i9 9900K ve RTX 2080 Ti sistem toplama

Önümüzdeki günlerde tam anlamıyla canavar bir oyun bilgisayarı toplamak istiyorum. Kısaca i9 9900K işlemci, 32 GB RAM, 1 TB SSD ve RTX 2080 Ti düşünüyorum.
Sorularım şu şekilde:

1. Benim için çözünürlük 1920x1080 ideal bu yüzden 2K monitör almak istemiyorum. FHD 144 Hertz bir monitör alıp FPS'den taviz vermeden uzun yıllar bu sistemi kullanmak istiyorum. Bu düşüncem ilerde canımı sıkacak bir durum yaşatır mı?
  2. Bu çözünürlükte ekran kartını tam verimde kullanamayacağımı ve işlemciye yük bineceğini okudum bazı yerlerde, bu ne anlama geliyor ve böyle bi durum oluşur mu?
  3. Uzun yıllar laptop kullandım ve daha bir kere bile termal macun yenilemişliğim yok. Soğutucu seçerken hangi soğutucu türünü göz önünde bulundurmalıyım?
  4. Overclock hakkında bilgim yok ve sistemi riske atmak istemiyorum. Bunun gibi bir sistemde overclock gerekli midir?
  5. İlerde yayın gibi bir işe kalkışırsam bu çözünürlük ve RAM ile ikisini de taviz vermeden yürütebilir mi bu donanımlar?

Şimdiden herkese teşekkür ediyorum cevaplar için. :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Önümüzdeki günlerde tam anlamıyla canavar bir oyun bilgisayarı toplamak istiyorum. Kısaca i9 9900K işlemci, 32 GB RAM, 1 TB SSD ve RTX 2080 Ti düşünüyorum.
Sorularım şu şekilde:

1. Benim için çözünürlük 1920x1080 ideal bu yüzden 2K monitör almak istemiyorum. FHD 144 Hertz bir monitör alıp FPS'den taviz vermeden uzun yıllar bu sistemi kullanmak istiyorum. Bu düşüncem ilerde canımı sıkacak bir durum yaşatır mı?
  2. Bu çözünürlükte ekran kartını tam verimde kullanamayacağımı ve işlemciye yük bineceğini okudum bazı yerlerde, bu ne anlama geliyor ve böyle bi durum oluşur mu?
  3. Uzun yıllar laptop kullandım ve daha bir kere bile termal macun yenilemişliğim yok. Soğutucu seçerken hangi soğutucu türünü göz önünde bulundurmalıyım?
  4. Overclock hakkında bilgim yok ve sistemi riske atmak istemiyorum. Bunun gibi bir sistemde overclock gerekli midir?
  5. İlerde yayın gibi bir işe kalkışırsam bu çözünürlük ve RAM ile ikisini de taviz vermeden yürütebilir mi bu donanımlar?
2080 Tİ en az 2K görüntü için yapılmıştır 1080P'de tam potansiyeli ile çalışmayabilir, işlemciniz en üst seviyelerden 1080P için uygundur önerim 1080P yerine zarara dahi girseniz en az 2K 144 HZ monitör almanız böylece ileride yayın yaparsanız donanımlarınızın gücünü tam kullanırsınız.

Sorularım şu şekilde:

Kardeşim sorularına tek tek cevap vereyim.
  1. 1080P çözünürlükte sorun olacaktır.
  2. Ekran kartın şu an piyasadaki en güçlü ekran kartlarından ve en az 2K çözünürlükte tam performans yaşayacaksın. Yani 1080P çözünürlükte darboğaz olacaktır. 1080P'de FPS sorunu yaşamayacağım dersen ekran kartını RTX 2060 veya RTX 2070 almak daha mantıklı.
  3. Eğer bu sistemi alacaksan sıvı soğutma şart. Cooler Master veya Corsair ürünlerinden öneririm.
  4. Bu sistem overclock için ideal bir sistem ama illa ki overclock yapacaksın diye bir şey yok. Yani overclock yapmadan uzun seneler kullanabilirsin.
  5. Fazlasıyla bu donanımlar yayıncılık için yetecektir.

Naçizane ben sana şu sistemi öneririm.
İşlemci: Intel Core i9 9900K 3720 TL
Anakart: Gigabyte Z390 Aorus Master 2285 TL
Ekran Kartı: MSI Duke RTX 2080 Ti 9600 TL
Bellek: Corsair Vengeance RGB Pro 32GB (2x16GB) 3200MHz 2060 TL
HDD: Seagate Barracuda 2TB 450 TL
SSD: Samsung 970 Evo 1TB M2 NVME SSD 2300 TL
PSU: Corsair 850W 80+ Gold Güç Kaynağı 1035 TL
Kasa: Cooler Master H500P RGB TG Kasa 1220 TL
Monitör: Viewsonic XG2730 2K 144 Hz 1 ms Oyuncu Monitörü 2700 TL
Sıvı Soğutma: Cooler Master ML240R RGB Sıvı Soğutma 1140 TL
Toplam 26.500 TL civarı bir fiyatı var. Gerçi sen bütçeyi belirtmemişsin ama dediğim gibi ekran kartının gücünden dolayı monitörü 2K seçtim. Hatta bu ekran kartı 4K'yı bile rahat besler. Ondan dolayı sen bu sisteme bir göz gezdir. Sonra kararını ver derim.

1. 1080P yerine 2K kullansan da FPS'den taviz vermiş olmayacaksın. Zira 1080P'de kart kullanımı düşük olacağı için 2K ile aynı FPS'yi alacaksın. Yeri gelecek daha düşük FPS aldığın durumlar olacak.
  2. Evet okuduğun doğru. RTX 2080 bile 1080P için verimsiz kalıyor, sendeki daha kötü olacak.
  3. Noctua marka hava soğutucu veya Sıvı soğutucu tavsiye ederim.
  4. Oyun için OC gerekli olmayacak ama istediğinde yapabilirsin, sorun yaratmaz.

Cevap veren herkese tek tek teşekkürlerimi iletiyorum. :)
Kardeşim sorularına tek tek cevap vereyim.
  1. 1080P çözünürlükte sorun olacaktır.
  2. Ekran kartın şu an piyasadaki en güçlü ekran kartlarından ve en az 2K çözünürlükte tam performans yaşayacaksın. Yani 1080P çözünürlükte darboğaz olacaktır. 1080P'de FPS sorunu yaşamayacağım dersen ekran kartını RTX 2060 veya RTX 2070 almak daha mantıklı.
  3. Eğer bu sistemi alacaksan sıvı soğutma şart. Cooler Master veya Corsair ürünlerinden öneririm.
  4. Bu sistem overclock için ideal bir sistem ama illa ki overclock yapacaksın diye bir şey yok. Yani overclock yapmadan uzun seneler kullanabilirsin.
  5. Fazlasıyla bu donanımlar yayıncılık için yetecektir.
Naçizane ben sana şu sistemi öneririm.
İşlemci: Intel Core i9 9900K 3720 TL
Anakart: Gigabyte Z390 Aorus Master 2285 TL
Ekran Kartı: MSI Duke RTX 2080 Ti 9600 TL
Bellek: Corsair Vengeance RGB Pro 32GB (2x16GB) 3200MHz 2060 TL
HDD: Seagate Barracuda 2TB 450 TL
SSD: Samsung 970 Evo 1TB M2 NVME SSD 2300 TL
PSU: Corsair 850W 80+ Gold Güç Kaynağı 1035 TL
Kasa: Cooler Master H500P RGB TG Kasa 1220 TL
Monitör: Viewsonic XG2730 2K 144 Hz 1 ms Oyuncu Monitörü 2700 TL
Sıvı Soğutma: Cooler Master ML240R RGB Sıvı Soğutma 1140 TL
Toplam 26.500 TL civarı bir fiyatı var. Gerçi sen bütçeyi belirtmemişsin ama dediğim gibi ekran kartının gücünden dolayı monitörü 2K seçtim. Hatta bu ekran kartı 4K'yı bile rahat besler. Ondan dolayı sen bu sisteme bir göz gezdir. Sonra kararını ver derim.

Güncel bir msi anakart almayı planlıyordum, yanlış hatırlamıyorsam anakart ile özel tasarım bir ses donanımıyla geliyordu anakart neden bu kartı önerdiğinizi öğrenebilir miyim ?

Cevap veren herkese tek tek teşekkürlerimi iletiyorum. :)
Biraz geç gördüm ama cevabımı ileteyim FHD konusunda. 2080 Ti'ı tam verimle ve yüksek fps değerleriyle kullanmak için 2K 144Hz bir monitör al. Aksi takdirde GTX 1060 kullanan bir kullanıcı CS:GO oyununda FHD ayarlarda sizden daha yüksek fps alacaktır. Sizin kartın kullanım yüzdesi de %30'u aşmaz diye düşünüyorum. QHD devam edin.

1080P'de oynamak istiyorsunuz neden 2080 Ti alıyorsunuz ki? Yazık değil mi paranıza? 2060 bile tüm oyunları ultra detay 1080p'de oynatır rahatça...

1080p monitörde Nvidia denetim masasında dsr idi galiba adı oradan 2k yaparsan kartın az çalışma problemi olmaz. İlerleyen yıllarda oyunun biri çıktı 2k'da zorluyor. O ayarı kapatırsın tekrar oyunlar 1080p olarak çalışır.
Bu yöntemle kartı uzun yıllar tam performansta çalıştırırsın.
144 FPS alacak şekilde tabiki.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı