Linux neden kullanılır?

Fedora bleeding edge bir dağıtım değil. Eğer prerelease kullanmiyorsan pek çok dağıtımdan stabil. Workstation edition olması gündelik kullanıma nasıl uygun olmayan hale getiriyor? Bu ne kadar saçma çıkış. Netflix açınca çöküyor mu, ne bu? Adında Workstation var o yüzden gündelik kullanılmaz bu, tü kaka.(!)

Red Hat'in Fedora'yi ne amacla kullandigini bilmiyorsunuz galiba. Slackware veya benzeri dagitimlari kullandiginiz mi hic? Tahmin edeyim kullanmadiniz, o yuzden Fedora'ya stabil diyebiliyorsunuz.
Fedora oncelik olarak Workstation kullanimi icin gelistirilir, spinleri olabilir ancak Ubuntu'dan bile daha berbat halde kullanim olarak.

AUR (en) - microsoft-edge-stable-bin Hm hm. Anlıyorum. Stable binary yok, hm, evet. Ondan.

Yazdiklarimi anlamadiniz sanirim. Sayfanin en asagisinda ne var acaba? Durun atayim;
Screenshot_2024-03-24_14-58-57.png


Resmi destegi var miymis Arch tarafina? Bu DEB paketleri yayinlanmasa nasil kuracaksin acaba?
Stable yazmasi resmi destegi olduguna mi isaret? O Edge surumleri ile alakali, hani gelistirici surumu, normal surumu falan var ya bu da normal surumu iste.

Ubuntu'da gelen kullanışlı aractan bahsetsene? Yada mintte? Nasıl kullanisli bir araç bekliyorsun onu da anlamıyorum.

Ubuntu tarafinda en basitinden Debian'da olmayan surucu kurulum araci var. Bu arac sayesinde Debian'da eziyet olan kurulumlar, Ubuntu'da tek tik ile cozum buluyor.

Mint'in kendi USB imaj yazdirma araci var, yedek alma araci var, dil ayarlama araci var, surucu yukleme araci var, DNS engelleme araci var, dosya upload araci var, depo ayarlarini yapabildiginiz araci var. Var da var.

Bir kere en basindan Mint'in kendi masaustu ortami var; Cinnamon.

Update manager? Var. Kurulum sırasında istediğin DE'yi ve paketlerini seçme özelliği? Var.

Bunlar dagitima ozel ayarlar degil. Calamares installer bulunduran her dagitimda bunlari yapabilme ozgurlugune sahipsin, bunlarin disinda Endeavour'da temadan baska ne var? Benim bildigim nvidia aracindan baska bir sey yok, o da gerci cok iyi calismiyor.

Bleeding edge olduğu için bir şeylerin yeni buildlerine erisebilecegin gibi, stable buildlerine de rahatça erisebiliyorsun. Aur'dan cekecegin herhangi bir paketin upstreamini kontrol edebilirsin. pacman daha detaylı ve anlasilabilir verbose sunuyor ve daha hızlı.

Derlenmemis paketleri AUR uzerinden kurmak evet, daha basit. Slackware'deki slackpkg gibi, kullanimi kolaylastiriyor.

Oylama olayi populer paketlerde ise yarar daha cok, pek bilinmeyen paketlerde yine kaynagina bakmak zorundasin.

Artik base-devel icerisinde sudo'nun zorunlu olarak kurulmasi, paketlerin bagimliliklarinin depoda bulunmamasi gibi sacmaliklar yuzunden kullanmiyorum.
 
Red Hat'in Fedora'yi ne amacla kullandigini bilmiyorsunuz galiba. Slackware veya benzeri dagitimlari kullandiginiz mi hic? Tahmin edeyim kullanmadiniz, o yuzden Fedora'ya stabil diyebiliyorsunuz.
Fedora oncelik olarak Workstation kullanimi icin gelistirilir, spinleri olabilir ancak Ubuntu'dan bile daha berbat halde kullanim olarak.
Daily drive Fedora kullanan, uzun sürede Ubuntu kullanmış birine "Ubuntu'dan daha berbat kullanımı" var diyorsun. Aynen, Fedora tü kaka. O kadar dengesiz ki 15 gün uptimeda crash log boş kalabiliyor. Uf çok kötü çok.

Fedora oncelik olarak Workstation kullanimi icin gelistirilir
Workstation dediğin stabil olur. Her iki saate bir crash veren work station'da kimse iş yapamaz. Adı üstünde, iş istasyonu. İş istasyonu kararsız olur ve kişilerin data veya zaman kaybetmesine sebep olursa tercih dışı kalır. Workstation tabiri ne onu bilmiyor rastgele yorum yapıyorsun.

Resmi destegi var miymis Arch tarafina? Bu DEB paketleri yayinlanmasa nasil kuracaksin acaba?
Stable yazmasi resmi destegi olduguna mi isaret? O Edge surumleri ile alakali, hani gelistirici surumu, normal surumu falan var ya bu da normal surumu iste.
"Resmi destek" lafını çok saçma kullanıyor ve aşırı mantıksız kullanıyorsun. Bir şeye stable binary varsa, resmi destek vardır. Arch paketleri, Debian paketleri gibi arşiv paket değildir. Bu yüzden kimseyi ortalıkta arch özel bir uzantıyla paket dağıtırken görmüyorsun. Yok öyle bir paket çünkü. Bu yüzden AUR diğer user repolardan daha geniş. Upstream ve pkgconf kontrol ettiğin müddetçe de güvendesin AUR'dan çektiğin paketlerde, bu da sadece bilmediğin bir paketi çekerken yapman gereken bir şey.
 
Son düzenleme:
Aslında cevabı çok basit bir soru.
Eski mesajlarını incelediğimde gerçekten senin Linux kullanman veyahut denemen için bir sebep göremiyorum.

Ayrıca buraya gelip bu tür bir konu başlığı açman için de bir gerekçe göremiyorum.
Niye açtın ki, basit cevablar için videolu sayısız yerli yabancı içerik mevcut.
Cidden merak edip cevablar almak isteseydin YouTube'da çok güzel basit kelimer ile anlatan içerik mevcut. Şimdi insanların teknik kelime ve içerikli yazıları için yorma kendini.

Anlıyorum da forumda birebir olunca daha güzel oluyor Yusuf ipekin videolarina baktım webtende baktım forumda kullanan kişi sayısı fazla olduğunu düşündüğümden yardımının da fazla olacağını düşündüğümden açmak istedim en basitinden ben Mint kullanmayi düşünüyordum bu konudan sonra endaovour ile denemeye karar verdim.
Edit: Biraz daha bakmam lazım gerçi dağıtıma.

Ben anlaşılır ve normal bir bilgisayar kullanıcısı ağzıyla anlattım hocam. Umarım dener ve sever.

Oyunların performansını test ederim CS2 ile denemissin internette anti cheat sistemlerinde sorun olabildiği hakkında bazı şeyler okudum bu konuda bilgi verebilir misin?

Linux'ta eğer bir NVIDIA kartınız yoksa genellikle sürücü sorunu yaşamazsınız. Bazı arkadaşlar kapalı kaynaklı sürücü gerektiren Wi-Fi, Ethernet'e sahip ancak 100 kişiden 1'inde falan görülüyor bu.

1070 kullandığım için güncel oyunlarda çok bir önemi olur mu bilmiyorum açıkçası RTX falan açamıyorum zaten ki en kötü ihtimal oyun oynayacağım zaman Windows geçerim.

İnanın bana günlük hayatta video izleme konusunda bile Windows için geliştirilmiş bir laptopta Linux'tayken daha iyi ses ve daha canlı bir ekranla izliyorum.

İlginç.

Edge istemenizde özel bir neden var mı bilmiyorum ama Linux tarafında Firefox, Windows'ta olduğundan çok daha performanslı. Copilot Firefox'ta çalışmadığı için bende Edge tarayıcı yüklü. Hatta şaşırdığım şey Firefox'un bile gtk yani Linux için arayüz, tema desteği olmaması ama Edge'in Linux tema desteği olması. Linux'ta kurduğunuz tema ne ise Edge ona göre değişiyor. Bu Brave gibi farklı Chromium tabanlı tarayıcılarda da var.

Co pilot yoksa olayı yok Edge'in. Firefox'u Search fixer çeviri eklentisi ile kullanabilirim mobil tarafına da eklenti kütüphanesinin genişlediği bir güncelleme verilmiş sanırım ama pek bilgim yok.

Mint Cinnamon kurup geçin. Arayüzü sayesinde size kolay gelecektir. Ben kullanmıyorum ama hata çözme aracı falan bile eklemişlerdi sanırsam.

Teşekkürler.

Fedora da yeterince güncel. Bunu güncellik hastası olan eski bir Arch Linux kullanıcısı olarak diyorum. Fedora güncelliği ve stabilliği aynı anda sunuyor. KDE spinini öneririm.

Teşekkürler.
Garip bir şekilde bu alıntıları görmemişim başta.

1- Garuda: Arch tabanlıdır. Oyuncular için hazırlanmış sürümü sayesinde oyun deneyiminiz daha iyi olacaktır.
2- Nobara: Fedora tabanlıdır. Oyun için hazır gelen ek sürücüler ve uygulamalar sayesinde oyun deneyiminiz gelişecektir.
3- PikaOS: Debian tabanlıdır. Nobara'nın neredeyse aynısıdır. Sadece birkaç farklı yanı vardır.
4- GeckoLinux: openSUSE tabanlıdır. Kolay kurulumu sebebiyle önerebilirim.
5- Solus: Bağımsız bir dağıtımdır. Sade, kullanışlı ve güncel bir dağıtımdır.
6- Void: Bağımsız bir dağıtımdır. SystemD kullanmayan nadir dağıtımlardandır.
Bunların yanında mint mı kullanmalıyım yinede oyun oynayacaksam? Sürücü paketlerini manuel yüklemeliyik diğerinde önemli değil bu da bunlar daha güzel optimize yanlış anlamadiysam. Nvidia için nobara daha iyi denmiş.
@tempestian

Benim laptopum Arch'ta biraz sorunlu çalışıyor hocam Nvidia sürücülerini kursam bile. Oyun oynarken pat diye gidiyor ekran. Fedora kullanıyorum şu an. Sisteminiz uyumluysa ve sürücü sorunu yaşamayacaksanız Arch'ta oyun oynamak daha rahat olacaktır çünkü Arch daha minimal bir dağıtım.
Benimkisi de aynı şekilde Nvidia doğru mu anladım bilmiyorum ama fedora üzerinden oyun için özelleştirilmiş dağıtım kullanmak çok fark yaratır mı?

tempestian tarafından yazılan makaleler bayağı güzel ama uzaktan bakınca karışık duruyor rehberler çok güzel.
 
Son düzenleme:
Oyunların performansını test ederim CS2 ile denemissin internette anti cheat sistemlerinde sorun olabildiği hakkında bazı şeyler okudum bu konuda bilgi verebilir misin?
CS2 native desteği var. Anti cheat sorunu yaşamazsınız.

Valorant gibi bazı oyunlarda anti cheat sistemi sadece Windows'u destekliyor çünkü bu tarz anti cheat yazılımları kernel düzeyinde çalışan programlar. Bir Linux dağıtımında NT kernelini kullanmadığınız için anti cheat sizin Windows'ta olmadığınızı anlar ve oyuna girmenize izin vermez.

Sözde kernel düzeyinde çalıştığı söylense de Linux'ta Genshin Impact oyuncuları (kernel düzeyinde anti cheat bulunduran tek oynadığım oyun bu olduğu için örnek veriyorum.) sadece 2 tane güncellemede sorun yaşadı. Diğer güncellemelerde sorunları çözmeyi başardık. Şu an ayar bile gerekmiyor.

Yine de her anti cheat Genshin gibi çalışmaz. Yine de Valorant'ı Linux'ta bir şekilde oynayamam mı derseniz isteyen kişi için elbet yolu var.

Sanal makinede Windows kurup hypervisoru Windows'tan gizlemek gerekiyor. Böylece Valorant sanal makinede çalıştığını anlamaz. Ayrıca sanal makinede GPU'muzu kullanabilmek için sanal makinenin config dosyasında eklemeler yapmak gerekiyor. Ardından sanal makinede ekran kartımızı kullanabileceğimiz için rahatça oynayabiliyoruz.

Tabii her oyun sizi böyle zorluklara atmaz. Steam üzerindeki en popüler oyunların neredeyse tamamı ayar yapmadan çalıştırılabilir.

Benimkisi de aynı şekilde Nvidia doğru mu anladım bilmiyorum ama fedora üzerinden oyun için özelleştirilmiş dağıtım kullanmak çok fark yaratır mı?
Nobara yani Fedora tabanlı oyun amaçlı olan dağıtım gayet güzel ancak tek kişi tarafından geliştiriliyor. Ortada bir ekip yok. Yine de kullanılabilir. Oyunlar için ayar ve uygulamalar kurulmuş şekilde geliyor Nobara'da. Çok büyük fark yaratmaz. Maksimum 10-20 FPS fazla alırsınız veya aynı performansta çalışır. Yine de Linux'ta oyun oynamaya yeni başlayacak birisi için ayarları yapmayla uğraşmaktansa Nobara kurmak daha basit.


Bunların yanında mint mı kullanmalıyım yinede oyun oynayacaksam? Sürücü paketlerini manuel yüklemeliyik diğerinde önemli değil bu da bunlar daha güzel optimize yanlış anlamadiysam. Nvidia için nobara daha iyi denmiş.
@tempestian
Nobara Nvidia sürücüleri kurulu şekilde gelir. Ayrı şekilde Nvidia'ya özel ayarı yok. Evet daha optimize gelir. Nobara kullanabilirsiniz ancak Nobara'daki her ayarı zaten düz Fedora sisteminde de farklı bir dağıtımda da yapabilirsiniz. Nobara sadece size bunları hazır şekilde sunmuş oluyor.
 
Son düzenleme:
Nobara tek kişi tarafından geliştiriliyorsa kullanmamak daha iyi. Hangi dağıtımı kullanıyorsun? Attığın rehberde baktıktan sonra sordum emin olmak için profilindeki rehberler çok yardımcı oluyor anlamaya.
 
Nobara tek kişi tarafından geliştiriliyorsa kullanmamak daha iyi. Hangi dağıtımı kullanıyorsun? Attığın rehberde baktıktan sonra sordum emin olmak için profilindeki rehberler çok yardımcı oluyor anlamaya.
Fedora kullanıyorum. Nvidia sürücüleri kurulu. Envy control adlı bir yazılımla dahili ve harici işlemci arasında geçiş yaparak kullanıyorum ki laptoptaysanız diye bu uygulamayı özellikle söylemek istedim. Düz Linux kernelini kullanıyorum. Ekstra bir ayara gerek duymadım. Steam, Heroic Games (Epic, GOG), itch kullanıyorum. Hâliyle çok oyun olduğu için kartuşlar adlı bir launcher ile tüm oyunları bir arada tutuyorum. Timeshift ile sistem yedeği alıyorum. Oyunlarda fps ve sıcaklık değerlerini izlemek için Mangohud kullanıyorum. Game mode tüm oyunlarda etkin. Oyunların daha kolay açılması için ProtonGE kullanıyorum. Wine'in özelleştirilmiş bir sürümü.

Bu saydıklarım arasında sizi terminal kullanımına sürükleyecek tek şey Nvidia sürücüsünü kurmak. Diğer hepsi terminalsiz yapılan işlemler.
 
Fedora kullanıyorum. NVIDIA sürücüleri kurulu. Envy Control adlı bir yazılımla dahili ve harici işlemci arasında geçiş yaparak kullanıyorum ki laptoptaysanız diye bu uygulamayı özellikle söylemek istedim. Düz Linux Kernel'ini kullanıyorum. Ekstra bir ayara gerek duymadım. Steam, heroic Games (Epic, GOG), itch kullanıyorum. Hâliyle çok oyun olduğu için kartuşlar adlı bir Launcher ile tüm oyunları bir arada tutuyorum. Timeshift ile sistem yedeği alıyorum. Oyunlarda FPS ve sıcaklık değerlerini izlemek için MangoHud kullanıyorum. Game mode tüm oyunlarda etkin. Oyunların daha kolay açılması için protonge kullanıyorum. Wine'in özelleştirilmiş bir sürümü.

Bu saydıklarım arasında sizi terminal kullanımına sürükleyecek tek şey NVIDIA sürücüsünü kurmak. Diğer hepsi terminalsiz yapılan işlemler.

Teşekkür ederim. Son olarak Linux'la pek alakası yok ama Fedora için Firefox dışında hangi tarayıcıyı önerirsin?

Windows'tan yüklediğim oyunu Linux'tan açmak için tekrar indirmem lazim mı?
 
Teşekkür ederim. Son olarak Linux'la pek alakası yok ama Fedora için Firefox dışında hangi tarayıcıyı önerirsin?
Profil fotoğrafınız hocam. :) Firefox sistemine hem mobil hem pc olarak gömülmüş olmasam ben Brave'e geçerdim.

Windows'tan yüklediğim oyunu Linux'tan açmak için tekrar indirmem lazim mı?
Evet. Windows'un dosya sistemi ve Linux'un dosya sistemi farklı.
 
Çok güzel tarayıcıyı ama hesap açma olmadığı için bir türlü kullanasim gelmiyor. Edge Microsoft hesabı Chrome Google hesabı Vivaldi Vivaldi hesabı Opera Opera hesabı ama bunda hesap olayının olmaması çok saçma.

Profil fotoğrafınız hocam. :) Firefox sistemine hem mobil hem PC olarak gömülmüş olmasam ben Brave'e geçerdim.

Evet. Windows'un dosya sistemi ve Linux'un dosya sistemi farklı.

Oyunu denemek için 70 GB indirmem lazım bu da olsaydı çok iyiydi.
 

Geri
Yukarı