Kendi kendine yazılımcı olunur mu?

Solidity, C++ gibi dillere de geçebilirsiniz ama önce "yazılım" kavramını anlamanız lazım bir anda C programlarına geçiş veya blockchain alanına geçmeniz çok karmaşık olur sizin adınıza

Kendinize zaman tanıyın, sabırlı olun. Hemen "ben yapamıyorum" demeyin çünkü bu iş sabır isteyen bir iş. Her gün düzenli olarak ufak da olsa çalışmanız lazım. 1 gün çalışıp 3 gün ara verirseniz, maalesef ilerleyemezsiniz. Bu iş süreklilik ister, istikrar ister.

Bir de sürekli proje geliştirin. Öğrendiğiniz şeyleri hemen bir proje ile pekiştirin. Ezbere gitmeyin, mantığını kavrayın. Örnek olarak bir "to-do list" yapın, sonra bunu daha da geliştirin, veri tabanı bağlayın, giriş sistemi ekleyin vs. yani sürekli üzerine koyarak gitmeniz gerekiyor.

Ayrıca unutmayın, kod yazmak sadece "çalıştırmak" değildir. Önemli olan temiz, okunabilir ve sürdürülebilir kod yazmak. Bunun için de bol bol başkalarının kodlarını okuyun, GitHub üzerinde projelere göz atın ama asla kopyala-yapıştır yapmayın. Mantığını anlamadan aldığınız kod size fayda değil zarar getirir.

Öğrenme sürecinde kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın. Herkesin öğrenme şekli, zamanı, anlayışı farklıdır. Başkasının 3 ayda öğrendiğini siz 6 ayda öğrenebilirsiniz, bunda hiçbir sorun yok. Önemli olan istikrarlı gitmeniz ve asla pes etmemeniz.

En önemlisi de şu: "başladığınız işi yarım bırakmayın." yarım bırakılan her şey bir motivasyon kaybıdır. Bir dil öğrenmeye başladıysanız, en azından orta seviyeye kadar gelmeden başka bir dile geçmeyin.
Tavsiyelerinizin her biri altın değerinde. Vaktinizi ayırıp detaylı bir şekilde yazdığınız için çok ama çok teşekkürler üstadım.

hocam python başlayacaksanız bu kütüphanelerden önce socket kütüphanesini öğrenebilirsiniz

Tam olarak ne için kullanacaksınız aklınızda bir fikir var mı? Kütüphane önerebilirim

Örneğin: Güvenlik için veya API ya da veri tabanı kurmak için
Örnek 2: Siber güvenlik, veri analizi, site kurma, program, uygulama, oyun gibisinden
Üstadım, ben chatgpt'ye kendimi anlattım, o da bana şöyle akıl verdi:
"Python programlama, web scraping ve AI araçları (örneğin ChatGPT Plus) bilgisi, e-ticarette otomasyon, fiyat karşılaştırma, stok yönetimi ve kişiselleştirilmiş pazarlama gibi alanlarda doğrudan rekabet avantajı sağlar; bu yetkinlikleri doğru iş modellerine (mikro-SaaS, abonelik veri hizmetleri, chatbot entegrasyonları vb.) dönüştürenler yüksek gelir elde edebilir ."

Tavsiyelerinizin her biri altın değerinde. Vaktinizi ayırıp detaylı bir şekilde yazdığınız için çok ama çok teşekkürler üstadım.

Üstadım, ben ChatGPT'ye kendimi anlattım, o da bana şöyle akıl verdi:
"Python programlama, web scraping ve AI araçları (örneğin ChatGPT Plus) bilgisi, e-ticarette otomasyon, fiyat karşılaştırma, stok yönetimi ve kişiselleştirilmiş pazarlama gibi alanlarda doğrudan rekabet avantajı sağlar; bu yetkinlikleri doğru iş modellerine (mikro-saas, abonelik veri hizmetleri, chatbot entegrasyonları vb.) Dönüştürenler yüksek gelir elde edebilir."

Hocam bu tarz işler yapabilmek için öncelikle Python bilmeniz gerekiyor en azından orta düzey ile başlangıcın üstlerinde. Sadece yapay zekaya bir şeyler yaptırmak gerçekten çok zor ben bilgili birisi olmama rağmen (inşallah öyleyimdir yoksa üzülürüm 🤣)ben bile bazen tıkanıyorum, AI'a gittiğimde onun verdiği sonuçlar/çözümler hem çok karmaşık hem de aşırı düzenlenmesi gerekiyor. O yüzden 0(sıfır) bilgi ile maalesef yapılamaz.

Artı olarak not düşmek isterim: Otomasyon sistem yapacağınız zaman hangi platforma yapıyor iseniz o platformu avucunuzun içi gibi bilmeniz gerekiyor.

Üstadım, ben ChatGPT'ye kendimi anlattım, o da bana şöyle akıl verdi:
"Python programlama, web scraping ve AI araçları (örneğin ChatGPT Plus) bilgisi, e-ticarette otomasyon, fiyat karşılaştırma, stok yönetimi ve kişiselleştirilmiş pazarlama gibi alanlarda doğrudan rekabet avantajı sağlar; bu yetkinlikleri doğru iş modellerine (mikro-SaaS, abonelik veri hizmetleri, chatbot entegrasyonları vb.) Dönüştürenler yüksek gelir elde edebilir."

Ha bir de şunu üzülerek söylüyorum. Kendi başıma yaptığım gerçekten kaliteli otomasyon sistemler takip programları scraping sistemleri var, ama çevrem yok. O yüzden maalesef ki bunların satışını yapamıyorum (gri) alanda kaldığı için de maalesef ki resmiyete bağlanmadan reklam çıkaramıyorum. O yüzden programcılıkta çevrenizin (network) çok dolu olması lazım

Hocam bu tarz işler yapabilmek için öncelikle Python bilmeniz gerekiyor en azından orta düzey ile başlangıcın üstlerinde. Sadece yapay zekaya bir şeyler yaptırmak gerçekten çok zor ben bilgili birisi olmama rağmen (inşallah öyleyimdir yoksa üzülürüm 🤣)ben bile bazen tıkanıyorum, AI'a gittiğimde onun verdiği sonuçlar/çözümler hem çok karmaşık hem de aşırı düzenlenmesi gerekiyor. O yüzden 0(sıfır) bilgi ile maalesef yapılamaz.

Artı olarak not düşmek isterim: Otomasyon sistem yapacağınız zaman hangi platforma yapıyor iseniz o platformu avucunuzun içi gibi bilmeniz gerekiyor.
Kesinlikle hocam. İki üç komutla hayalimizdeki projeyi yaptıracağımız bir AI yok şu anda, bunun farkındayım.
Bir de, hata yapıp duruyor. Çok güvenilmiyor. Ama tabi çok yardımcı.

Ha bir de şunu üzülerek söylüyorum. Kendi başıma yaptığım gerçekten kaliteli otomasyon sistemler takip programları scraping sistemleri var, ama çevrem yok. O yüzden maalesef ki bunların satışını yapamıyorum (gri) alanda kaldığı için de maalesef ki resmiyete bağlanmadan reklam çıkaramıyorum. O yüzden programcılıkta çevrenizin (network) çok dolu olması lazım
Gerçekten mi? Siz peki benim yerimde olsanız bu yola başlar mıydınız? Vereceğiniz cevap ne kadar gerçekçi olursa benim için o kadar iyi. Merak etmeyin, alınmam ben hocam. Kaybedecek vaktim hiç yok, dediğim gibi. O yüzden birisinin bana gerçekleri 'oldugu gibi' söylemesi gerekiyor.

Eğer ana server mantığını anlamak istiyorsanız Python flask öğrenmeyi deneyin hem çok kolay hem çok kullanışlı Python anywhere ile de host edersiniz projelerinizi.

Kesinlikle hocam. İki üç komutla hayalimizdeki projeyi yaptıracağımız bir AI yok şu anda, bunun farkındayım.
Bir de, hata yapıp duruyor. Çok güvenilmiyor. Ama tabii çok yardımcı.

Gerçekten mi? Siz peki benim yerimde olsanız bu yola başlar mıydınız? Vereceğiniz cevap ne kadar gerçekçi olursa benim için o kadar iyi. Merak etmeyin, alınmam ben hocam. Kaybedecek vaktim hiç yok, dediğim gibi. O yüzden birisinin bana gerçekleri 'oldugu gibi' söylemesi gerekiyor.

Hiçbir zaman hiçbir şey için "geç" değildir. Hiçbir zaman öyle düşünmeyin. Çevreniz var ise (politikacı, avukat, şirket sahibi, doktor vb.) Girin. Yok ise çabalayın başkalarının projelerine katılın ortak olarak yardımcı olarak (önerim şimdilik ekip işine girip çıkar için değil destek ve öğrenim için girin ilerleyen vakitlerde ortak olarak girip gelen payı ortak giden zararı ortak karşılarsınız) girmeniz olur. Yani uzun lafın kısası "yaparım" diyorsanız girin. "yapamam" diyorsanız hiç düşünmeyin bile vakit kaybetmeyin boşuna.

Daha ağır ve gerçekleri söylemek için de şöyle diyeyim;

Onu yapamam, bunu yapamam, elimden gelmez, vakit ayıramam gibi düşünceniz var ise.
Vaktim değerli "öğrenmeğe" zaman ayıramam diyorsanız.

Girmeyin, rezil olursunuz.

Gözünüz aç, her şeyi mükemmel yapmayı, ilgilenmeyi, uğraşmayı seviyorsanız.
Problemlere farklı açılardan bakıp güzel bir şekilde analiz edip çözüm bulabiliyorsanız.

Girin, çok şey kazanırsınız.

"Öğrenemem" diyorsanız hiç girmeyin çünkü; ne kadar bilgili olur iseniz olun her gün "öğrenmeniz ve tazelemeniz" gerekir "yazılım/programlama/bilgisayar/teknoloji" mesleğinde.

Güncel kalmanız lazım aklınız yaşlanmamalı sürekli genç ve dinç kalmalısınız. Beden yaşlansa bile zihninizi dinç tutunuz.

Aramızda görmeyi isterim sizi. Müteşekkirim bana kendimi hatırlattığınız için.

Hiçbir zaman hiçbir şey için "geç" değildir. Hiçbir zaman öyle düşünmeyin. Çevreniz var ise (politikacı, avukat, şirket sahibi, doktor vb.) Girin. Yok ise çabalayın başkalarının projelerine katılın ortak olarak yardımcı olarak (önerim şimdilik ekip işine girip çıkar için değil destek ve öğrenim için girin ilerleyen vakitlerde ortak olarak girip gelen payı ortak giden zararı ortak karşılarsınız) girmeniz olur. Yani uzun lafın kısası "yaparım" diyorsanız girin. "yapamam" diyorsanız hiç düşünmeyin bile vakit kaybetmeyin boşuna.

Daha ağır ve gerçekleri söylemek için de şöyle diyeyim;

Onu yapamam, bunu yapamam, elimden gelmez, vakit ayıramam gibi düşünceniz var ise.
Vaktim değerli "öğrenmeğe" zaman ayıramam diyorsanız.

Girmeyin, rezil olursunuz.

Gözünüz aç, her şeyi mükemmel yapmayı, ilgilenmeyi, uğraşmayı seviyorsanız.
Problemlere farklı açılardan bakıp güzel bir şekilde analiz edip çözüm bulabiliyorsanız.

Girin, çok şey kazanırsınız.

"Öğrenemem" diyorsanız hiç girmeyin çünkü; ne kadar bilgili olur iseniz olun her gün "öğrenmeniz ve tazelemeniz" gerekir "yazılım/programlama/bilgisayar/teknoloji" mesleğinde.

Güncel kalmanız lazım aklınız yaşlanmamalı sürekli genç ve dinç kalmalısınız. Beden yaşlansa bile zihninizi dinç tutunuz.

Aramızda görmeyi isterim sizi. Müteşekkirim bana kendimi hatırlattığınız için.
Çok doğru. Her bir cümlenizde ayrı bir bilgelik, tecrübe var.

Çevrem hiç yok, arkadaşım bile yok. Ama ortak amaç uğruna çalışabileceğim bir peer group bulmak istesem bulurum, hele ki yazılım geliştirme alanında. Çünkü sayısız insan var.

Kararsızım ama hocam. Sürekli ekrana bakmak ta gözlerimi acıtıyor. Masabaşı işte çalışmak ayrıca postüru de bozuyor.

Bilemiyorum, nihai karar için kendime 2 gün vereceğim. Ve sanırım kararım olumsuz olacak. Çünkü şimdi düşündüm de, bir işe karşı tutku duyan insan, ikna edilmeyi beklemez. Azim ve sebat göstererek, tutkuyla çalışır. Bende bu yok bu mesleğe karşı, bu bariz.

Yazdıklarınızla ziyadesiyle yardımcı oldunuz. Diğer yeni başlayacak arkadaşlarımızın da kafasında bir şeyler canlanmıştır. Teşekkür ederim, minnettarım.

Çevrem hiç yok, arkadaşım bile yok. Ama ortak amaç uğruna çalışabileceğim bir peer group bulmak istesem bulurum, hele ki yazılım geliştirme alanında. Çünkü sayısız insan var.

Kararsızım ama hocam. Sürekli ekrana bakmak ta gözlerimi acıtıyor. Masabaşı işte çalışmak ayrıca postüru de bozuyor.

Bilemiyorum, nihai karar için kendime 2 gün vereceğim. Ve sanırım kararım olumsuz olacak. Çünkü şimdi düşündüm de, bir işe karşı tutku duyan insan, ikna edilmeyi beklemez. Azim ve sebat göstererek, tutkuyla çalışır. Bende bu yok bu mesleğe karşı, bu bariz.

Yazdıklarınızla ziyadesiyle yardımcı oldunuz. Diğer yeni başlayacak arkadaşlarımızın da kafasında bir şeyler canlanmıştır. Teşekkür ederim, minnettarım.
yardımcı olabildiysem ne mutlu bana, iyi çalışmalar, iyi düşünceler dilerim size. sağlıcakla kalınız 😊

Hocam "kaynak" işine bakabilirsiniz, düzgün bir çevre edinir iseniz kaynak işinde ulustlararası bir tanınırlık bile elde edebilirsiniz yurdışında kapsamlı bir çalışma ortamı falan. Çok bir bilgim yok lakin tanıdıklarım var bu işi yapan o kısımlara da bir göz gezdirebilirsiniz

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı