Linux neden popüler değil ve program desteği az?

@Mert Can Urcan Günümüzde isteyenlerin istedikleri şekilde izleyeceği onlarca kapı varken ve benim bunlardan birine değinmem üzerine senin gibi Big Bro edebiyatı yapan birinin silinebiliyor kardeşim o yazması ne ironik.

Linux'u tekellerden kaçanlara hani private and open-source alternatif olarak pazarlıyorlar ya sonra da bilumum Server çözümünde tekel olmuş ya da yeri geldiğinde kan kokusuna aç yaratıklara her cins veriyi ustalıkla sağlayan kurumların yazdığı kodları içeren yazılımları öneriyorlar ya bunu biraz da göze sokmaya çalışıyorum ben.

Aslına bakınca zaten hepsi aynı şey. Ona bakarsan Dingdows'un her yerini de kurcalayabiliyorsun azıcık konfor alanından çıkıp olay bu değil.

Ayrıca good to go olayı artık ana akım dağıtımların çoğunda var. Çok az kullanıcı gidip tek tek repodan DE'ını WM'ını ya da kullanacağı office suiti seçiyor artık. Adamlar öyle distro yapmışlar baksan içinde her bir komponenti hazır geliyor. Telemetrisi bile var artık çoğunun.
Bence SELinux'u hatırlatman ve değinmen çok iyi oldu. Sadece o ironi veya big brotella edebiyatı değil, hiciv* denir biliyorsun - gözünden kaçmıştır eminim. Zira ben de genel ya da özelde kullanıcıların kirpiklerine kargalar konsun istiyorum senin gibi hem linux hem bu konular.

Eskiden "tekelden" kaçınan ve güvenilir alternatif olarak pazarlanıyordu, ilk yazımda o yüzden "eksantirik" diye belirttim. Şimdiki distro'larda hem kullanıcı alışkanlıkları sebepli, hem jenerasyonel sebepli, hem jenerasyonel beyin yeteneklerinin kısıtlanması sebepli kolaylıkları kesinlikle yedire yedire "attım kafaya beyin bedava" sistemleri olarak dağıtıyorlar, bu yüzden de kernelleri düzenlemeyi öğrenmek ya da bilenlerden destek alarak kendi sistemlerini oturtmaya çalışmak iyi bir fikir linux'ta.
Sadece meraklısı ve işi düşen kullanıyor o yüzden popüler değil. Mesela ben ROCm kullanmak için komple Linux'a geçmiştim yoksa alakam olmazdı. Onun dışında popüler olmadığı için desteği az, desteği az olduğu için popüler değil.

Program desteğinin azlığını öncelikle programı karşılayan programlarla yapmaya başladılar linux'te ve ilginçtir, yavaş yavaş bazı firmalar konuya ayıp linux versiyonlarını çıkardılar. Çıkarmaya da devam ediliyor. Bu bazı programların linux versiyonlarının gerek stabilite gerekse hız olarak diğer OS'lardan daha iyi olmasından memnunum.

Tabi benim tüm çalışma standartlarım henüz Linux'a uyarlanabilmiş değil, ancak burada da bir yol var ve bu yolun biraz tuzak olduğunu düşünmemek için eksik organlarla doğmak gerekiyor; tarayıcı bazlı sistemler/işler. Benim için taze örneği Canva'nın Figma'yla birleştikten sonra Affinity'i satınalması ve v2'den itibaren şu an çevrim dışı/offline desteğini kaldırmış olması. Erişimin para ile olmasıyla, yıllık program kiralama arasında ne fark olacak? Benim RAM'imi kullandığı sürece tarayıcı, hiçbir anlamı yok.**

*Satire.
**Gerçi bir 3b program vardı 2-3 yıl önce çıkmıştı, lansmanda batırdılar, WOMP.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı