Linux neden popüler değil ve program desteği az?

lostchanceee

Nanopat
Daha fazla  
İyi geceler herkese,

Linux sürümleri inanılmaz derecede iyi sizi izleyen birisi yok lakin Linux sürümleri neredeyse hiç bilinmiyor. Okulumda arkadaşlarıma ve diğer sınıftaki öğrencilerden bilgisayar öğretmenim bile neredeyse bilmiyordu bu işletim sistemlerini neden peki?

İyi geceler herkese,

Linux sürümleri inanılmaz derecede iyi sizi izleyen birisi yok lakin Linux sürümleri neredeyse hiç bilinmiyor. Okulumda arkadaşlarıma ve diğer sınıftaki öğrencilerden bilgisayar öğretmenim bile neredeyse bilmiyordu bu işletim sistemlerini neden peki?

Şu video çok güzel anlatıyor:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Kendi açımdan düşünürsem 30 yaşıma gelmişim. Günlük bilgisayar kullanıyorum, oyun oynuyorum vs. neden Windows dışında bir seçenek kullanma ihtiyacım olsun. Benim gibi günlük standart bir kullanıcı niye uğraşsın Linux ile falan. Bu tip şeylere özel bir ilgisi yoksa insanın kullanması pek olası değil bence.

Kendi açımdan düşünürsem 30 yaşıma gelmişim. Günlük bilgisayar kullanıyorum, oyun oynuyorum vs. neden Windows dışında bir seçenek kullanma ihtiyacım olsun. Benim gibi günlük standart bir kullanıcı niye uğraşsın Linux ile falan. Bu tip şeylere özel bir ilgisi yoksa insanın kullanması pek olası değil bence.

Yeni maceralara atılmaya istekli değilseniz "ben bununla geldim bununla giderim" kafası varsa sizde Linux sizin için çok da mantıklı değil.

Linux'un Windows'tan kötü olduğu tek alan program desteği onun dışında her alanda daha iyi.

Linux kernel olarak cok basarili ve populer.

Bunun ustune insa edilen ve son kullaniciya hitap etmesi icin gerek diger hicbir seyin dogru durust standardi yok, organizasyonu yok ve adim atmak isteyen kullanicinin elinden tutacak bir mekanizma yok.

GNU uygulamalari, paket yonetiricleri, DE ler, bunlari kafasina gore bundle eden distrolar derken binlerce secenek var ve cogu gereksiz. Gereksizden kastim ayni isi farkli sekilde yapmak disinda son kullaniciyi ilgilendiren bir fayda sunmuyor.

Finansal olarak da arka cikan, kernele degil - desktop tarafina, organizasyon ve butce olmadigi icin pazar payi sasirtici degil.

Linux desktop pazar payi alamaz, mac os ve windows pazar payi kaybeder. Standart kullanici icin durum bu.

Bilgisayar aldığında içinde Windows kurulu geliyor. İnsanımız "Bunun daha iyisi var mı?" diye araştırmaz, düğmeye basar kullanır. Hazıra konmayı seviyoruz.

Okullarda bilgisayar dersi aslında Windows ve Office dersidir. Öğretmenlerin çoğu müfredat dışına çıkıp kendini geliştirmez, bildiğini okur. Öğrenci de bilgisayarı Windows'tan ibaret sanar.

Yıllarca "Linux'ta oyun oynanmaz, zordur" dendi. İnsanlar .exe dosyasına çift tıklayıp kurmaya alıştı, Linux'un terminali veya farklı yapısı gözlerini korkutuyor.

Bana göre Linux meraklının ve işi bilenlerin, Windows ise herkesin işletim sistemidir. Senin öğretmenin veya arkadaşların tembel değil, sadece sistemin dayattığına alışmışlar.

İyi geceler herkese,

Günlük normal kullanıcı için konuşacağım. Toplu bir kitleyi geçirmek için ittiren bir güç yok. Linux dağıtımlarını bu tarzda öne çıkaran sadece bir firma var, o da Valve. Valve da kendi kapsam alanı dışında aktif değil. Oyun harici diğer uygulama türlerine faydası olsa da etkin değil. Öbür yandan Microsoft, OEM'ler ile anlaşmalar ypaıyor. Varsayılan olmak için uğraşıyor. Diğer şirketler de aynı şekilde. Google, Apple'a varsayılan arama motoru olmak için o kadar para döktü. Çünkü standart kullanıcı önüne ne konulursa onu yer. Kullandığı yazılımı düşünmez.

İyi geceler herkese,

Neredeyse 2002-2004'lere kadar aşırı kod tabanlı bir işletim sistemi olarak gelişti, sonra GUI'ye önem verdiler ve kullanıcı alışkanlıkları dahilinde geliştirdiler.

Tabi o zamana kadar "basıyom çalışıyo" kafasıyla yaşayan çok kişi gibi, çok fazla da firma vardı ve firmalar zaten oracle/sun systems/ms server sistemleri için mühendislere çok para ödüyorlardı, bir de linux bilen eksantirik birine para ödemek istemediler ve almadılar, sonuç olarak linux için de çok fazla program yazılmadı. Var olan programların, eğitimciler tarafından verilmesi de okullarda kısır döngü yarattı. Ne biliyorsan onunla çıkıp onu kullanman gerekiyordu.

Yavaş yavaş ama emin adımlarla gelişiyor.

Önemli olan teknolojik gelişmelerden çok, son kullanıcı ihtiyaçlarını en az eforla çözebilmek hatta bunu hissettirmemek olduğu için. Bunun diğer bir örneği macOS zaten.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı