İbadetlerin amacı nedir?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Namazın amacını merak ediyorum. İslam iyi ve güzel bir insan olmamız için bize gönderilen din değil mi? Peki o zaman neden namaz kılıyoruz? Namaz kılmak bizim daha iyi bir insan olmamız sağlıyor mu? Eğer sağlıyorsa nasıl? Sağlamıyorsa neden? Diğer ibadetleri bir mantık çerçevesine sokabilirken en çok gözümüze sokulan ibadeti anlayamıyorum. Anlatabilirseniz sevinirim.

Namaz kılarken sadice eğilip kalkılmaz, dualar okunur. Namazda okunan duaların anlamına bakarsan anlarsın.

Man made god... :D İnsan kendi kafasından yarattığı bu yaratıcı olgusunu kendisiyle eşdeğer gördüğünden dolayı her şeye kudreti yeten bir "yaratıcının" (diyelim) tıpkı kendisi gibi zaaflara sahip olacağını düşünmüş. Bir insan gücü eline geçirince nasıl başkalarının ona biat etmesini sağlıyorsa, bu kavramı yaratanlar da "her şeyin yaratıcısının" kendileri gibi sevilme/sayılma/korkulma/tapılma/itaat edilme zaafı olduğunu varsaymış.

Ortaya bombayı bıraktım, kaçıyorum. Bakalım kimin elinde patlayacak :D

Tartışmalarınızı saygı çerçevesi içerisinde yapın. İnanan inanır, inanmayan inanmaz, kimse kimsenin inancına laf edemez ve haddine değildir. Ayrıca kimse kimseye sorgulama eleştirme demiyor. Herkes istediği şeyi yapar, yeter ki herkes birbirine saygı göstersin.

İhtiyacı yok zaten. Ama "ben cinleri, melekleri ve insanları beni tespih etsinler diye yarattım." buyuruyor.
Bak şu anda Allah'ı konuşuyoruz.
Eğer bizi yaratmasaydı, Allah'ın sıfatlarının bir anlamı kalmayacaktı.
Allah bizimle bilinmek istedi ve biliniyor.
Allah bilinmeye neden gerek duysun? Zaten her şey onun.

Yani Allah gibi yüce bir varlığın bizden namaz oruç vs. istemesi bana saçma gelıyorlar. İhtiyacımı var? Hayır o insan değil sonuçta duyguları yok bunada ihtiyaç duymaz.

Bizim Allah'a ihtiyacımız var. İbadetlerimizde O'nu zikretmek, emrettiği farzı yerine getirmek için. Duyguları yok değil, Allah'u Teala'yı tanımamız için sıfatları, isimleri var. Kulağına gelmiştir Esma-ül-hüsna diye. Mesela Rahman “Kur'an-ı Kerim'de en fazla tekrar edilen isimlerden biridir. Surelerin başlarında, birçok ayetlerde bu isim zikredildiği gibi, bir surenin ismi de Rahman olmuştur. Rahmet, merhamet, sevgi dolu bu kutsi isim, “Dünyada istisnasız olarak tüm yarattıklarına merhamet eden” anlamındadır”
Abdullah Yılmaz - ALLAH'IN RAHMAN İSMİ Şu kaynak biraz daha yardımcı olur inşallah.

Bir amacı yok, namaz kılacağın vaktini başka bir şeye ayırsan profesör olursun.

Uzun süredir forumda gördüğüm en saçma yorum ama herkesin kendi düşüncesi işte, saçma demeyelim atlarlar şimdi.

Namaz kıldığı için profesör olanı görmedim. Olanı da görmedim. Süper materyalist bakarsak, namaz ile günlük yaptığın sporun bir farkı yok hani.

Aynı ülkede, aynı ortamda yaşamasak inanacağım da, malzemeyi biliyorum yani. 🤣 Çok okuyup çok gelişen bir milletiz ya zaten, gençler de kitaplara öcü gözüyle bakmıyor zaten...

İnanıyor, inanmıyor falan bunların akademik camiada bir yeri yok. Doğru bir akademik ahlaka sahip bir kişi için inancı değil, yaptığı şey önemlidir kişinin. Oturduğu yerden konuşan adam da ayrıntılara takılıp durur. Birileri bir yerlere gelir, güzel işler başarır, insanlığa faydalı birisi olur, konuşmaya devam eden konuşur ama...

Şöyle konulara bakmaya bayılıyorum ya. Anonimliğin insanlara verdiği güç, paha biçilemez... 🤣

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı