Legion Y520 laptopa Linux dağıtımı önerisi

ikiyuzonbir

Yoctopat
Daha fazla  
Öncelikle merhaba bu benim ilk sorum olacak. Linux'a geçmek istiyorum ancak aklımda ne yapmam gerektigine dair hiçbir şey yok hangi dağıtımı kullanmalıyım ya da hangisini kullanmamam gerekiyor bilmiyorum. Bir yandan da terminal olayı kafamı karıştırıyor. Terminal kullanmayı bilmiyorum ve izledigim videolardaki gibi bir uygulama açmak için bir sürü kod yazmak istemiyorum zaten öyle bir bilgi birikimimde yok. Dualboot olarak kurmayı duşunuyorum ve oyunda oynuyorum sistemimin özellikleri şunlar:

• Laptop: Lenovo Legion y520.
  • İşlemci (CPU): Intel Core i7-7700HQ @ 2.8 GHz (4 çekirdek / 8 izlek)
  • Ekran kartı (GPU): NVIDIA GeForce GTX 1050 4 GB.
  • Dahili grafik: Intel HD Graphics 630.
  • RAM: 16 GB DDR4.
  • BIOS sürümü: 4kcn30WW.
  • İşletim sistemi: Windows 10 Pro 64 Bit.
  • DirectX sürümü: DirectX 12.
Şimdiden teşekkürler.

Dosya Ekleri

• depolama.PNG
    depolama.PNG
    11,3 KB · Görüntüleme: 4
Öncelikle merhaba bu benim ilk sorum olacak. Linux'a geçmek istiyorum ancak aklımda ne yapmam gerektigine dair hiçbir şey yok hangi dağıtımı kullanmalıyım ya da hangisini kullanmamam gerekiyor bilmiyorum. Bir yandan da terminal olayı kafamı karıştırıyor. Terminal kullanmayı bilmiyorum ve izledigim videolardaki gibi bir uygulama açmak için bir sürü kod yazmak istemiyorum zaten öyle bir bilgi birikimimde yok. Dualboot olarak kurmayı duşunuyorum ve oyunda oynuyorum sistemimin özellikleri şunlar:

Şimdiden teşekkürler.

Arch Linux'ya da Linux Mint deneyebilirsin ama Arch Linux kurmak için komutlar girmekde bayağı zaman alabilir o yüzden Linux Mint kurulumda kolay ama Arch Linux kadar gelişmiş sayılmaz.

Şimdiden teşekkürler.
Hocam ilk olarak yanlış izlenimleri düzelterek başlayın. Birincisi, terminal kullanmak şart değil. Ben aktif olarak hem Windows hem Linux kullanıyorum. Kullandığım Linux dağıtımı çok stabil ve derli toplu olduğu için Windows'ta bile terminali kapatamıyorken Linux'ta nispeten daha az ihtiyacım oluyor. Yani "Linux eşittir terminal" olgusunu unutun ilk önce. Gelelim uygulama açma kısmına. Merak etmeyin hocam, uygulama açmak için hiç bir komut girmenize, hiç bir şey yazmanıza gerek yok. Siz sistemi kurduğunuzda gelen masaüstü ortamı emin olun çok rahat bir şekilde uygulama açmanızı sağlayacak. Aynı Windows'ta yapar gibi, Win tuşuna basıp uygulama listesinden seçiceksiniz sadece. Yani uzun lafın kısası hangi sistemde olursa olsun (Windows da dahil) günlük kullanımda terminale ihtiyacınız yok. Ve yine hangi sistemde olursa olsun (Windows yine dahil, macOS da dahil hatta) daha gelişmiş kullanım için terminal gerekli ve faydalı bir araç.

Dağıtım ve sistem seçme konusunda ise, buna çok kafa yormadan temel düzey dağıtımlardan kurun yeter. Zaten kurduktan sonra eğer merakınız olursa kendiniz bir süre sonra hiç düşünmeden dağıtım değiştirirsiniz veya diğer dağıtımları incelersiniz. Şu anda sadece yapmanız gereken Zorin OS, Linux Mint, Ubuntu, Pop OS gibi dağıtımlar arasından gözünüze güzel gelen veya içinize sineni indirip kurmak. Kurma işlemi de emin olun Windows'dan çok çok daha kolay. OOBE kısmında hesap açmayla kafayı yedirten, internet yok diye kurulumu yarım bırakan bir şey yok.

Hocam ilk olarak yanlış izlenimleri düzelterek başlayın. Birincisi, terminal kullanmak şart değil. Ben aktif olarak hem Windows hem Linux kullanıyorum. Kullandığım Linux dağıtımı çok stabil ve derli toplu olduğu için Windows'ta bile terminali kapatamıyorken Linux'ta nispeten daha az ihtiyacım oluyor. Yani "Linux eşittir terminal" olgusunu unutun ilk önce. Gelelim uygulama açma kısmına. Merak etmeyin hocam, uygulama açmak için hiçbir komut girmenize, hiçbir şey yazmanıza gerek yok. Siz sistemi kurduğunuzda gelen masaüstü ortamı emin olun çok rahat bir şekilde uygulama açmanızı sağlayacak. Aynı Windows'ta yapar gibi, Win tuşuna basıp uygulama listesinden seçiceksiniz sadece. Yani uzun lafın kısası hangi sistemde olursa olsun (Windows da dahil) günlük kullanımda terminale ihtiyacınız yok. Ve yine hangi sistemde olursa olsun (Windows yine dahil, MacOS'da dahil hatta) daha gelişmiş kullanım için terminal gerekli ve faydalı bir araç.

Dağıtım ve sistem seçme konusunda ise, buna çok kafa yormadan temel düzey dağıtımlardan kurun yeter. Zaten kurduktan sonra eğer merakınız olursa kendiniz bir süre sonra hiç düşünmeden dağıtım değiştirirsiniz veya diğer dağıtımları incelersiniz. Şu anda sadece yapmanız gereken Zorin OS, Linux Mint, Ubuntu, Pop!_OS gibi dağıtımlar arasından gözünüze güzel gelen veya içinize sineni indirip kurmak. Kurma işlemi de emin olun Windows'tan çok çok daha kolay. OOBE kısmında hesap açmayla kafayı yedirten, internet yok diye kurulumu yarım bırakan bir şey yok.

Teşekkür ederim verdigin bilgiler için peki ben Dualboot'u nasıl yapacağım önerebilecegin herhangi bir kanal var mı acaba bir de kisisellestirme kısmı biraz ilgimi cekiyor bu saydıgın dagıtımlar arasında hangisini önerirsin.

Linux Mint Cinnamon veya Xfce önerim. Kullanımı kolay terminalle uğraşmana pek ihtiyaç kalmaz.

Teşekkürler.

Arch Linux'ya da Linux Mint deneyebilirsin ama Arch Linux kurmak için komutlar girmekde bayağı zaman alabilir o yüzden Linux Mint kurulumda kolay ama Arch Linux kadar gelişmiş sayılmaz.

Teşekkürler.

Teşekkür ederim verdigin bilgiler için peki ben Dualboot'u nasıl yapacağım önerebilecegin herhangi bir kanal var mı acaba bir de kisisellestirme kısmı biraz ilgimi cekiyor bu saydıgın dagıtımlar arasında hangisini önerirsin.
Kişiselleştirme konusunda Plasma masaüstü ortamı genellikle daha öne çıkıyor. Ubuntu'nın Plasma sunan sürümü olan Kubuntu'yu kurabilirsin. İstersen stabil sürüm olan 24.04'ü seçebilirsin. Normalde dual boot yapmak için de ekstra bir çaba gerekmiyor. Linux dağıtımını kurarken sana "Windows'un yanına kur" diye seçenek veriyor. Onu seçtiğinde kendisi o kısımları hallediyor. İllaki kaynak olsun diyorsan YouTube'da "Kubuntu Dual Boot" diye aratsan yeter, bir sürü kaynak vardır.

Kişiselleştirme konusunda plasma masaüstü ortamı genellikle daha öne çıkıyor. Ubuntu'nın plasma sunan sürümü olan Kubuntu'yu kurabilirsin. İstersen stabil sürüm olan 24.04'ü seçebilirsin. Normalde Dual boot yapmak için de ekstra bir çaba gerekmiyor. Linux dağıtımını kurarken sana "Windows'un yanına kur" diye seçenek veriyor. Onu seçtiğinde kendisi o kısımları hallediyor. İllaki kaynak olsun diyorsan YouTube'da "Kubuntu Dual boot" diye aratsan yeter, bir sürü kaynak vardır.

Son bir sorum olacaktı USB işini kaç GB yer acmam gerektigini nasıl yapacagım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı