Linux kullanmak için tavsiye

Boydaksu

Centipat
Herkese selamlar Technopat ailesi.

Uzun yıllardır Windows kullanıcısıyım. Hatta öyle ki Windows 2000 den beri kullanıyorum. Fakat son zamanlarda artık sıkılmaya başladım desem sanırım yanlış olmaz. Sıkılmamı etkileyen birçok sebep var. Hiçbir uygulama açık değilken bile 8GB ram kullanmalar, mahremiyet konusunda olumsuz hareketler filan beni Linuxa doğru itemeye devam etti. Geçenlerde de Linux'a geçmek için adım attım ve bazı sorunlarla karşılaştığımı fark ettim. Bunları da sizlerle paylaşacağım ve günün sonunda sizlerden de sistemim için önerilerinizi rica edeceğim.
Öncelikle kullanmış olduğum sistem:
HP Victus 16
i7 13700H
32GB Ram
4060 RTX

Denemiş olduğum sistemler ve deneyimlerim (Hepsini önce tamamen güncelledim, ayarladım sonrasında test ettim):
Linux Mint: Bu dağıtımı inceledim. Genel olarak stabil ve iyi. Fakat özelleştirme konusunda maalesef yeterli değil. Kullanmış olduğum kulaklıktan boğuk ses aldım. Vermiş olduğu default yapılandırmalarda güncelleme sağlamama rağmen kurtarmadı. Sistemin kendi mikrofonunu da algılatamadım. Doğrudan kulaklığı algıladı.
Garuda Linux: Oyun için biçilmiş kaftan buraya kadar sorun yok. Arayüzü çok fazla bir şeyler olduğundan karmaşık. Fakat ikinci monitörde bozulmalar oluştu. Ne yaptıysam bunu düzeltemedim. Ses ve mikrofon konusunda da mint ile aynı deneyimleri verdi.
ZorinOS Free & ZorinOS Pro: Her iki sürümünü de deneme fırsatım oldu. Arada çok fazla afaki bir fark yok 3-5 ayar ve uygulama geliyor. Açıkçası aralarında diğerlerine nazaran biraz daha ilgimi çeken bu oldu. Sistem stabil gibi duruyordu. Ses kalitesi kötü ama mint kadar bir boğan tarafı yoktu.
EndeavourOS: Garuda gibi ikinci ekranımda bozulmalar oldu. Ne yaptıysam düzeltemedim. O kadar çok zaman harcadım ki ses kalitesini deneyimleyemedim.

Şu bilgiyi de paylaşmak gerekiyor. Sistemimdeki bulunan bileşeneler en iyi Windows 11 ile çalışıyor bunun farkındayım. Windows 10 bile mikrofon ve ses anlamında sorun çıkarıyor :)

Yukarıda paylaşmış olduğum durumlar neticesinde sizlerin de deneyimlerinize göre önerebileceğin bir distro var ise beklerim. Genel olarak gün içerisinde çok fazla aktif kullanıyorum bilgisayarı ve ara ara oyunlarda takıldığımız söylenebilir. Özelleştirmeyi çok seven biriyim özelleştirme açısından da öneri var ise çok da iyi olur.

Buraya kadar okuyup da sıktıysam kusura bakmayın.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kafayı kırarım diyorsan Arch oyunlarda güzel çalışıyor ve özelleştirme açısından bol seçenekler var.

Saf Arch'dan mı bahsediyoruz hocam yoksa Arch tabanlı bir dağıtım mı? Arch tabanlı bir dağıtım diyorsak şayet öneriniz var mıdır?

Son düzenleyen: Moderatör:
Herkese selamlar Technopat ailesi.

Uzun yıllardır Windows kullanıcısıyım. Hatta öyle ki Windows 2000'den beri kullanıyorum. Fakat son zamanlarda artık sıkılmaya başladım desem sanırım yanlış olmaz. Sıkılmamı etkileyen birçok sebep var. Hiçbir uygulama açık değilken bile 8 GB RAM kullanmalar, mahremiyet konusunda olumsuz hareketler filan beni Linux'a doğru itemeye devam etti.

8 GB RAM 32 GB için çok değil bence dilersen
LTSC sürümlerini göz atabilirsin.

Geçenlerde de Linux'a geçmek için adım attım ve bazı sorunlarla karşılaştığımı fark ettim. Bunları da sizlerle paylaşacağım ve günün sonunda sizlerden de sistemim için önerilerinizi rica edeceğim.
Öncelikle kullanmış olduğum sistem:
HP Victus 16
i7 13700H
32 GB RAM
4060 RTX

Denemiş olduğum sistemler ve deneyimlerim (Hepsini önce tamamen güncelledim, ayarladım sonrasında test ettim):
Linux Mint: Bu dağıtımı inceledim. Genel olarak stabil ve iyi. Fakat özelleştirme konusunda maalesef yeterli değil. Kullanmış olduğum kulaklıktan boğuk ses aldım. Vermiş olduğu default yapılandırmalarda güncelleme sağlamama rağmen kurtarmadı. Sistemin kendi mikrofonunu da algılatamadım. Doğrudan kulaklığı algıladı.

Linux Mint kullanmış olduğum ilk dağıtım diyebilirim kullanır kullanmaz terminal ile tanıştım.

Garuda Linux: Oyun için biçilmiş kaftan buraya kadar sorun yok. Arayüzü çok fazla bir şeyler olduğundan karmaşık. Fakat ikinci monitörde bozulmalar oluştu. Ne yaptıysam bunu düzeltemedim. Ses ve mikrofon konusunda da Mint ile aynı deneyimleri verdi.
Zorin OS Free & Zorin OS Pro: Her iki sürümünü de deneme fırsatım oldu. Arada çok fazla afaki bir fark yok 3-5 ayar ve uygulama geliyor. Açıkçası aralarında diğerlerine nazaran biraz daha ilgimi çeken bu oldu. Sistem stabil gibi duruyordu. Ses kalitesi kötü ama Mint kadar bir boğan tarafı yoktu.
EndeavourOS: Garuda gibi ikinci ekranımda bozulmalar oldu. Ne yaptıysam düzeltemedim. O kadar çok zaman harcadım ki ses kalitesini deneyimleyemedim.

Şu bilgiyi de paylaşmak gerekiyor. Sistemimdeki bulunan bileşeneler en iyi Windows 11 ile çalışıyor bunun farkındayım. Windows 10 bile mikrofon ve ses anlamında sorun çıkarıyor :)

Yukarıda paylaşmış olduğum durumlar neticesinde sizlerin de deneyimlerinize göre önerebileceğin bir distro var ise beklerim. Genel olarak gün içerisinde çok fazla aktif kullanıyorum bilgisayarı ve ara ara oyunlarda takıldığımız söylenebilir. Özelleştirmeyi çok seven biriyim özelleştirme açısından da öneri var ise çok da iyi olur.

Buraya kadar okuyup da sıktıysam

Windows 11 LTSC surumu hafiftir. Bir Windows 11 gibi olmasa da şöyle bir durumda var her dağıtım her sistemde farklı çalışır. Bunu deneme yanılma ile öğrenilir diye düşünüyorum.

Saf Arch'dan mı bahsediyoruz hocam yoksa Arch tabanlı bir dağıtım mı? Arch tabanlı bir dağıtım diyorsak şayet öneriniz var mıdır?
Endeavour OS saf Arch'a en yakın deneyimi sunar ama kurulumu arayüzlü ve kolaydır.

Linux Mint kullanmış olduğum ilk dağıtım diyebilirim kullanır kullanmaz terminal ile tanıştım.
Terminal kullanmaya yaptığım iş dolaysıyla iyi kötü aşinayım. Elbette bu konuda çok iyi bilgiliyim diyemem ama hiç bilgim yok gibi de değilim.
Windows 11 LTSC surumu hafiftir. Bir Windows 11 gibi olmasa da şöyle bir durumda var her dağıtım her sistemde farklı çalışır. Bunu deneme yanılma ile öğrenilir diye düşünüyorum.
Konuda da paylaşmış olduğum gibi deneme yanılma ile aslında birden fazla dağıtımı deneme şansım oldu. Ama her birinde farklı sorunlar yaşadım. Şu ana kadar Windows 11 den kurtaracak "işte bu" dediğim bir dağıtıma maalesef henüz denk gelemedim.
Endeavour OS saf Arch'a en yakın deneyimi sunar ama kurulumu arayüzlü ve kolaydır.
Yorumunuz için teşekkür ederim. İlgili dağıtımı deneme şansım oldu fakat ikinci monitörümde hatalı bir ekran ile karşıladı. Görüntü veriyor algılıyor fakat bozuk bir görüntü verdiği için kullanılamaz durumdaydı. Ana ekranımda bir sorun yoktu sadece harici monitörümde bunu yaşadım. Üzerine bi yarım saat de uğraşmışımdır fakat ne yaptıysam çözemedim. Bilgim yetersiz olabilir bu konuda ama mesela mint veya zorin deki gibi doğrudan algılayıp sorunsuz bir çalışma deneyimini alamadım maalesef.

OpenSUSE dağıtımlarına bakın derim. Tumbleweed yada Slowroll donanımınız için doğru seçim olacaktır.
Kurulumda Plasma arayüzünü seçerek bence en çağdaş ve kişiselleştirmeye müsait arayüzü kullanırsınız.
"Neden bu dağıtımlar?" diye sorarsan en güncel yazılımları en iyi şekilde veriyorlar ve openSUSE'nin kullanıcı dostu ararçlarına kolay erişim için.
Kendim openSUSE Slowroll kullanıyorum. Güncellemeleri Tumbleweed'e kıyasla daha yavaş alır.

OpenSUSE dağıtımlarına bakın derim. Tumbleweed yada Slowroll donanımınız için doğru seçim olacaktır.
Kurulumda Plasma arayüzünü seçerek bence en çağdaş ve kişiselleştirmeye müsait arayüzü kullanırsınız.
"Neden bu dağıtımlar?" diye sorarsan en güncel yazılımları en iyi şekilde veriyorlar ve openSUSE'nin kullanıcı dostu ararçlarına kolay erişim için.
Kendim openSUSE Slowroll kullanıyorum. Güncellemeleri Tumbleweed'e kıyasla daha yavaş alır.
Tumbleweed az önce sanal bir makineye kurmaya çalıştım en azından deneyim diye ama bir türlü diski algılamadı. Bu sistem sanal makinede çalışmıyor sanırım doğru mudur? 😅

Tumbleweed az önce sanal bir makineye kurmaya çalıştım en azından deneyim diye ama bir türlü diski algılamadı. Bu sistem sanal makinede çalışmıyor sanırım doğru mudur? 😅
Sanal makinede bir sorun olmaması lazımdı. Sanal makine oluşturmak için ne yaptın ve hangi yazılımı kullandın?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı