JS ve Python'dan sonra hangi dil öğrenilebilir?

BKDurak

Decapat
Daha fazla  
Merhaba 5. sınıftan beri yazılımla ilgilenirim. O zamandan beri Python ve aktif olarak JS öğreniyorum, bunlardan sonra ne öğrenilebilir? Python gibi genel bir dil olması daha iyi olur örneğin hem oyun yapıp hem veri tabanı sistemileri gibi. Veya birazcık daha makine diline yakın bir şeyde olabilir. Siz ne önerirsiniz?(not: Liseye geçtim ve boş vaktim çok fazla.

Amacın öğrenmek deneyimlemek anladığım kadarıyla.
Madem hem oyun hemde veritabanı ile ilgileniyorsun, o halde multiplayer oyun geliştirebilirsin. Aratacağın anahtar kelime; Socket programming.

Ne kullanacağın seni ilgilendirir. Ama benim tavsiyem sunucu ve client da farklı diller kullanman. Mesela Java ile client tarafını hallet. Go ile sunucu tarafını. Yada ne bilim C# ile client, java ile sunucu. Hatta işi bir tık ileri götürüp, C++ kullanadabilirsin. Script dili olarak C++ yanına python güzel gider. Bu sayede makine dilinin yanında scripting olayınıda çözmüş olursun.

Kombinasyonlar oluşturup deneyebilirsin. Bende öğrenci iken çok uğraşırdım öyle. Uzmanlaşmasan bile gayet güzel deneyimler elde ediyorsun.

Edit: Makine dilinin yanında ne demek : D Neyse anlaşılmışımdır diye düşünüyorum.

Dilden sonra dil ogrenilmez; dilden sonra proje gelistirilir.

Eger JS biliyorsan JS ile eli yuzu duzgun bir proje gelistir. Benzer bir seyi python ile de yap.

Illa ki farkli bir dil tecrube etmek istiyorsan paradigma ya da semantik degistir. Imperative degil de declarative programlama yap. Ya da static typing kullan. Reactive ya da Functional programlama ogren.
Low level programlama ogren. Bu tarz seylerle daha cok sey ogrenirsin; ayni problemi farkli acidan ele alma becerisi gelistirirsin.

Yoksa programlama dili dedigin sey 30-40 tane keyword den ibaret bir yapi sadece. Projelendirmez ve programlama becerileriyle degerlendirmezsen hicbir degeri yok, ezber sadece.

Amacın öğrenmek deneyimlemek anladığım kadarıyla.
Madem hem oyun hem de veri tabanı ile ilgileniyorsun, o halde multiplayer oyun geliştirebilirsin. Aratacağın anahtar kelime; socket programming.

Ne kullanacağın seni ilgilendirir. Ama benim tavsiyem sunucu ve Client da farklı diller kullanman. Mesela Java ile Client tarafını hallet. GO ile sunucu tarafını. Ya da ne bileyim C# ile Client, Java ile sunucu. Hatta işi bir tık ileri götürüp, C++ kullanadabilirsin. Script dili olarak C++ yanına Python güzel gider. Bu sayede makine dilinin yanında scripting olayınıda çözmüş olursun.

Kombinasyonlar oluşturup deneyebilirsin. Bende öğrenci iken çok uğraşırdım öyle. Uzmanlaşmasan bile gayet güzel deneyimler elde ediyorsun.

Edit: Makine dilinin yanında ne demek: D neyse anlaşılmışımdır diye düşünüyorum.

Telekkürler veri tabanı, oyun ve weble ilgileniyorum.

Bir programlama dili öğrenirken mantık projeye göre dil öğrenmektir. Mesela oyun geliştirmek istiyorsan ve Unreal Engine kullanmayı düşünüyorsan C++ öğren. Ama iki dil biliyormuşsun bu dillerde kendini geliştirmen daha mantıklı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı