İtopya ile yaşanan iade problemi

mustafa31232

Megapat
Daha fazla  
Öncelikle merhaba dostlar nasılsınız? Umarım hepiniz iyisinizdir. Şimdi sizlere burada 7. yılımı doldurmuş olmamın şerefine uzun soluklu bir yazı ile 1 haftadır İtopya.com ve Penta Teknoloji ile yaşadığım sorunu detaylıca açıklayacağım. Haksız ve hatalı olduğum yerler olursa uyarmayı unutmayın dostlar.
İtopya Ankara şubesinden ASUS Rog Gladius 2 fare almıştım. 1.5 yıl geçti ve mouse RGB'sinde ve birkaç teknik sorun çıktı. İl değişikliği nedeniyle 9 Ağustos gününde kargoya verdim ve 12 Ağustos'ta İtopya'nın servisine ulaştı. Yaklaşık 1 ay geçti ve bana herhangi bir bilgi vermediler. Bende endişelenip farklı tarihlerde 5 kez İtopya.com müşteri hizmetlerini aradım. Her seferinde de "Ürünüz işlemde" denildi ve yaklaşık 2 hafta beklettiler. En sonunda iyice endişelendim ve 10 Eylülde Şikayetvar'a yazdım. Geri dönüş yapıldı ve bana şöyle geri dönüş yaptılar:
1726249630283.png

Burada haklılar çünkü onlar satıcı ve ürünün tamiri için ASUS'un teknik servisiyle görüşmem lazımdı ve buna dayanarak onlarla iletişime geçtim. Ve bana KVKK gereği bilgi veremeyeceklerini ve bilgi için sadece İtopya.com ile görüşmemi istediler. Bunun üzerine bende Şikayetvar üzerinden onlara:
1726249635545.png

Kısacası "siz aracısınız bu yüzden ürünümle sizde ilgilenmeniz gerekmez mi?" diye biraz gergin mesaj yazmıştım. Bunun üzerinde bana:
1726249643659.png

Bu şekilde döndüler ve yine haklılar. Bunun üzerine Penta Teknolojiye aynı konu üzerinden şikayet yazdım ve:

1726249652403.png

Bunun üzerine İtopya'ya yazdığım şikayete bilgilerimi istedim ve bana geri dönüş yapılmadı:
1726249726977.png

11 Eylül Çarşamba günü gerçekten çok endişelendim ve birazda sinirlenmeye başladım. Penta Teknoloji müşteri hizmetlerini aradım. Bilgilerimi sordular, işte cihazın ürün kodu vs. Dedim bilmiyorum çünkü kutusu yanımda değil. Onlarda İtopya'yı ara oradan alırsın dediler ve İtopya müşteri hizmetlerini aradım. Bilgilerimi talep ettim ve mail üzerinden bilgilerimi aldım. Ki bu işlemde bayağı zahmetliydi. Yani çok oyaladılar. Bir Penta Teknolojiyle konuştum bir İtopya ile ve arada ASUS da vardı. Toplamda 10+ çağrı yaptım. Her neyse işte en sonunda farenin ne durumda olduğunu öğrendim ve değişime alınmış. Ürünüm ellerinde yok ve değişime alınmış. Ürün Yurt dışından gelecekmiş ve net bir süre verilemedi. Ayrıca bu çağrılarda da ürün değişikliğini önerdiğimde her seferinde itopya.com ürün değişimi yapmayacağını iddia etti. Bende tedarikçi firmayı yani Penta Teknolojiyi aradım ve ürün değişikliği hakkımı kullanmak istiyorum dedim. Onlar tabi ki kullanabilirsiniz dediler ve müşteri memnuniyeti olarak itopya'dan daha iyi bir iş çıkarttıklarını net bir şekilde söyleyebilirim. Nedeni ise, bu değişim talebim onaylanması için İtopya ile görüşüp onların bir mail adresine mail atmalarını istemem lazım. Ben yine İtopya'yı aradım ve herhangi bir değişim yapılmayacağını ısrarla direttiler. (Firma aksini iddia ederse konuşma ses kayıtları alındığı için kanıt olarak onların aldığı ses kayıtlarını dinlemelerini öneriyorum.) Tekrardan Penta Teknolojiyi tekrarda aradım ve bu sefer direkt oradan yetkili kişi "şu şekilde bir istekte bulunursan onlar mail atacaklardır" dediler ve tekrardan aramak yerine mail attım itopya'ya.

Ve ben de Muadil ürünler olarak hangi farelerin teklif edileceğini sordum ve bana;
1726250434599.png

Dediler. Aslında Penta Bilgisayara ben "hangi ürünler ile değişim yapılmaktadır?" diye sorduğumda bu bilgiyi İtopya'dan öğreneceğimi söylemişlerdi (bundan tam emin değilim hatalı hatırlıyor olabilirim). Sonrasında bende itopya'ya "onlar şu anda sizden mail bekliyor şu mail adresi üzerinden mail bekliyorlar" dedim ve aradan 1 gün geçti bana:

1726250612825.png

1726250639878.png

Bana Gladius 2 Core yani Gladius 2 serisinin en boş paketli versiyonunu teklif ettiler. Şimdi sizlere Gladius 2 ailesini tanıtayım arkadaşlar.
  • Asus ROG Gladius II Wireless
  • Asus ROG Gladius II Origin
  • Asus ROG Gladius II
  • Asus ROG Gladius II Core
Sıralaması bu şekilde gitmektedir ve Gladius 2 oyuncu farem görüldüğü üzere Core'den daha üst versiyondur. Yani açıkçası bana alt ürün teklif edildiğini düşünüyorum ve inanmayanlar için özellik karşılaştırması yapacağım.

Benim oyuncu farem ROG Gladius II (P502) ve bana teklif edilen ROG Gladius II Core (P507) faresidir.

Farklar:

-Sensör farkı. Bende PMW3360 sensörü varken bana teklif edilen farenin sensörü PMW3327 yani daha kötü

-Çözünürlük farkı. Benim faremin çözünürlüğü 100dpi-12000dpi arasındayken teklif edilen farenin çözünürlüğü 200dpi-6200dpi daha az

-Maksimum hız farkı. Benim faremin Maks. Hız değeri 250IPS, Bana teklif edilen Maks. Hız değeri 220IPS daha az

-Maksimum İvmelenme farkı. Benim faremin Maks. ivmelenme değeri 50G iken teklif edilen farenin 30G daha az

-Sol/Sağ anahtar tipi farkı. Benim faremde Omron D2FC-F-K (50M) + ekstra anahtar varken bana teklif edilen D2F-01F(50M)

-Düğme sayısı farkı. Benim faremde 7 teklif edilende 6 tuş sayısı. Yani teknik olarak alt versiyonu (ama bu kritik bir şey değil)

-Kablo farkı. Benim faremde 2 tür kablo varken teklif edilende 1 kablo var. (ama bu kritik bir şey değil)

-Kutu içeriği farkı. (ama bu kritik bir şey değil)

Arkadaşlar burada size bir soru soracağım:
Tüketici hakları gereği değişim sırasında muadil ürün hem özellik bakımından hem de fiyat bakımından aşağısında kalmaması gerekmez mi ?

Bana sunulan bu Gladius 2 Core ürünü açık ve net olarak özellik bakımından alt üründür. Yasalar gereği;

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması hakkında Kanun - Madde 11: Ayıplı Mal (1) Satışa konu malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;

MADDE 11 – (1) Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;
a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,

seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.

6502 Sayılı kanunun 11. maddesine dayanarak ben onlardan ürün değişim talep ettim ve onlardan önceliğim aynı fare olması. Çünkü firma da zarara uğramasın bende zarara girmeyeyim istiyordum. Benim farem ellerinde yokmuş bu yüzden misli ile bir karşılık beklerken her açıdan daha kötü fare teklifi yapıldı. Ben ise onlardan aynı ürünü, muadil ürünü veya mislini beklerken bana daha kötüsü teklif edildi. Dürüst olmak gerekirse bu teklifi görünce kahkaha attım çünkü dostlar beni takip edenler bilir bir kaç ay önce Monster firması ile yaşadığım sorunları yazdım. Oraya sanırım eklemedim ama ürün değişimi hakkımı kullandım ve ellerinde benim ürünüm olmadığı için RTX 3060 vermeyip RTX3070ti'li dizüstü bilgisayarını misli ile bana verdiler. Ne kadar Monster kötü şöyle iğrenç desem de adamların hakkını yiyemem itopya.com gibi saçma sapan teklif etmeyip direkt uğraştırmadan ellerinde muadili olmadığı için mislini verdiler. Monster kötü derdim hakkını yemişim İtopya.com daha da kötüymüş arkadaşlar.

Onlara bu şekilde bir değişim teklifini kabul etmediğimi sebepleriyle açıkladığım mail attım
1726251690330.png

Bana da onlar şu şekilde mail attı:

1726251718788.png

Dostlar ben faremi 399₺ ye 1.5 yıl önce aldım ve bana 399₺ ödenmesini teklif ettiler. Şu anda benim farem internette 3.000₺ den aşağıda değil. Ha ayrıca bana teklif edilen farenin güncel fiyatının 1.500₺ civarlarında olduğunu bildirmek isterim.

Neyse tekrar mailleşmeye dönersek:

1726251878591.png

Bu şekilde yasal haklarımı savunacağımı ve bu değişim teklifinin yasalar gereği doğru olmadığını söyledim ve bana hukuk departmanına ileteceğini söylediler ve bir kaç kez daha son durum bilgisi almak için mail attım ve geri dönmediler.
Olayı en detayına kadar anlattım dostlar ve şimdi bazı yerleri açıklamam lazım.

Şöyle ki bugün itibariyle 23. iş gününe girdiğimiz için benim yeni bir yasal hakkım doğmuş durumda.

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması hakkında Kanun - Madde 56: Garanti belgesi kapsamında onarım süresi ile ilgili haklar bu kanunda belirlenmiştir.

Madde 56 kapsamında:

-Ürünün garanti süresi içinde arızalanması durumunda onarım süresi en fazla 20 iş günüdür.
-20 iş günü içinde onarım yapılmazsa, tüketiciye ayıplı malın misli ile değiştirilmesi veya bedel iadesi yapılmalıdır.
-Zaruri ihtiyaç olan cihazlarda (telefon, bilgisayar vb.) onarım süresi 10 iş gününü aşarsa, geçici bir ürün sağlanmalıdır. Bu yasal düzenlemeler, anayasanın 172. Maddesine dayalı olarak tüketici haklarının korunmasını sağlar.

6502 Sayılı kanunun 56. maddesine dayanarak ayıplı malın misli ile değiştirilmesini talep ettim. Hala herhangi bir geri dönüş yapılmadı. Bende bu yüzden gün içinde Tüketici Hakem Heyetine başvurdum. Ayrıca bu rezilliği sizlerin de görmesi için buraya yazmak istedim dostlarım. Umarım buraya kadar sıkmadan ve anlaşılır bir şekilde size anlatabilmişimdir ya da umarım sıkılmamışsınızdır. Buraya kadar okuyan ya da bu yazıya minicik desteği bulunan herkese teşekkür ederim. <3

Son olarak dostlar Şikayetvar üzerinden bana Penta Teknoloji bir mesaj attı sizlere okumanız için ss koyacağım.
1726252247975.png

İtopya.com benim direkt isteğimi ve yasal hakkım olan misli ile değişim talebini Penta Bilgisayara iletmemiş. Bu derece sorumsuz ve müşteri memnuniyetini umursamayan bir firma ile karşılaştığımı fark ettim.

Olay bu kadar arkadaşlar. Sonuç olarak hala beklemedeyim ve gelişmeler oldukça buraya yazacağım. Yorumlarınız çok önemli her yorumu okuyacağım. Teşekkürler<3

Dosya Ekleri

• 1726250342463.png
    1726250342463.png
    57,6 KB · Görüntüleme: 89
  • 1726249648288.png
    1726249648288.png
    20 KB · Görüntüleme: 46
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam kolay gelsin öncelikle bu durum için. Baştan 6. sıradaki fotoğrafın sol üst kısmında gözükmesini istemeyebileceğiniz bilgileriniz gözüküyor. Gözünüzden kaçmış olabilir diye söylemek istedim.

Hocam kolay gelsin öncelikle bu durum için. Baştan 6. sıradaki fotoğrafın sol üst kısmında gözükmesini istemeyebileceğiniz bilgileriniz gözüküyor. Gözünüzden kaçmış olabilir diye söylemek istedim.
Çok haklısın gözümden kaçmış çok teşekkür ederim :)

düzenleme süresi geçmiş maalesef düzenleyemiyorum tanıdığım moderatör yok :/

Hocam, en önemlisi metin çok uzun olmuş. Bu kadar uzun yazarsanız insanlar korkup kaçar :). Açıkçası ben ara ara açıp 3 4 seferde okudum.

Bütün metni okuduktan sonra belirtmem lazım ki elinize emeğinize sağlık, bilinçli bir şekilde çok güzel hakkınızı aramışsınız.

Alıntılayarak bölüm bölüm cevaplamak isterdim ama metin uzun olunca telefondan eziyet oldu hocam, genel olarak baştan sona kendimce cevaplayayım.

İtopya'nın sizi yetkili servis ile iletişime zorlaması tamamen saçmalık. Attığınız maddelerin içerisinde de zaten geçiyor, sorumlu satıcı, üretici veya distribütördür. Siz satıcıya talebinizi ilettiğinde süreci uzatmaya hakları yok.

Muadil ürün tespiti konusunda, fiyata bakıldığını sanmıyorum. Teknik özellik olarak sizin ürününüze eşit veya üst ise fiyatı düşükte olsa muadil sayılır. Misli kelimesinin zaten tam anlamı eşit demek.

Bütün süreci düşününce, bence Penta oldukça güzel bir süreç yönetmiş. Size muadil ürün belirtilmiş, siz ürünün muadil olmadığını belirttiğinizde herhangi bir zorlama yapılmadan "kablolu modelin olmadığını" belirterek isterseniz iade isterseniz, ilerleyen zamanda tekrar iletişime geçin şeklinde iletilmiş. Siz seçimlik hak talebinizi satıcıya ilettiğinizden itibaren 30 gün süreleri var, belki 30 gün içerisinde sorunu çözecekler.

Siz haklı olarak, o kadar uğraştıktan sonra sonuçlanmasını bekliyorsunuz ama distribütör de aynı ürünü ve bir üst modelinin olmadığını belirtiyor, dahasını isteyip süründürmeye gerek yok. Ben yerinizde olsam Wireless modeli için fiyat farkı teklif eder, hem ben hem karşı taraf minimum zarar etsin isterdim.

Tabii siz THH'ye başvurup, hakkınızı sonuna kadar arayabilirsiniz orası ayrı.

Hocam, en önemlisi metin çok uzun olmuş. Bu kadar uzun yazarsanız insanlar korkup kaçar :). Açıkçası ben ara ara açıp 3 4 seferde okudum.

Bütün metni okuduktan sonra belirtmem lazım ki elinize emeğinize sağlık, bilinçli bir şekilde çok güzel hakkınızı aramışsınız.

Alıntılayarak bölüm bölüm cevaplamak isterdim ama metin uzun olunca telefondan eziyet oldu hocam, genel olarak baştan sona kendimce cevaplayayım.

İtopya'nın sizi yetkili servis ile iletişime zorlaması tamamen saçmalık. Attığınız maddelerin içerisinde de zaten geçiyor, sorumlu satıcı, üretici veya distribütördür. Siz satıcıya talebinizi ilettiğinde süreci uzatmaya hakları yok.

Muadil ürün tespiti konusunda, fiyata bakıldığını sanmıyorum. Teknik özellik olarak sizin ürününüze eşit veya üst ise fiyatı düşükte olsa muadil sayılır. Misli kelimesinin zaten tam anlamı eşit demek.

Bütün süreci düşününce, bence Penta oldukça güzel bir süreç yönetmiş. Size muadil ürün belirtilmiş, siz ürünün muadil olmadığını belirttiğinizde herhangi bir zorlama yapılmadan "kablolu modelin olmadığını" belirterek isterseniz iade isterseniz, ilerleyen zamanda tekrar iletişime geçin şeklinde iletilmiş. Siz seçimlik hak talebinizi satıcıya ilettiğinizden itibaren 30 gün süreleri var, belki 30 gün içerisinde sorunu çözecekler.

Siz haklı olarak, o kadar uğraştıktan sonra sonuçlanmasını bekliyorsunuz ama distribütör de aynı ürünü ve bir üst modelinin olmadığını belirtiyor, dahasını isteyip süründürmeye gerek yok. Ben yerinizde olsam Wireless modeli için fiyat farkı teklif eder, hem ben hem karşı taraf minimum zarar etsin isterdim.

Tabii siz THH'ye başvurup, hakkınızı sonuna kadar arayabilirsiniz orası ayrı.
Yorumunuz için çok teşekkür ederim lakin bir kaç şey söylemek istiyorum. Misli ile değişim demek daha üst versiyon talep etmek değil mi ya :D Misli kelimesi tam anlamı eşit demek dediniz ama misli daha fazlası değil miydi ya ben mi yanlış biliyorum.

Bir de benim önceliğim faremin tamir edilmesi. Onlara minimum masrafla bu olay bitsin istiyorum. Lakin ürün tamir edilemeyeceği bir kronik arıza tespit edildiği için ürün değişimi dediler. Ben o zaman muadil ürünle yani aynı özelliklere sahip olan fare ile değişim yapılacağını düşünerek değişim taleplerini kabul ettim ve bana önerilen fare benim kullandığım fareyle aynı özellikte değil. Bu yüzden neredeyse aynı optik özelliklere sahip olan bir fare Gladius 3 oyuncu faresini örnek verdim. Çünkü optik özellikleri vs neredeyse aynı. Ben tabi ki art niyetli tüketici değilim. Önceliğim tamir edilmesi olmuyorsa aynısı ile değişimi o da olmuyorsa benzer özelliğe sahip ürünle değişimi o da olmuyorsa daha iyisi ile değişim talep ettim.

Tamir edilmedi, aynısı yok, benzer üründe yok bu yüzden daha iyisi ile değişim talep ettim. Sizin dediğiniz gibi fiyat indirimi teklif edebilirim ama dürüst olmak gerekirse indirim yapılacak olan fareyi alacak durumda değilim. Bu yaz üniversiteden mezun oldum ve işsizim. Ailemden para istemiyorum ve zorunda kalmadıkça babama yük olmak istemiyorum. Bu yüzden fiyat indirimi teklif etsem bile ürünü alamam. Zaten 10k civarı borcum var sndnanfnwndn. O yüzden alamam :(

Yorumunuz için çok teşekkür ederim lakin birkaç şey söylemek istiyorum. Misli ile değişim demek daha üst versiyon talep etmek değil mi ya :D Misli kelimesi tam anlamı eşit demek dediniz ama misli daha fazlası değil miydi ya ben mi yanlış biliyorum.

Screenshot_2024-09-14-12-15-28-805_com.microsoft.emmx.jpg

THH süreci devam ederken, distribütör ile ara ara iletişime geçip stok sorgulayın hocam. Stok gelip değişim yaparlarsa THH başvurunuzu iptal edersiniz.

Tüketici olarak fiyat farkı vermek zorunda değilsiniz zaten, hiç sorun yok.

Eki Görüntüle 2310108

THH süreci devam ederken, distribütör ile ara ara iletişime geçip stok sorgulayın hocam. Stok gelip değişim yaparlarsa THH başvurunuzu iptal edersiniz.

Tüketici olarak fiyat farkı vermek zorunda değilsiniz zaten, hiç sorun yok.
Dostum teşekkür ederim çünkü ben misli kelimesini daha fazlası olduğunu biliyordum. Hatamı düzelttiğin için sağ olasın :). THH süreci devam ederken ara ara iletişime geçip stok sorgulayacağım bende o şekilde düşünüyorum. Tekrardan yorumların için teşekkür ederim

Güncelleme: İtopya.com ile ve Penta Teknoloji ile anlaştım 20$+kdv fiyatına ROG Gladius 3 Aimpoint faresini verme teklifinde bulundular ve bugün yeni faremi aldım. Eğer İtopya.com üzerinden bir şey aldıysanız ve servise yollayacaksanız itopya'ya değil direkt satıcıya yollayın. Emin olun işiniz daha rahat biter.

1727098634717.jpeg

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı