İbadetlerin amacı nedir?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
İbadetlerin genel amacı insana Allah'ı hatırlatmaktır. Her daim Allah'ı hatırlayan biri de günah işlememeye gayret gösterecektir. Allah da Musa Peygamber'e öğüt verirken "Beni anmak için namaz kıl." diyor.

Bir de ibadetlerini âdet haline getiren insanlar var. Onlar namazı olması gerektiği gibi kılmadıkları, orucu tutmaları gerektiği gibi tutmadıkları için onlarda bu tür ibadetlerin etkisi pek gözükmez.

Allah her kuluna bir nefis vermiştir. Sen günlük hayatında farklı aktivitelerden 5 vakit ayırıp Allah'ın huzuruna secde edebiliyor musun? Şeytan seni dürtüyor, nefsine ağır geliyor 5 vakit gidip namaz kılmak. E burada nefsin ile bir mücadele veriyorsun. Bu sayede imanın güçleniyor. İman, rüzgarlı havada yanan bir ateş gibidi. Rüzgar, senin nefsindir. Eğer ateşin etrafını rüzgardan korumazsan ateş söner, işte ateşi korumak ile imanını korumak aynı şey. İbadet ederek koruyorsun.

Biliyorsunuz namaza çağrı olan ezanda, “haydi namaza, haydi kurtuluşa, deniliyor.

En başta Allah'u Teala'nın bizim namazımıza ihtiyacı yok, bizim Allah'u tealaya ihtiyacımız var. Namaz, zikirdir; insanın içinde ki nefsi ki bu nefis, Allah'u Teala'nın Adem as yarattığında meleklerden ve cinnilerden daha hayırlı bilgili üstün olduğunu göstermek ve tazim duyulması için meleklere adem as secde etmelerini istedi [bakara 34] şeytan büyüklük tasladı kibirlendi ve ben ondan daha hayırlıyım dedi
[Araf 12]
Allah buyurdu: “Ben sana emretmişken seni secde etmekten alıkoyan nedir?” (İblîs), “Ben ondan daha üstünüm; çünkü beni ateşten yarattın, onu çamurdan yarattın” dedi.

Şimdi ayetleri uzatıp ana fikirden sapmak istemiyorum ama burada dikkat etmemiz gereken kelime “BEN” insan benliği içinde beden nefs ve ruh vardır ruh daima iyiliği ve güzeli nefs daima kendini zevklendirecek ve hoşnut edecek şeyleri ister, nefsin kendine ait mertebeleri de vardır misal nefsi emmare (emreden nefs) yani. Yedir içir gezdir yatır helal haram dinlemeden onun istediği doğrultuda haddi hududu olmayan bir skala ile isteğinin yerine getirilmesini emreder bundan haberi olmayan insan ise nefsin kuklası olmuş halde sözde “canının istediğini” yapar. Konu dağılıyor topluyorum.
Temel kaidede nefsinin kim olduğunu bilirsen kendini eğer kendini bilirsen de rabbini bilmiş oluyorsun. Namaz ise BENlik duygusunu yıkmak nefsin kafasına ibadetle vura vura bu dünya hayatında onu dizginlemeye yarar. Hele ki secde etmek ki bunun örneğini Avrupa HUN DEVLETİ kralı ATİLLAnın Papa'yı önünde diz çöktürmesi gibi eğilmek secde etmek gibi nefsin çıldırdığı ve nefret ettiği bir pozisyona sokmak oluyor.

İmamların namaz kıldırdığı yerin adı mihraptır mihrap Arapça savaş alanı demektir, insan hakikate hakka muhabbete ve aşka ulaşmak biraz gayret göstermesi gerekiyor

Aslında sadece bu değil namaz üzerine ciltlerce kaynak bulunur ama ben sadece ufak bir açıyı anlatmaya çalıştım, şöylede bir kaynak gösterebilirim inşallah anlatabilmişimdir :)

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

En başta şunu söylemek istiyorum. Bugün yaygın olarak bilinen namaz şeytanın hadisler ile öğrettiğidir. Müminler ise Kuran'dan öğrenir ve dosdoğru kılar.

"Ekimi s-salate *li* zikri" Taha 14
"Zikrim *için* namaz kıl"
Şimdi dediklerimi iyi düşün. Bu ayet Koskoca Kuran'da namazın nedenini anlatan üç ayetten biridir. Orada bir Li harfi var. "Li" yani lam harfi ceri Türkçedeki "için" İngilizcedeki "to" kelimesi ile eşdeğerdir. Eğer fiil için kullanılırlarsa amaç anlamı, isim için kullanılırlarsa neden anlamı veya yerine göre yönelme anlamı verirler. Çoğu çeviride bunu beni anmak için namaz kıl diye çevirirler. Halbuki oradaki zikri kelimesi isim fiil haldedir yani "anma" demektir. "Anmak" ise fiildir. Pek çok ayette Kur'an'ın Allah'tan gelen bir anma olduğu anlatılır. "Zikrillah"(Allah'ın zikri-anması) veya "Zikru min Rabbikum"(Rabbinizden gelen zikr-anma) şeklinde. Yani şuna geliyorum. Allah Musa Nebi'ye "Benim zikrim için namaz kıl" demiştir.

İkincisi ise
"Namazı kılın çünkü iyilikler kötülükleri giderir" ayetidir.

Üçüncüsü de
"Sabr ve namaz ile Allah'tan yardım dileyin" ayetidir.

Bugün kılınan namaz doğru değil, daha da kötüsü kendine Müslümanım diyenlerin çoğu aslında bütün Kur'an boyunca anlatılan müşriklerle aynı dikkat edin derim.

Müslüman olan kişiler bana doğru bilgiyi veremez diye düşünüyorum. Veya ateist olan kişiler. Çünkü illaki bir taraf tutuluyor. Burada tarafsız insanlar olduğu için sordum.
Burada tarafsız olan kişiler olduğunu nereden biliyorsun? Bir şekilde olduğunu varsayalım nasıl ayıklayacaksın? Din kavramını bir tek felsefi ögelerle açıklayamazsın. Buna zorladığın zamansa ruhsuz ve eğreti bir kaç kalıp cümle çıkacaktır ortaya. Kaldı ki grupta bunlarla dolu.. İnanç kavramını tek başına kalıp alan şekillere sığdıramazsın. Kalp Kavramı devreye giriyor. Akıl, mantık çoğunlukla ilk eşiği geçene kadar ve sonraki süreçte yanlışla doğruyu ayırana kadar lazım olacak olan şeydir. Fakat sorgulanmaması lazım olan şeyler de vardır. Çoğunluğun kıldığı namaza şeytanın öğrettiği diyen bile var... Tam da bu yüzden bu tip gruplara yazma diyorum. Ama dediğim gibi senin bilene sorman lazım.. yine de sen bilirsin...

Kısacası ibadet, Allah'ın rızasını kazanmak için yapılan eylemler bütünüdür. Namaz kıldıktan veya diğer ibadetlerden sonra gelen ferahlık ve rahatlığın Allahın bir hediyesi olduğunu düşünüyorum.

Birde bu tarz soruları sosyalde açmanı önermem, bazı dengesizler var görüldüğü gibi.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı