Linux Dağıtımı Önerisi

• Konuyu başlatan biff
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 6
  • Görüntüleme 5.251

biff

Decapat
Merhaba arkadaşlar. Bilgisayar mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim ve Linux'a artık bir geçiş yapayım diyorum, kodlarla-komutlarla haşır neşir olmak için. Daha önce hiç kullanmadım, Windows'un yanına kuracağım denemek için. Hangi dağıtımı tavsiye edersiniz ? Herkes ilk kez kullanacaklara Ubuntu'yu tavsiye ediyor, şu an Ubuntu'ya sıcak bakıyorum.

Sanal makine ile kurulabiliyor sanırım. Bir performans sorunu yaşar mıyım sanal makine ile kursam?

BIOS ile disk biçimlendirmesi yapıp kursam sonradan kaldırabilir miyim peki?

Bilgisayarın HDD'si yok, 256 GB SSD'si ve 8 GB RAM'i var. Hangi yöntemle kurmak daha iyi olur acaba?

Debian temelli dağıtımları öneririm. Ubuntu, Mint, Pardus gibi dağıtımları kullanabilirsin.

Ubuntu kurman yararına olacaktır çünkü ubuntu hakkında diğer linuxlara göre daha fazla bilgi erişiminde bulunabilirsin. Kütüphanesi geniş kısaca. SSD disk bölmesi işlemini yapıyor mu bilmiyorum. HDD ile bölümlendirme yaparak oluyor fakat ben SSD diskimi bölümlendirememiştim. Sanal makine olarak olarak kurabilirsin bunun için VMWare veya Virtual Box kullanabilirsin. Ram miktarını 4-6 GB olarak ayarlarsan performansı iyi olacaktır. Sanal makine ile kurduğunda grub ile uğraşmazsın. Ama illa Windows+Linux yapıp sonradan linuxu temizlemek istiyorum dersen Windows Disk Yönetimi ile biçimlendirip tekrar birleştirebilirsin.

Öncelikle şunu söylemek istiyorum, ben de ikinci sınıftayım ve programlama adına linux kullanmak istiyorsan, çok mantıklı olmayabilir. Linux terminal'i silip süpürürsen, bash programlama'yı iyi becerebilirsen bir şeyler yapabilirsin fakat, yapabileceklerin "desktop" ortamında sınırlı kalabilir. Yanlışım var ise düzeltiniz lütfen ama aldığım eğitimlere ve tecrübelerime göre böyle demek istiyorum. Programlama'dan kastım da terminal üzerinden yapılan "bash programming", 3. parti yazılım kurup yapılan programlamadan bahsetmiyorum.

Konumuza dönelim. Bu söyleyeceğime normal bir ev kullanıcısı dahil olmamakla birlikte, genellikle Backtrack/Kali dağıtımı kullanılır, o da hacking tool'ları hazır barındırdığından, işletim sistemini yükleyeyim, hemen hacking'e girişeyim diyenler kullanır. Yoksa Ubuntu'da da Kali'de kullanılan araçları yükleyip kullanabiliriz. Eğer kendimi hacking alanında geliştireyim dersen, Kali linux yüklemeni öneririm. Udemy'de ve YouTube'da çeşitli eğitimler mevcut. (Hacking'den kastım da kötü anlamda değil. Sızma (Peneterasyon) testi gibi testler yapmak için kullanılır genellikle. Yoksa, Wi-Fi şifresini öğrenmek için, DDoS uygulamaları için, sahte site yapıp ve orijinaline benzetip hesap bilgilerini çalmak için gibi gibi kullanım senaryoları da var, bu liste uzar gider) Kendini geliştirirsen, yasadışı işlere girişmeden, zevkli olabiliyor. (Site açıkları bulunup, sahibinden ödül alınabilir mesela, fakat, ben hiç denemedim, daha önce böyle para kazananlar olmuştu)

Ben terminali öğreneyim, çeşitli sunucularla çalışmayı öğreneyim, görsellik önemli değil dersen, Ubuntu Server, görsellik de olsun dersen Ubuntu öneririm. Genellikle zaten Ubuntu ile başlar çoğu insan. Ubuntu'ya alternatif olarak Debian veya Mint olabilir. (Ubuntu Server'ı sanal makine olarak kurabilirsin, ilk kurulduğunda çok kaynak tüketmediği için sanal makine olarak kurmak daha mantıklı, böylece Windows'u kullanmaya devam da edebilirsin)

Windows yüklemek zorunda değil isen sanal makine olarak değil de, direkt kurmanı öneririm. Böylece daha performanslı çalışacaktır ve Windows üzerinde yaptığın şeylerin çoğunu belki de hepsini Linux tarafında yapabilirsin.

Bence sen direkt Ubuntu ile terminali öğrenerek başla. (Server değil, normal Ubuntu) Zaman geçtikçe ne yapmak istediğine kendin karar vereceksin.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı