- Makaleler
- 1
Bu işte iyi olabilmek için, profesyonel olabilmek için okumak şart mı? Alaylı bir şekilde de iyi bir yazılımcı olabilir miyiz? Eğitimi sadece YouTube, Udemy gibi yerlerden almak yerine çeşitli sertifikalar veren kurslara da katılsak bize bir katkı sağlar mı? Ben burada potansiyelin de önemli olduğunu düşünüyorum. Yetenek de bence ön plana çıkıyor. Asıl sorumuza gelelim okumadan iyi bir yazılımcı olunur mu?
"iyi" tanimina gore degismekle birlikte hayir sart degil. Bu alana yon veren projelerde calismis, o projelere liderlik etmis random bir muhendis secersen kendine ezici sekilde yuksek bir ihtimalle okul okumus oldugunu, cok daha ezici ihtimalle muhendislik formasyonu ile yetistigini gorursun.
Iyi bir universitede okumamak ile hic universite okumamak neredeyse ayni sey malesef. Sana zamaninda Intel'de chip gelistirmis, Turkiye'de yapay zekanin gelisimi hakkinda kitaplar yazmis ya da tek bir referansla dunyanin istedigin okulunda seni ogrenci yapabilecek kalibrede hocalar da denk gelebilir, 20 senedir ayni slayti anlatip kimsenin kullanmadigi teknolojilerle ders islemeye calisacan hocalar da. Iyi okul ile kotu okul arasinda network, ogrenci kimliginin olusmasi ve tabi ki eleme yontemi arasinda dev farklar var.
Mesele bilgiye erismek degil, en iyi okullarin ders icerikleri zaten meydanda. Bu alandaki uzman insanlarin yazdigi kitaplar ucretsiz meydanda. Sorun senin bu bilgi havuzundan ne sekilde ogrenecegini ogrenmen ve birilerinin senin bunu gercekten ogrenip ogrenmedigini test etmesi. Ben ODTU'deki tum dersleri online youtube'dan izledim diyen kisiyle ODTU diplomasina sahip kisi arasinda bu yuzden cok fark var. Birine okul referans oluyor, digerinin izledigini ne kadar anlayabildigini olcumleyecek bir merci yok.
Sertifikalarin bir numarasi yok. Buyuk teknolojilerin, o teknolojileri gelistiren otorite tarafindan verilen sertifikalari disinda hepsi cop.
Matematik, problem cozme ve abstrakt dusunebilme kabiliyeti yuksek insanlar potansiyel olarak bu alanda daha basarili olabilecek gibi gorunse de calisarak ve tecrube ile uzerine ekleyerek daha ileri goturebilirsin bunu. Sergen Yalcin'in Edirne disinda top oynayamadigi ulke burasi, disipline edilmemis yetenegin hicbir anlami yok malesef.