Linux nasıl bir isletim sistemi ?

Linux, kernel dediğimiz bir çekirdek üzerine inşa edilmiş bir işletim sistemidir. Aslı GNU/LİNUX'tur. Richard Stallman MİT'te çalıştığı zamanlarda gerçekten iç karartıcı bir şey gördü. İnsanlar sürekli takip altındaydı ve internet özgür değildi. O zamanlar sunucularda oracle'ın sistemi kullanılırdı. Richard Stallman MİT'ten istifa etti ve özgür yazılım hareketini başlattı. Bu hareket kapsamında GNU projesini başlattı. Başlarda küçük bir ekip ile bir işletim sisteminin ihtiyacı olan bütün paketleri yaptılar ancak bir şey eksikti. Yazılımlar arasında köprü görevi görecek bir çekirdek. Bunu yazmak belki onlar için 10-20 yıl alacaktı ki Linux Torvalds adında bir bilgisayar öğrencisi tamamen kaza eseri, rasgele özellikler ekleyerek, oyun oynar gibi geliştirdiği uygulamanın aslında bir işletim sistemine benzediğini farketti. Bu işletim sistemi çekirdeğine kendi adı olan linux ismini verdi. GNU ve Linux projeleri birleşip GNU linux'u oluşturdular. Buna katılan insanlar tamamen ücretsiz olarak iyi bir şeyler yapmak için, topluma faydalı olmak için, bazıları ise hobi amaçlı linux'u geliştirdiler. Dünya üzerinde binlerce programcının bir anda desteği geldi. O zamanlar iyi bir sunucu için en az 10.000$'lık bir Oracle makine gerekliydi, ama ne şans ki 2.000$'lık bir linux makine oracle'ın pahalı makinelerinden çok daha iyi performans veriyordu. Bunun üzerine linux'a şirket destekleri çıktı, en bariz örneği Red Hat'tir. Opensuse'de red hat ürünü diye bilmeme rağmen anlamadığım bir nedenden dolayı Suse diye bir firmaya ayrılmış. Linux'un geliştirilmesinde tamamen takım çalışması ve gönüllülük esastır ve neyin ne olduğunu her kullanıcıya açıklarlar ve bunu bir takım bu işlerden anlayan kullanıcılar denetler ve eğer bir pislik varsa hemen ifşa ederler. Ubuntu'da bir reklam yazılımı vardı, Unity Lens denen ve Unity masaüstü ortamında bulunan. Aslında bir virüs değildi ancak bir virüs muamelesi gördü, her yerde bağıra bağıra söylediler ve ubuntu ciddi bir kullanıcı ve destek kaybedince bunu kaldırmak zorunda kaldı. Kısacası Linux böyle bir işletim sistemi.

Masaüstünde, Sunucularda, arabalarda, neredeyse her yerde kullanılır.
Aslında bakarsanız Richard Stallman linux'u UNIX adı verilen bir işletim sistemini taban alarak yazdı ve buna GNU adını verdi. Anlamı aslında biraz kelime oyunu;
Gnu is Not Unix
(G N U)

Lisans sorunu yaşamamalarından emin olmak için kaliforniyaya gitti ve berkley üniversitesine bir işletim sistemi yazmalarına yardım etti. Buna BSD dendi. Bugün Mac ve İOS cihazlar BSD tabanlıdır. Ancak BSD'yi linux kadar ilerletmedi. Linus Torvalds diyor ki eğer BSD linux'tan önce çıksaydı linux asla var olmayacaktı.

Bunun dışında, bugün apple cihazlarda kullanılan ses yöneticisi aslında normalde bir linux programıydı ancak Apple bazı hilelerle onu kendine geçirdi ve bugün Apple cihazlarda bu ses yöneticisi kullanılıyor.

Mac OS X Aqua desktop bir linux masaüstü ortamı olan Gnome 2'nin bir çatallamasıdır ve linux kütüphaneleri kullanır.

App Store aslında Ubuntu Software Center'dan çalıntıdır.

Bunun gibi aslında pek çok şey var. Aslında mac çoğu şeyini linux'tan alır.

İngilizce bilgisi olanlar için kaynak. Google Translate de iş görür.

Apple steals innovation from the heart of the Linux community - TechRepublic

How much has Apple stole from open source? [Archive] - Ubuntu Forums

Open Ballot: What can Linux really steal from Apple? | TuxRadar Linux


OS X 10.10 vs. Ubuntu 15.04 vs. Fedora 21 Tests: Linux Sweeps The Board - Phoronix


Windows ile kıyaslamaya kalkarsan, ilk söyleyeceğim linux'a virüs sokmanın tamamen kullanıcı hatası olup o da 2 tane 3 tane en fazla bulunup, windows'a sadece ücretsiz bir uygulama kurarken bile bir dünya virüs soktuğunuz olur. Tam İndir'den indirenlere duyurulur.
 
@Scorpio55 Ubuntu'yu olduğu gibi baya bir süre kullandım. Biraz da Pardus ve Elementary OS kullanmışlığım var, Elementary en güzeliydi. KDE sevmiyorum zaten, ama hocam her Linux denemem de bir çok sorunla karşılaşıyorum. Bir uygulama (oyun) takıldığında Ctrl+Alt+Del gibi bir seçenek bulamadım mesela hep makineyi yeniden başlatmam gerekti. Eski makinemde şu an Windows ile düşük ayarlarda Counter-Strike Global Offensive oynayabiliyorum, fakat Steam bana oyunun Linux'da daha çok sistem gerektirdiğini söylüyor. Acaba bilgisayarı rahatlatayım derken oynadığım tek lisanslı oyundan olur muyum diye yükleyemiyorum :( Ben de böyle ara ara Linux forumlarına bakıyorum :D
 
@Scorpio55 Ubuntu'yu olduğu gibi baya bir süre kullandım. Biraz da Pardus ve Elementary OS kullanmışlığım var, Elementary en güzeliydi. KDE sevmiyorum zaten, ama hocam her Linux denemem de bir çok sorunla karşılaşıyorum. Bir uygulama (oyun) takıldığında Ctrl+Alt+Del gibi bir seçenek bulamadım mesela hep makineyi yeniden başlatmam gerekti. Eski makinemde şu an Windows ile düşük ayarlarda Counter-Strike Global Offensive oynayabiliyorum, fakat Steam bana oyunun Linux'da daha çok sistem gerektirdiğini söylüyor. Acaba bilgisayarı rahatlatayım derken oynadığım tek lisanslı oyundan olur muyum diye yükleyemiyorum :( Ben de böyle ara ara Linux forumlarına bakıyorum :D
Ctrl + alt +delete'ye alternetif var, shift + esc. Ayrıca CTRL + ALT + ESC yap. X işaretine dönen imlecinle kapatmak istediğin programa tıkla programı sonlandır olayı falan yok, direk kapanıyor. Windows'tan hızlı. Bunları araştırmazsan kendiliğinden sana gelmez. Kaldı ki Ctrl + Alt + Delete'yi de ilk windows kullandığında bilmiyordun.

CS:GO Bildiğim kadarıyla daha az sistem istiyor linux ile. Yanlışın var.

Şimdi gördüm. Evet daha fazla sistem istiyormuş linux versiyonu. Wine'dan denemeye değer görüyorum yine de. Ubuntu'nun kendisine direct x'i getirmediler daha. OpenGL ise biraz daha düşük performans veriyor. Ancak wine direct x destekliyor, dolayısıyla wine kullanarak oynamak bir seçenek olabilir. Şahsen benim makinemin gücü asla yetmez CS'ye o yüzden test edemem :D
 
Xubuntu 14.04 makinemdeki tek işletim sistemi. Windows lisansım olmadığı için, olan lisans da vista olması ve bilgisayarın normalden 32 bit gelmesi, benim de 64 bit kullanmak istemem gibi sebeplerden dolayı sadece linux kullanıyorum. Xfce masaüstünün özelliği sadece 300Mhz işlemci gücü istiyor. Unity 1 Ghz istiyor. Gnome 600 küsür vs...

Xubuntu'nun avantajı Xfce kullanması. Ancak bunun dışında ubuntu gnome'da iyidir. Kullandım, beğendim. Kde denemek istersen Kubuntu kullanabilirsin. Ben xfce'yi 10 yıllık makinem ile yepyeni makinesi olan arkadaşlarımın ağzını açık bıraktığı için kullanıyorum :)

Sadece linux'a alış bir daha windows kurmaya, kullanmaya üşenirsin.
Kullanmasanızda bilginiz olsun Windows lisansları mimariden bağımsızdır elinizdeki 32 bit Vista lisansıyla 64 bit sürümünü kullanabilirsiniz. (Örneğin; 32 bit Ultimate lisansıyla 64 bit Ultimate kurabilirsiniz.)

Ayrıca League of legens'ın linux desteği yok nasıl çalıştırdığınızı öğrenebilir miyim?

Birde UEFI kurulmuş Windows 8.1'in yanına yine UEFI modunda Linux Mint kurup başlangıçta seçilebilir şekilde ayarlamak mümkün olur mu? (BIOS'dan Windows boot manager'ın sırasını değiştirerek değil UEFI öncesinde grub'dan yapıldığı gibi.)
@Scorpio55
 
Onlara firmware deniyor ve bir kısmı linux çekirdeğini kullanıyor.
Tamam. Bende işletim sistemi derken Windowslardan, Ubuntulardan, Debianlardan bahsetmedim ki dostum =) Firmware de sonuçta bir işletim sistemidir, ama küçük elektronik vs.. cihazlar için. Yabancı birine firmware dediğin zaman anlamaz belki ama işletim sistemi dediğin zaman pek alâ iyi anlar.
 

Geri
Yukarı