyet projemin bir kismi bununla alakaliydi) ama becerilerimi en iyi gosterebildigim alansa server side applicationlar. Bunlari da temelleri ogrendim deyip, her alanda bir seyler deneyene kadar anlayamazdim, anlayamadim da zaten. Cunku ben programlamaya ilk lisedeyken basladim, ama sorsan universite ikinci sinif gercekte basladigim yer derim.

İngilizce'de sorun yok yanliz bu saydigin algoritma ogrenmeyi pratik yaparak mi baslayacagim yoksa yazili bi sekilde ne olduklarina mi calisacagim yani nasıl bir yol izlemeliyim bu noktada
İnternette örnekler bir sürü mevcut. Akış şeması örneklerine bak mesela.
İlk aşamada 2 sayının ortalamasını hesaplamayı yap.(operatorlerin kullanımı)
Sonra kullanıcidan girilen 4 sayının en büyüğünü bulma. (şart yapıları if-else)
Sonrasında döngüyle x sayısına kadar sayan ve bu sayıların tek çift olduğunu yanına yazan algoritma (döngüler, şart yapıları ve mod operatörü)
Başlangıçta bunları yapabilirsin
Mblock benzeri blok tabanlı uygulamalar vardı ama onları hiç hatırlamıyorum. Onlara da bakabilirsin yapmak için

Bilgisayar tamamen ne yapmak istediğine göre değişir mesela mobil projelerinde 16 GB RAM bence şart. Web siteleri için konuşacak olursam eğer animasyonlu, 3D modelli sitelerle çalışmayı düşünüyorsanız şayet onlarda sistemi zorlayabilir. Öğrenme için verebileceğim tavsiye önce ilerlemek istediğin alanı seçmen sonra proje geliştire geliştire öğrenmen olacak tabii videoları izlemelisin ama video bu işin %10 gibi bir alanını kapsıyor benim önerim projelerle beraber ilerlemen zaten karşına araştırman gereken şeyler çıkıyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı