İnsanlar neden korsan kullanıyor?

7-9 yaşımdayken tabii oyunları ben değil bir bilgisayarcı yüklüyordu. Ben hiç bilmiyordum. Sonra zaten Steam'dan ya da PS için internetten alışveriş yaptım. Yani genellikle küçükken yaparsın. Ama şimdi bir tane bile yok korsan oyun.

Korsana laf edenlerin mi? Korsan düpedüz emek hırsızlığı ve siz bunu savunuyorsunuz öyle mi? Gerçekten çok acayip.
Korsan düpedüz emek hırsızlığıdır evet, ben bunu savunmuyorum fakat laf etmekten kastım linçlemek, hayır herkes aylık 7000-10000 maaş almıyor ki, zaten durumu iyi olup da korsan kullanana istediğinizi diyebilirsiniz.

Oyunlarda neyse ama şimdi en basitinden Adobe uygulamaları çok fazla pahalı korsan kullanıyorsun. Adam bu işi profesyonel yapmıyor para da kazanmıyor. Bu uygulamaların parasını nasıl ödeyebilir ki? Profesyonel kullanıp üstüne para kazananlar da paşa paşa satın almalı. Oyunlarda ise sonuçta para verip ömür boyu erişim olacağı ve güvenle oynamak için para verilmeli sonuçta bi zevk alıyorsun oyun oynamaktan ve adamlar bu işlem için yapıyor bu oyunu. Korsana karşıyım ama ülkemizdeki kurlardan dolayı şart olabiliyor malesef.

Tamam kötü bir şey, kullanmak etik değil fakat kullananı da buradan bir şey yapıp kullanma demek saçma geliyor. Virüs bulaşırsa bulaşsın. Sizi etkileyen bir durum yok. Paranızı verdiniz işte vicdan rahat şirkete olan borcunuz yok. Oynayın. Adam virüs bulaştırsın ders alır veya bulaşmaz devam eder. Kendi bileceği iş. Bu tarz konuların sonu yok. Sanki sizin bilgisayarınız virüs kapıyor var ya. Sonu olmayan konular. Yıllardır aynı tantana. Değişen bir şey yok.

Bir yazılımı çoğaltıp kişisel kullanım için bedava dağıtmak emek hırsızlığı değildir, ticari amaçlarla kullanmak emek hırsızlığıdır ki, CODEX, CPY, SKIDROW, EMPRESS, HOODULM gibi grupların hiçbirinin kendi sitesi bile yok, RARBG üzerinden dağıtım yapıyorlar, hatta kurulumun başında eğer oyunu beğendiyseniz geliştiricileri desteklemek için satın alın yazıyor. @İbrahim Gürel @seseas. İstiyorsanız Recep Baltaş veya Ali Güngör gibi bilgili insanlarada sorabilirsiniz, hepsi benim dediğimi savunacaktır çok kez tartışıldı zaten kafa ayarında bu konu.

Paralı Online oyunlar dışında neredeyse oynadığım her oyunu torrentten indirdim. Ne virüs bulaştı ne bir şey. Doğru yerden indirdiğin sürece ne virüs ne de trojan bulaşmaz. Zaten bilgisayarda Kaspersky Free kurulu.

Sadece oyunlar için söylüyorum. Bizim Türk kullanıcısı gerçekten çok acayip. 10 dk içinde silip süpürdüğü yemeğe 50 TL, 2 gün içinde bitirdiği sigaraya 20 TL vermekte hiçbir sorun görmez ama belki yüzlerce saat içerik sunan bir oyuna "ÖylEe Sşey oOLUrm U yA OyUNa Para VerİLMze" der ama aynı anda da 10 senelik bariz şekilde P2W olan online oyunlara her ay 100-200 TL yatırır.

Yaşınız küçükse bir bakıma anlaşılabilir hele ülkenin durumunu göz önüne alınca ama artık 2010 yılında değiliz. Her hafta onlarca değişik platformda indirimler var. En kaliteli oyunlar 30-40 TL'ye iniyor ayrıca Game Pass, Uplay+, EA Play gibi sudan ucuz abonelik sistemleri var. Etrafta bu kadar fırsat varken sırf üşengeçlikten insan korsanı bırakıyor artık.

Birde her oyunu çıktığı anda oynacaksınız diye bir şey de yok.

Sadece oyunlar için söylüyorum. Bizim Türk kullanıcısı gerçekten çok acayip. 10 dk içinde silip süpürdüğü yemeğe 50 TL, 2 gün içinde bitirdiği sigaraya 20 TL vermekte hiçbir sorun görmez ama belki yüzlerce saat içerik sunan bir oyuna "ÖylEe Sşey oOLUrm U yA OyUNa Para VerİLMze" der ama aynı anda da 10 senelik bariz şekilde P2W olan online oyunlara her ay 100-200 TL yatırır.

Yaşınız küçükse bir bakıma anlaşılabilir hele ülkenin durumunu göz önüne alınca ama artık 2010 yılında değiliz. Her hafta onlarca değişik platformda indirimler var. En kaliteli oyunlar 30-40 TL'ye iniyor ayrıca Game Pass, Uplay+, EA Play gibi sudan ucuz abonelik sistemleri var. Etrafta bu kadar fırsat varken sırf üşengeçlikten insan korsanı bırakıyor artık.

Birde her oyunu çıktığı anda oynacaksınız diye bir şey de yok.
Kardeşim yiyecek ile oyun aynı şey mi? Düzgün bir yemek için 50 TL çok normal. AC Odyssey, Metro Exodus, RDR2 gibi oyunların 40 TL düştüğünü hiç görmedim ayrıca.

@Artorias74 Bu dediğin saçmalığı nereden duydun bilmiyorum ama bu işin hukuki temelleri global olarak bellidir. Sen ücreti karşılığında "satılan" ve lisansa sahip olan bir ürünü, üreticiyi devre dışı bırakıp ücretsiz olarak yayılmasını sağlayamazsın. Bu suçtur, geçmişte basılan ve hapse tıkılan gruplar oldu. Bu işin yasal tarafı yok, git geçmişte içeri tıkılan warez gruplarını araştır.

Oyun korsanlığı araba hırsızlığı gibi fiziksel bir ürünün alıkoyulması gibi bir hırsızlık kapsamında değildir, lisansın çalınması kapsamında cezai işlem görür. Sen gidip bir oyunu kırarsan ve bunu yayarsan, o oyunu satın "alabilecek" maddi güce sahip milyonlarca insanın oyunu para vermeden oynamasını sağlarsın.

1- Bu durum oyun geliştiricisi için direkt zarar nedenidir çünkü oyun geliştiricileri oyunu alamayacak kişiler korsan oynadığı için değil, oyunu "alabilecek" olanlar bu korsan içeriklere yöneldiği için zarar görürler.

2- Ücretli kullanım "lisansına" sahip hiçbir IP karşılıksız yayılamaz, bu kanun dışıdır. Türkiye'de de böyle, ABD'de de böyle, Japonya'da da böyle hatta Papua Yeni Gine'de bile bu böyle. Bu ürünler ve IP'ler bölgesel değil, global kanunlar kapsamında güvenceye alınır. X ülkesinde bir oyunu kırıp yakalanan gruplara aşırı sağlam bir ceza basılır, Y ülkesine kaçmaları ve tespit edilmeleri durumunda da iade talebinde bulunulur.

Maddi durumu olmayan biri köşede sessiz sedasız korsan oynar ama bir çeşit hırsızlığı bu kadar gururla savunmak ayrı bir konu. Bu warez gruplarının üyeleri de yakalandığı yerde içeri tıkılır ya da hayatları boyunca ödemek zorunda kalacakları cezalara çarptırılır. ABD'de çocuğunun indirdiği korsan içerik nedeniyle verilen ceza yüzünden "evini" satmak zorunda kalan aile tanıdım. İndirmek suç da o korsan içeriği yaymak suç değil öyle mi? Müthiş bir kafa gerçekten. :D

Sadece oyunlar için söylüyorum. Bizim Türk kullanıcısı gerçekten çok acayip. 10 dk içinde silip süpürdüğü yemeğe 50 TL, 2 gün içinde bitirdiği sigaraya 20 TL vermekte hiçbir sorun görmez ama belki yüzlerce saat içerik sunan bir oyuna "öylee sşey oolurm u ya oyuna para verilmze" der ama aynı anda da 10 senelik bariz şekilde P2W olan Online oyunlara her ay 100-200 TL yatırır.

Yaşınız küçükse bir bakıma anlaşılabilir hele ülkenin durumunu göz önüne alınca ama artık 2010 yılında değiliz. Her hafta onlarca değişik platformda indirimler var. En kaliteli oyunlar 30-40 TL'ye iniyor ayrıca Game Pass, Uplay+, EA play gibi sudan ucuz abonelik sistemleri var. Etrafta bu kadar fırsat varken sırf üşengeçlikten insan korsanı bırakıyor artık.

Bir de her oyunu çıktığı anda oynacaksınız diye bir şey de yok.

Ne alaka yemeğin sigaranın da bedavasını bulursak onu da yaparız korsan üreticiye zarar vermiyor kar etmesini azaltıyor yemeğin sigaranın da yapan kişiye maddi zarar vermeden kopyalanıp çoğaltılması halinde korsancılar olarak onu da yaparız.

korsan üreticiye zarar vermiyor kâr etmesini azaltıyor
Hayatımda bu kadar çabuk dediğiyle çelişen bir cümle görmemiştim. 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣

Hem diyor kâr azaltıyor hem de diyor zarar vermiyor. Tövbe tövbe... O stüdyolar yıllarca para kazanmadan kendi keyiflerine mi ticari bir ürün için milyonlarca yatırım yapıyorlar? Kâr elde etmek için o risklere giriyorlar, burada gelmiş kârından çalınıyor, zarar vermiyor firmaya deniliyor. Bazen bazı üyeleri doğal habitatlarında görmeyi gerçekten çok istiyorum...

Bir de yemeğin sigaranın bedavasını bulursak onu da yaparız diyor. Hırsız olmak nasıl ve ne zaman bu kadar yüksek sesle dile getirilebilir oldu?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı