Linux dağıtımı önerisi

Eki Görüntüle 2563457

birde böyle şeyler var server zaten sunucular için de diğer leri ne oluyor hangisini indirmem lazım plasma mı?
Hocam bu KDE Plasma versiyonu:
fedora-38-kde-spin.jpg

Bu da Workstation versiyonu:
1756242350394.png

Eğer Windows arayüzüne benzer istiyorsanız KDE Plasma kurmanız sizin için daha iyi olur.
Diğer versiyonları ise sunucular için, normal kullanıcı için değil.

Eki Görüntüle 2563459
Eki Görüntüle 2563460

Eğer Windows arayüzüne benzer istiyorsanız KDE Plasma kurmanız sizin için daha iyi olur.

Anladım peki Opera kuruluyor mu? Biraz saçma bir soru ama.

Eki Görüntüle 2563459

Eki Görüntüle 2563460

Diğer versiyonları ise sunucular için, normal kullanıcı için değil.
Birde bu uç birimler de farklılık gösteriyor galiba dağıtımdan dağıtıma hangi uçbirim kullanılıyor kde plasmada

Anladım peki Opera kuruluyor mu? Biraz saçma bir soru ama.
Yok hocam ne demek. Bütün tarayıcıları kurabiliyorsunuz. Ancak internetten bir şey indirirken mesala "Opera Fedora indir" şeklinde aratmanız daha iyi olur. Çünkü normal indirmeye çalışırsanız bazen Ubuntu/Debian sürümünü indirebiliyor. RPM yani Fedora versiyonunu indirmelisiniz uygulamaların.

Birde bu uç birimler de farklılık gösteriyor galiba dağıtımdan dağıtıma hangi uçbirim kullanılıyor kde plasmada
Uçbirim komutları ve işlevleri Linux'ta standart. Değişen şey sadece arayüzü. KDE'de "Konsol" isminde bir Uçbirim arayüzü yüklü geliyor, Gnome yani Workstation sürümünde ise "Gnome Terminal" var.

Yok hocam ne demek. Bütün tarayıcıları kurabiliyorsunuz. Ancak internetten bir şey indirirken mesala "Opera Fedora indir" şeklinde aratmanız daha iyi olur. Çünkü normal indirmeye çalışırsanız bazen Ubuntu/Debian sürümünü indirebiliyor. RPM yani Fedora versiyonunu indirmelisiniz uygulamaların.

Uçbirim komutları ve işlevleri Linux'ta standart. Değişen şey sadece arayüzü. KDE'de "Konsol" isminde bir Uçbirim arayüzü yüklü geliyor, Gnome yani Workstation sürümünde ise "Gnome Terminal" var.
Birde apt yerine dnf kullanılıyor sanırım doğru muyum

Anladım internetten birşey indireceğim zaman fedora diye ekleme yapıyorum teşekkürler. Peki snapshot olayı varmı Fedorada?

Birde apt yerine dnf kullanılıyor sanırım doğru muyum

Anladım internetten birşey indireceğim zaman fedora diye ekleme yapıyorum teşekkürler. Peki snapshot olayı varmı Fedorada?
Hocam Yusuf İpek'in şöyle güzel bir videosu var. Fedora'da zaten BTRFS teknolojsini kullandığı için dediği her şey Fedora'da da geçerli.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Hocam Yusuf Ipek'in şöyle güzel bir videosu var. Fedora'da zaten Btrfs teknolojsini kullandığı için dediği her şey Fedora'da da geçerli.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Anladım hocam teşekkürler değerli zamanını ayırdığın için hayırlı akşamlar.
Videoya da bakacağım.

Fedorayı kurarken 3. taraf depoları etkinleştir seçeneği çıkacak onu işaretleyin. Operayı kurmak için internete yazmanıza hiç gerek yok. Fedora da yüklü olan Yazılım mağazasından rahatlıkla indirebilirsiniz.
1756245632895.png

Yani Fedora diyorsunuz anladım ama hangisi Plasma olan mı Workstation olan mı ya da diğerleri ne oluyor.
Workstation olan GNOME masaüstüyle gelirken Plasma olan KDE masaüstüyle geliyor, diğer sürümlere bakmanıza gerek yok. Eğer internetiniz iyiyse Fedora Everything ISO'sunu indirip istediğiniz masaüstüyle kurulum yapabilirsiniz.

Archinstall script'iyle kolay ama yeni başlayanlara önerilmez. Cachy OS olabilir ama genel olarak KDE Plasma kullanan çoğu dağıtım olur.
Arch genel olarak uğraşmaya değmeyecek bir dağıtım ve archinstall da bozuk.

Linux Mint. Eğer deneyimin varsa Fedora.
Deneyiminin olmasına gerek yok ki, direkt Fedora kurabilir aslında.

Benim genel olarak Debian/Ubuntu tabanlıları önermeme sebebim APT'nin sorunlu bir paket yönetici olması ve stabiliteyi ön plana almak için paketlerin cidden aşırı geriden gelmesi, GNOME 48 şu anda en son sürüm ve Debian 13 çıkana kadar hala GNOME 43 kullanılıyordu.

Son düzenleme:
ISO dosyasını indirim hash değerini de checksum ile kontrol ettim aynılar USB'ye bootladım peki.

Live modda sorunsuz çalışıp da kurulumda sıkıntı olması ihtimali nedir
Bir de bu Windows'taki SSD sıkıntısı bir şey yapar mı o hata düzelditen sonra mı kursam acaba.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı