Kara deliğin içinde ne var?

Bence kara deliğin içeriğine dair uçuk teoriler bir anlam ifade etmiyor.

Kara deliklerdeki çok yüksek çekim kuvveti yüzünden onun içine giren maddelerin atomları, yani %99'u boşluk olan atomlar, arada hiçbir boşluk kalmayana kadar sıkışıyor ve bu yüzden çok küçük bir alanda bile çok büyük bir kütle meydana geliyor. Bu kütle daha fazla madde yiyip sıkıştırdıkça daha da fazla büyüyor. Başka kara delikler ile birleşince de büyüyor. Devasa süper kütleli olanların galaksi çarpışmaları sonucu merkezdeki kara deliklerin birleşmesinden meydana geldiği düşünülüyor. Çünkü sadece gaz ve toz yiyerek bu kadar fazla büyümesi evrenin yaşından daha uzun sürerdi.

Şimdi böyle bir olgunun paralel evren kapısı, zaman makinesi, evrende kısayol açan solucan deliği olma ihtimali nedir? Bunlar, kara delikler hakkında henüz çok az bilgi varken insanların hayal gücünden ileri gelmiş teoriler. İsmi bile oradan geliyor. Bu nesne bir "delik" olmadığı halde, az bilginin olduğu zamanlarda delik denmiş ve o şekilde kalmış.
 
Aslında büyük kısmı süpernova ile patlayıp kendi içine çökmüş olan çok büyük kütleli yıldızlardan oluşuyor. Ortada fiziksel olarak bir delik yok, bizzat merkezde bildiğimiz türde ama aşırı kütlesi olan bir yıldız var. Çöküntüyü uzay zaman düzleminde yapıyor, olay ufkunun içine giren hiçbir şey tekrar dışarı çıkamıyor.

4. boyut düzleminde büyük kütleli uzay cisimlerinin yarattığı çöküntüyü algılamak biraz zor. 3 boyutlu Dünya'da düşündüğümüz zaman bunu aşağı doğru olan bir çöküntü gibi algılıyoruz ama 4. boyutta bu bir çöküntüden çok aslında cismin etrafında 360 derece oluşan bir düzlem kırılması diyebiliriz. Kütlenin yarattığı çekim kuvvetinin, bu kırılmanın olay ufku kısmının içinde olan bölgesine kara delik diyoruz.
 
Sizce ne var? Benim teorilerim budur:
  • Farklı bir kara deliğin içinden çıkmak.
  • Zamanda yolculuk.
  • Herhangi bir yaşta çıkmak.
  • Farklı evrenlere galaksilere ışınlanmak.
  • Ve düz ölmek.
Çok fazla sallayan olmuş, karadelik yokluk değildir, bir yıldızdan arta kalanların çok küçük bir alana sıkışması sonucu, çekim kuvvetinin ışığı bile çekip koyvermeyecek kadar yoğunlaşmasıdır, yani içinde bir madde var. Bana kalırsa, zamandan ve mekandan bağımsız olarak ölmeden ve spagettileşmeden o küçücük alana sıkışmış maddenin yanıma kadar indik. Göreceğimiz şey, aklımızın bile hayal edemeyeceği kadar hızla dönen bir ışık topu olacaktır, kaçamayan madde ve ışık tek bir noktada toplanmış, bunu hayal etmek zor değil. Belki bir ihtimal, o şartlar altında madde de enerjiye dönüşmüş olabilir, normal şartlarda Einstein'in de dediği gibi madde enerjiye, dolayısıyla fotona dönüşemez, ama o basınç ve henüz bilmediğimiz şartlar altında bu mümkün de olabilir, nitekim kara deliklerin de X ışını yayarak kütle kaybettikleri bilinen bir gerçektir.
 
Sizce ne var? Benim teorilerim budur:
  • Farklı bir kara deliğin içinden çıkmak.
  • Zamanda yolculuk.
  • Herhangi bir yaşta çıkmak.
  • Farklı evrenlere galaksilere ışınlanmak.
  • Ve düz ölmek.

1. ve 3. teori bana patlak geliyor.

Işığın bile kaçamadığı bir deliğe düştün, farklı bir yaşta veya aynı yaşta farklı bir karadelikten çıkmanın bir anlamı yok çünkü o kara delik seni tekrar bir öncekine atacak çekim gücünden kaçamayıp tekrar içine düştüğün için.

Böyle sonsuz döngü, mantıklı gelmiyor çünkü eğer öyle bir şey olsaydı birbiri ile bağlantılı o 2 karadelik arasında mutlaka bir bağlantı, bir enerji aktarımı, atomsal seviyede bir aktivite veya öyle bir şey olurdu.
(Manyetik ışınlar, X ışınları, Ultra viole ışınlar, mor ötesi veya kızıl ötesi ışınlar vb. mutlaka bir bağlantı olur ve tespit edilirdi bana göre fakat bu konularda çok bilgili olmadığım için emin değilim. Bilgili biri için yazdıklarım tamamen saçmalıklar silsileside olabilir :D)
 
İçerisi diye bir yer yok. Bir şeyin "içi" olması için dışı diyebilecek bir referansa ihtiyaç duyarız. Lakin kardeliklerin yüksek kütlelerine tezat olarak hacimleri yoktur. Zaten "karadelik" uzayda yer kaplayan el ile tutulabilen birşey değildir. Kara'dır çünkü 0 hacimde yüksek kütleçekimi ışığı bile yutar. Kısaca o kardelik görselleri simülasyondur. Bir cisim uzay- zamanda kardelik çekim etkisine yakalanırsa spagetti gibi uzar. Uzama, maddenin atomları bir hat gibi dizilene kadar devam eder. Buraya değinmişken, olay ufku terimine değinmemek olmaz. Olay ufku yüksek kütleleçekimde maddenin kaçış fiziğinin sonudur. Buradan sonra maddenin uzayda ve zamanda matematiksel bir karşılığı yoktur. Sonucu 0 olan bir döngü gibi düşünülebilir. Sağlıcakla.

Forumsal bir not: bu başlığın altına yazılan her fikir bir teoridir, benimki de dahil. Bu günün bilimi ile kanıtlamak imkansızdır. Kimse, bende dahil kendi teorisi ile diğer teoriyi çürütemez çünkü bilgi herkese sınırlıdır. Ama tartışmak iyidir. Bilgiden bilim doğması için tartışmak kilit noktadır.
 
Kimse bilmiyor. Belki Interstellar'da olduğu gibi bi'şey vardır. Bkz:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Notron yildizindaki maddeyi bile nuklear makarna ( bkz: Nuclear pasta - Wikipedia ) olarak isimlendirmis astrofizikciler. Yuksek basinc ve yogunluk cok ilginc sekillere sokuyor maddeyi.

Karadeligin icinde ne oldugu konusunda kimse bir sey bilmiyor. Daha dogrusu karadeligin icinde maddeye ne oldugu konusunda kimse bir sey bilmiyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı