İyi bir yazılımcı olabilmek için okumak şart mı?

Evet geliyor ama alaylilara gelip gelmedigini bilmiyorum. Muhtemelen iyi olana geliyordur.
Benimle ayni sinifta okuyan arkadaslarimdan 3 tanesi Turkiye'de calisiyor, kalani hep yurt disi. Whatsapp gruplarindan takiplesip is pasliyoruz birbirimize.
Alaylı bir kişi linkedin gibi iş dünyasının sosyal medyasını iyi bir şekilde takip ederse. Kendini gösterebilirse yaptığı projeler ile. Bence alaylı birine de teklif gelebilir hocam. Sizin de düşüncelerinizi alabilir miyim?

Alaylı bir kişi linkedin gibi iş dünyasının sosyal medyasını iyi bir şekilde takip ederse. Kendini gösterebilirse yaptığı projeler ile. Bence alaylı birine de teklif gelebilir hocam. Sizin de düşüncelerinizi alabilir miyim?
İyi bir reklam ve iyi bir proje ile olması mümkün. Ancak gidipte yapay zekanın bile rahatça yapabildiği bir proje ise mümkün değil.

Linkedin'de show yapanlara kimse inanmiyor, aylardir is arayip da her gun kod boyle yazilir, AI soyle train edilir diye atip tutan cok amator var.

Ayrica Linkedin'i gram sallamayan bir suru L5+ muhendis var, teknoloji ya da piyasa takibi icin pek de optimal bir yer degil.

1729850630299.png

Ama teknolojiyi takip edip, kendini gelistirebilirse bir insan ve tecrubeleri ile de bu durumu ispatlayabilirse o noktadan sonra kimse hangi okuldan mezunmussun hangi derece ile mezun olmussun sallamaz.

Kendini su gercege hazirlaman gerekiyor, birak yurt disini; fena bir kariyere sahip olmasa bile yurt icinden dahi teklif almayan alaylilar vardir. 2-3 tane exceptional duruma bakip yapilabilir olduguna kanaat getirmekte aceleci davranmamalisin. Ya cikarsa diyip milli piyango bileti almaya benzemesin bu, istatistiksel olarak 1000 alaylinin 1 tanesi yurt disina gidebiliyorsa bana gore cok basarili.

Son düzenleme:
Linkedin'de show yapanlara kimse inanmiyor, aylardir is arayip da her gun kod boyle yazilir, AI soyle train edilir diye atip tutan cok amator var.

Ayrica Linkedin'i gram sallamayan bir suru L5+ muhendis var, teknoloji ya da piyasa takibi icin pek de optimal bir yer degil.

Eki Görüntüle 2336856

Ama teknolojiyi takip edip, kendini gelistirebilirse bir insan ve tecrubeleri ile de bu durumu ispatlayabilirse o noktadan sonra kimse hangi okuldan mezunmussun hangi derece ile mezun olmussun sallamaz.

Kendini su gercege hazirlaman gerekiyor, birak yurt disini; fena bir kariyere sahip olmasa bile yurt icinden dahi teklif almayan alaylilar vardir. 2-3 tane exceptional duruma bakip yapilabilir olduguna kanaat getirmekte aceleci davranmamalisin. Ya cikarsa diyip milli piyango bileti almaya benzemesin bu, istatistiksel olarak 1000 alaylinin 1 tanesi yurt disina gidebiliyorsa bana gore cok basarili.
Vurgulamak istediğim kısım yurt dışı değildi hocam, vurgulamak istediğim kısım alaylı bir kişiye şirketlerden gelen tekliflerdi. Onca yıldır bu sektörün içindesiniz var mı bildiğiniz veya şahit olduğunuz buna benzer bir şey?

Çok bilgim yok ama arkadaşım ortaokuldan beri yazılım öğreniyor şuan lise sonda -8yıl- ve bayağı dil öğrendim üniversite okumasamda iş bulabilirim diyor. Yani iyi bir yazılımcı olmak için dışarıdan gördüğüm çok dil bilmek ve deneyimlenmek lazım.

Vurgulamak istediğim kısım yurt dışı değildi hocam, vurgulamak istediğim kısım alaylı bir kişiye şirketlerden gelen tekliflerdi. Onca yıldır bu sektörün içindesiniz var mı bildiğiniz veya şahit olduğunuz buna benzer bir şey?

Hayir, ben hic alayli birisiyle calismadim malesef. Ama kendim ise alim yapiyorum, eger isinde iyiyse alayli olmasini problem etmem. Ancak mulakata dahi calismayacak epeyce sirket oldugunu da biliyorum.

Direkt Bitwise'a sormuşsunuz, araya girip şöyle birilerinden bahsedebilirim.

10 sene kadar önce alaylı bir arkadaşla çalıştım, üniversite mezunuydu ama Fizik bölümü olması lazım, direkt yazılımla alakalı bir bölüm değil; frontendciydi, tırnaklarıyla kazıya kazıya öğrenmiş, sayısal zeka olarak oldukça iyiydi zaten, en son Almanyaya geçmişti.

Yine 10 sene öncesi, bir arkadaşın da yeğeni daha lisedeyken yazılımdan güzel para kazanabildiği oyunlar yapabilecek şekilde kendini geliştirmişti, zaten bu çocuğun da kafası zehir gibi çalışıyordu, liseden sonra Boğaziçi ya da İTÜ gibi bir üniversitenin Bilgisayar Mühendisliği'ne girip oradan mezun oldu.

Not: Firmalar, ik şirketleri, headhunterlar yazılımcılara direkt iş teklifinde bulunmaz, mesela profilinizi incelerler, sahip olduğunu iddia ettiğiniz yeteneklere, aldığınız eğitim varsa (sertifikaları umursadıklarını sanmıyorum, yazılımla alakalı bölüm, yüksek lisans, doktora vb. akademik seviyede eğitimlere bakarlar), tecrübenize, çalıştığınız şirketlere (mesela yazılımcı arayan bir banka, daha önce başka bir bankada çalışmış bir aday ile iletişime geçmeyi tercih edecektir, domain bilgisine sahip olmak, benzer teknolojileri kullanmış olmak, bu seviyede belli bir süre çalışmış olmak artı sağlar) bakarlar.

"Profilinizi inceledim ve sizi filanca pozisyonda değerlendirmeyi düşünüyoruz ( (ik firması ise) filanca firma filanca pozisyon için bir aday arıyor), uygunsanız görüşelim" gibi bir mesaj atarlar, "yarın gel başla" gibi bir teklif olmaz yani, teknik mülakattan da önce tanışmak, beklentileri öğrenmek vb. için bir tekliftir bu. Sizin bir iş ilanına başvurmanız, görüşmeniz ve sonrasındaki teknik mülakatları geçmeniz sürecinden farkı, onların sizinle iletişime geçmesi ve ilan konusunda sizi bilgilendirmesi. Şirketten/yurtdışından gelen teklif kavramı kabaca budur.

Linkedn'da bir şeyleri takip ediyor olmak, network kasmak sizi daha görünür kılar mı, profilinizi incelettirir mi bilemedim, işe alım yapanlar genellikle filtreleme kullanırlar -> bana "şu kadar tecrübeye sahip, şu ülkede ikamet eden ve x dilini bilen adayları getir" ya da "şu anda iş arayan ve yazılım mühendisliği mezunu adayları getir" vb. Ya da oyun geliştirici arayan bir firma, direkt başka bir oyun geliştirici firmanın çalışan listesindeki çalışanları bulup onlarla iletişime geçip eleman çalmaya da çalışabilir, özellikle ODTÜ vb. mezunlarını bulup onlarla da iletişime geçebilir. Henüz iş tecrübesi olmayan adaylar filtreleniyor mu, filtrelenirse bu adayların profilleri, projeleri vb. kurcalanıyor mu emin değilim.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı