Linux neden Windows'dan daha iyi?

Servislere gore. Kerneller ayni, degisen bir sey yok. Ayni TTY ekranini kullaniyorsunuz. Dagitim cok etkilemez, dedigim gibi en fazla 120 MB kullanir tek basina.

Yine de etkiliyor hocam. Ben burda teorik söylemlerde bulundum.

Katilmaniz bir seyi degistirmez, tavriniz onemli olan. Tatli tatli konustuktan sonra gerisi onemli degil. Dedigi seylerde yanlis da var, yok degil.
Cruslan hocam aslinda gayet saygili konusur, cileden ciktigini daha gormedim ama yaptiysa sebebi vardir

Windows ve Mac gercekten bazi konularda daha ustun isletim sistemleri. Bazi yazilimlar platform bagimlisi ve portlanmasi yillar alacak kadar karisik. Solid ornek, 3DSMAX ornek, daha bir yığın enterprise kullanimli yazilim ornek.

Mac UNIX soyundan gelen ozelliklerini her yerde sergiliyor, bu bir sir degil.

Linux ise spesifik konularda bir sistemi yonetmek icin mukemmel bir OS. Her yeri modifiye edilebilir mukemmel bir arac. Mevzu hic bir zaman tema yapimi olmadi (tamam o da guzel kabul de asil olay degil). Mevzu her ise yarayabilen, oldukca esnek ve butun dunyanin arkasinda oldugu bir cekirdek.

Benim icin ise cesitli araclar daha rahat ve kolay o sebeple ben de kullanıyorum. Eger ekstradan isime yaradigi alanlar olmasa kullanmam, niye kullanayim ki?

Sanal makinede güzelce bir süre Fedora denedim epey hoşuma gitti. Sonra artık dualboot kurmanın vakti gelmişti. Linux konusunda epey deneyimli ve yıllarca kullanan bir arkadaşım sağ olsun yardım etti beraber kurduk. Girdikten sonra şurada şu burada bu yapılır tarzı şeyler anlattı. Kullanırken ön jak portlarının çalışmadığını fark ettik. Düz çalışmıyor yani görmüyordu. Ne yaptıysak yapalım düzelmedi. Ön portlar da epey işime yaradığı için mecbur Windows'a geri döndüm. Geri dönerken üzgün falan da değildim açıkçası.

Çünkü bunlar günün sonunda işinizi yaparken hayatınızı kolaylaştıran sistemler. Bana göre fazlası değil yani. Eskiden MSDOS kullanıyorduk hayatımız biraz kolaylaştı ama arayüz yoktu bir şey yoktu. Nasıl ki "grafik arayüz" denilen şey geldi o zaman hayatımız daha da kolaylaştı. Demek istediğim bu yani. Bilinçli bir kullanıcı ihtiyaçlarını bilen ve kullanacağı programları, donanımı ve işletim sistemini ona göre seçen kullanıcıdır.

Zaten modlu Windows kullanıyorum. Tüm telemetri zımbırtıları falan kapalı. 1-2 şey mecburen açık yoksa sistem çöküyor cidden. Modlu Windows'un üzerine utanmadan bir de kendim tweak atıyorum. Sonra neredeyse sıfır sorun kullanıyorum. Latency ve sistem tepkiselliği konusunda stock Windows'a göre çağ fark var cidden.

Yani Linux tecrübem benim adıma hayatımı kolaylaştırmadı. Ekstradan bir probleme sebep oldu ama bu kötü olduğu anlamına gelmez. Tecrübeler kişiseldir. Tecrübelerinizi doğru düzgün paylaşın ve düzgünce paylaşan kişilerle de dalga geçmeyin.

Şöyle ki, detaylıca her sürümüyle uğraşıp bundan keyif alan kişiler için, Linux güzel bir işletim sistemi.

Ama, ömrü boyunda Windows kullanmış eski bilgisayarlara sahip kişilere Linux önermek bana pek mantıklı gelmez. Alışmak her zaman zor ve zahmetli bir süreç geldi bana.

Tabii, Linux'a alışıp da Windows kullanacak kişiye o da zor gelebilir. Ama öğrenmesi daha kolay gelmiştir bana.

Bir dostum vardı, eski bir laptopa hocanın önerisi ile Linux kurmuştu. Başta Ubuntu, sonra Mint Xfce sonra da Mint Mate. O şekilde kullandı okulda, kendisinin sistemi vardı, o cihazı Linux denemek için kullanıyordu.

En sonunda bunu böyle kullanmayacağını anlayıp Windows 10'a geri döndü. Ki teknik meselelere ve yazılımdan anlayan birisiydi, ona bile karmaşık gelmişti.

Ben de, başta Lubuntu, ardından Mint Cinnamon, Mate ve Xfce denedim. En çok Windows'a benzeyen denilenlerden Mint'e bile hiç alışamadım. En sonunda embedded 8.1 industry Pro'yu kurmuştum ben de.

Şunu da belirteyim, bilgisayardan pek anlamayıp eski cihazını az buz kullanmak isteyenlere tavsiyem 8.1 olmuştur hep. Mint Xfce kasarken industry Pro oldukça iyi bir şekilde çalışıyordu o cihazda. Ha tabii 8.1 Home SL fazlasıyla kasardı, orası ayrı mesele.

Günlük kullanıcı olarak Linux'le acı çekmek istemem.
Hangi Linux o bilmiyorum ama aci falan cekmiyoruz. Secim yanlislarinizi Linux olgusuna mal edemezsiniz. Belkide Linux size degil de siz bilgisizliginizle Linux'a aci cektiriyorsunuzdur.

Hangisi isinizi daha iyi goruyorsa onu kullanin arkadaşlar, bence de Linux Windows'tan cok daha iyi ama, Windows'u cok uzun sure kullanmis ve ardindan Linux ile tanisip Linux'u sanki kar amacli gelistirilen bir isletim sistemiymis gibi Windows kafasiyla irdeleyen bir insana da Linux'un daha iyi oldugunu hiçbir sekilde anlatamazsiniz. Linux'un insanlarin gozunde kotu olmasinin en buyuk sebebi parcalanma ve is gucunun dagilmasidir. Tabii goren goz buna ragmen Linux'un daha iyi oldugunu fark edince hayran kalir. Ben de Linux'a ilk basladigim zamanlarda karsilastigim her sorunu Linux'a mal eden bir ameleydim acik konusayim ama bu Linux'u sevmeme engel olamadi merkezi bir paket yonetim sistemi olmasi. GUI sizi ortada biraktiginda sarilabileceginiz sizi kisitlamalardan ve bloattan kurtaran bir terminali olmasi. Virus'un soz konusu bile olmamasi, sadece gonulluler tarafindan transparan sekilde gelistirilmesi ve kullaniciya yazilim uzerinde tam hakimiyet saglamasi, bunlar açıkçası gormezden gelinebilecek seyler değildi benim icin. Ilerleyen yillarda hakimiyetim arttiginda karsilastigim sorunlarin asil sebebinin kendim ve parcalanma oldugunu anladigimda Linux'un gelmis gecmis en iyi isletim sistemi olduguna kanaat getirdim. Hala da oyle dusunuyorum, soyle bir şey var. Linux topluluk odakli oldugu ve neredeyse %90 oranda gonulluler tarafindan gelistirildigi icin bilgisayar bagimliliginin getirdigi asosyallik batagina da bir miktar ilac oluyor. Yani dusunun kim bir Windows gelistiricisiyle arkadas olmak icin cirpinir ki? Ben degil en azindan, ancak kullandigim Gentoo'nun topluluguna katilmak ve gelistiricileriyle tanismak icin can attim, ortama girdigimde rezil olmayayim diye kendimi gelistirmeye calistim yeni seyler ogrendim ve bu topluluga girdim. Ucret bile odemedigim bir isletim sistemi icin bana teknik destek sagladilar arkadaslik yaptilar, icinde oldugum kronik deprasyon kabusunda bana ilac bile oldular. Ne diyebilirim ki daha fazla, sizce Windows veya macOS boyle seylere vesile olabilir mi? Hiç sanmiyorum. Linux bir butun olarak cok guzel bir insana hem hizmet edip hem de bir miktar sevgi verdiginde bu kadar guzel mukafatlandiran cok az şey var hayatta. Fark ettiyseniz şey dedim isletim sistemi degil cunku gercekten daha fazlasi.

Son düzenleme:
Once butun yanlis bilgilendirmeleri yazip sonrs raporlayacagim konuyu, bilen bilmeyen de ogrenir hazir.
1) Winget kimsenin bilmedigi bir paket yoneticisi, cok terminal isteyenler icin.
2) Linux tarafinda da setup mantigi vardir, setupla program kurma Windows tarafina ozgu degildir. Setup icine disaridan indirtici koymak ise 2 dakikalik istir.
3) Windows tarafinda KDE yapimi Dolphin de dahil olmak uzere cok sayida file explorer bulunur.
4) PDF okuyucu çesitliligi mi? Tamamen sacmalamaca ve argumansizlik.
5) Konu sahibi hic RHEL, Ubuntu Pro ve SUSE ne duymamis. Linux dagitimlari parali da bedava da olabilir bu tamamen yapimci firmanin tercihidir.
6)Rapor mevzusu da tamamen bir sacmalamaca. XP ciktiktan sonra Windows driverlari rapor sistemi sayesinde duzeldi. Suc ise cogu durumda donanim ureticilerinin cikti. Dump raporlari okumak herhangi teknik bilgisi olan birinin yapamayacagi is degil, zaten irili ufakli hata raporlari kullaniciya gosteriliyor (paket eksikligi, runtime eksikligi vesair)
7) Bilgilerinizin alinmasi EULAya bagli, internetten komut copy paste edip Linux kullaniyorum diye caka satanlar eula okusun. Aksini biliyorum diyorsan da onume koy kanitla kabul ederim.
8) Linuxda telemetri yok mu, iste buna gercekten gumledim. Tabi ki de var ve bu telemetriler sayesinde isletim sisteminiz guzel guzel calisiyor. Siz telemetri ne demek onu bile bilmiyorsunuz. Sistem hafifletme ihtiyaci haric coj agresif olmayan kullanim datasi toplanmasina neden karsisiniz onu da hala anlayabilmis değilim.
9) Process Monitor ucuncu parti degildir, eskiden sysinternals diye bir firma yaparken Microsoft bunlari satin aldi. Haliyle yazilim Microsoft'un.

Ve simdi asil mesajim, mesajim butun Linux grubu adminlerine. Icinde milyon tane hata bulunan bu konuyu onaylayan, bu yaziyi denetleyen adminin Linux hakkinda en ufak bir bilgisi olmadigina adim gibi eminim. Bu yazdıklarımi duzenleyip rapor olarak da atmaya calistim cunku yukaridaki maddeleri yazdiktan sonra ban yedigimi fark ettim. Rapor olarak attigimda ise bana yapilan donut baniniz kalkinca kendiniz yazabilirsiniz oldu. Isterseniz mesajlara uyariyi da ben koyayim, konulari da ben onaylayayim, alt forumu da ben yoneteyim(!)

Dikkat hatasi su bu dense kabul ederdim fakat bu konu 24 saatten fazladir bu sekilde kabak gibi acik, konu uzerinde yanlış bilgilendirme etiketi yok ve sadece konu değil yorumlar da ayni sekilde yanlis bilgilendirme uyarisi yemeden duruyor hem de konu mesajini raporlamama ragmen bu sekilde, gorulmeme olasiligi yok. Bu kitle sebepli ya bastan Linux hateri olunuyor ya da baslayacaklar Kali ile falan baslamaya calisiyor.

Bu gozler bu forumda Arch'in DEsinin cok guzel oldugunu yazan gordu.

@Recep Baltaş

Linux kategorilerinde biri gelip çıkacak da çözecek diye günler harcıyorsunuz
Yani affedersiniz de Linux'ta karşınıza çıkan hatayı burada konu açarak çözmeye çalışıyorsanız bir zahmet Linux kullanmayın siz. Web'de yaptığın tek arama ile Stack Overflow, Arch Wiki, Reddit'te açılmış başlıklar derken birden fazla çözüm yolu bulursunuz. O da yetmez sorunun neyden kaynaklandığı konusunda size ek bilgi verirler, benzerlerini yaşayan insanlar sizinle deneyimlerini paylaşır.

Ha diyorsanız ben Linux'ta "tinkering" mevzusuna Windows'ta olduğu gibi yaklaşacağım, ilk cümlede söylediğim şey hala geçerli.
Performans konusunda çok fazla fark yok

Merak etmeyin, o yollardan çok geçtik. Çok doküman kazdık, çok girdi/çıktı okuduk, çok forum dolaştık. Öyle çözüm bulunmuyor, konu açıyorsam ki eğer artık o aşamaları geçmişimdir de konu açıyorum. Yaşadığım sorunların çoğunda insanlar neden olduğunu dahi bilmiyorlardı. Daha sebep belli değil ki çözüm bulunabilsin. Bu arada "istersen kullanma" demek Linux'un bu yanının kötü olduğu gerçeğini de değiştirmez.
Siz de gerçeği biliyorsunuz performans konusunda aman aman fark olmadığını. Bilgisayarı hesap makinesine çevirip "benim bilgisayarım performanslı" demekten farkı yok.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…