Gibi dedim. Öyle oluyor demedim. Örnek amaçlı. Öyle bir şey olduğuna inanmıyorum zaten.
Yani siz de neye inandığınızı tam olarak bilmiyorsunuz. Bu da şuna benziyor:Gibi dedim. Öyle oluyor demedim. Örnek amaçlı. Öyle bir şey olduğuna inanmıyorum zaten.
İnsan perspektifinden düşünüyorsunuz, iyilik veya kötülük kavramları kendi genel ahlakımıza göre oluşturduğumuz şeyler. Bize göre iyi olan şey Tanrıya göre kötü olabilir mesela. Bunun dışında Tanrının tekil bir varlık olduğunu da biliyormuş gibi yazıyorsunuz ama bu kesin değil. Üzerine böyle genel konuşmak için çok fazla değişken var. Küçük bir konuyu ele alıp oradan neleri varsaydığımızı söyleyerek büyük konuya gitmek lazım. Böyle çok karışır.
Tanrı tek değilse başka başka konular açılır.İnsan perspektifinden düşünüyorsunuz, iyilik veya kötülük kavramları kendi genel ahlakımıza göre oluşturduğumuz şeyler. Bize göre iyi olan şey Tanrıya göre kötü olabilir mesela. Bunun dışında Tanrının tekil bir varlık olduğunu da biliyormuş gibi yazıyorsunuz ama bu kesin değil. Üzerine böyle genel konuşmak için çok fazla değişken var. Küçük bir konuyu ele alıp oradan neleri varsaydığımızı söyleyerek büyük konuya gitmek lazım. Böyle çok karışır.
Adam Tanrı tek değildir, birden fazla Tanrı vardır demek istemiyor. Sen çok yenisin bu konularda bence.Tanrı tek değilse başka başka konular açılır.
Ben neye inandığımı biliyorum. Sen olaya tarafsız bakmadığın sürece anlayamazsın. Zira cümlelerinden ters bir fikirde olduğun belli.
Her neyse, iyi akşamlar.
Yani tartışmak için aynı fikirde mi olmamız lazım? Tarafsız bakan ben miyim acaba? Neyse, iyi akşamlar size de.
@Jira Kader meselesini konuşurken zamanı kullanmazsan daha anlaşılır olur.
İnsan hayatını bir metre cetvel gibi düşünün. 0cm doğum, 100cm ölüm. Bu sizin zaman çizginiz. Her nanometrenin(anın) sınrasındaki anı göremiyorsunu. Kaderimizi bilen Tanrı'yı 2 boyutlu dünyaya 3 boyutlu dünyadan baktığını düşünün. Yukarıdan bakan Tanrı her nanometreyi aynı anda götüyor. Olay bu kadar basit. Teoloji cevabı zaten vermiş: Zamandan ve mekandan münezzeh. Yani Tanrı bildiği için sen onları yaşamıyorsun.
Tanrı binlerce hüküm gönderdi hangisi doğru nasıl bileceğiz diyorum ben de her hüküm diğerini reddediyor işte.Bu arada az önce dikkat ettim yeni. Hani "Tanrı'nın dinine inanmadığın zaman cehenneme gidiyorsun ne kadar iyi olursan ol." gibi bir cümle kurmuştun. Tanrı'nın hükümlerini yoksayarak nasıl cennete gitmeyi bekliyorsun ki? İstediğin kadar iyi ol. Yoksaydığın bir Tanrı'nın cennetine girerken Tanrı sana: "Yahu tamam sen beni saymadın, hükümlerimin mutlak hükümler olduğunu kabul etmedin ama iyilik yaptın ve bunu yapabilmen için gerekli donanımı ben verdim. Olsun olsun sen yine de cennete gir." falan mı demeliydi?
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.