Linux neden Windows'dan daha iyi?

İyi olduğunu kim söyledi ki?

1. Paket yöneticileri hem kullanıcılara hem de uygulama geliştirenlere külfiyet. Yok Flatpak'a mı yapayım, yok AppImage mi yapayım, yok APT'de mi olsun, yok DNF de mi olsun, yok pacman'a koyalım. Her birinin sürümlerini kontrol etmek gerek ve hepsinde aynı işlemediği için sürümler de farklı olabiliyor.

2. Windows'da kişiselleştirme seçenekleri en az Linux'dakiler kadar geniş. Windows'un daha bütün bir deneyim için çok esnek olmadığı doğru ancak GNOME veya KDE gibi DE'lerle yarışacak kişiselleştirme seçenekleri mevcut.

3. Birçok yazılımın alternatifi zaten var. Sadece Linux'a çıkmıyor ki alternatif yazılımlar. Media Player yerine VLC ve MPV gibi uygulamaları kullanabilirsiniz, Chrome ve Edge yerine Brave, Opera vs. kullanabilirsiniz. Windows'da hatta çeşitlilik o konuda fazla. Windows'a derlenip Linux'a derlenmeyen o kadar yazılım var.

4. Windows'da hatanın sebebi belli oluyor ve çözmekte aynı şekilde kolay oluyor. Yoksa Linux kategorilerinde biri gelip çıkacak da çözecek diye günler harcıyorsunuz ki o kişilerden birsi benim. Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer misali.

5. Üçüncü maddede dediğim gibi açık kaynak olarak kullandığınız yazılımların çoğu zaten Windows için de var. Gidip kendiniz de derleyebilirsiniz, gerekli araçlar sunuluyor. Windows'da açık kaynak program yok demek saçmalık.

6. Performans konusunda çok fazla fark yok, benchmarklarda öyle aman aman fark çıkmıyor. 1-2% hata payı hesaba katarsak hiç çıkmıyor. Zaten kısmayı göze alan adam için 1 MB RAM'da çalışan Arduino Uno kodu bile yeterli ona bakarsak. Windows son kullanıcıya hitap eden bir işletim sistemi, bilgisayar nerdleri için değil. Taşın suyunu sıkmak değil, iyi bir deneyim elde etmek.

7. Güvenlik çok subjektif bir konu, hangisi daha güvenli veya hangisi daha güvensiz demek çok daha zor. Linux modül mantığında çalıştığı için kullandığınız yazılımların hepsi ayrı ayrı denetlenmek zorunda ki sudo, systemd, X sunucusu gibi çok tercih edilen yazılımlarda önemli güvenlik zaafiyetleri var, bunun için sürekli takla attırmaya çalışıyorlar. Güvenli olacak diye yaptıkları Wayland, OpenRC, Runit, Doas gibi çiğ programların hali de ortada. Windows daha fazla saldırıya uğruyor daha fazla kullanıldığı için. İki sistemde de güncel yazılımlar kullanılırsa donanımsal açıklar haricinde sorun çıkmaz.

8. Bunu örnek vermenize şaşırdım. Birileri terminalden kurtulmak için hayrına projelere GUI yazarken sizin bunu örnek olarak sunmanız bile çok komik.

Özentilikle bir yere gelinmez. Gerçekten ihtiyacınız varsa o platformu seçin, böyle yanlış şeylere düşmeyin. O platformu da kullanıyorsanız eksisiyle artısıyla öğrenin. Basma kalıp yargıları sanki ChatGPT ile yazılmış gibi servis edip emek verdim demeyin.

Güzel yazı olmuş elinize sağlık ama düşük kaynak tüketimi noktasında bir eksiklik var.

Debian tabanlı antiX22 dağıtımı boşta 150-200 MB civarı tüketiyor yani alt sınır 300 MB değil.

Hocam vallahi alt sınır kovalayacaksak benim Arduino mini üzerinde deney yapabiliriz tiny Core Micro 28 MB RAM kullanıyor.

ChatGPT ile yazmadım, emek verdim. Ayrıca dediğinizin neredeyse yarısı yanlış. Ayrıca birine özendiğim falan yok benim. Linux ve Windows'u da uzun vaadede kullandım. Buralarda takılacağına gidip Türkçe dersi alabilirsin. Dediklerimin %80'ine dikkat etmemişsin. Hiç bir yerde kesin bir şey demedim. Daha iyi derken bile teorik olarak dedim.

6. madde dışında dediklerinize az çok katılıyorum, fakat performans çok fark ediyor. Geekbench testinde Windows üzerinde 1300 gelen işlemcim Arch Linux kullanırken 1490 gördü. Multi CPU kısmı daha da güzel 3500'den 3900'e güzel bir atış yakaladım. OpenGL oyunlarda Windows'a göre FPS daha fazla ve daha optimize. Aynı şeyleri Vulkan, DX10, DX11 oyunlar içinde söyleyebilirim, DX12 kısmı çok sakat ama. Windows'ta aldığının yarısını bile alamıyorsun neredeyse.

Ek olarak bu yorumunu Linux kullanarak yazmışsın, Windows kullanarak yazsaydın keşke.

mitigations=off'un Windows karşılığı var. Eğer Windows kullanıyorsanız ve Meltdown/Spectre açıklarını görmezden gelecekseniz aynı performansa yükseltebilirsiniz birkaç kayıt defteri düzenlemesiyle. Yoksa mitigations=off yapınca benim bilgisayarım da Linux'da öne geçiyor.

Sadece o değil ki? 2009'dan kalma kernel ile adamlar hala Windows 11 optimize etmeye çalışıyor. Birkaç kayıt defteri düzenlemesi CS:GO gibi bir oyunda +60 FPS yakalatmaz. Şu anda mitigations=off parametresini kullanmıyorum bile.

Sadece o değil ki? 2009'dan kalma kernel ile adamlar hala Windows 11 optimize etmeye çalışıyor. Birkaç kayıt defteri düzenlemesi CS:GO gibi bir oyunda +60 FPS yakalatmaz.
O'na bakarsanız Linux kerneli 1991 yılında piyasaya sürüldü ve bugüne kadar yamalanarak geldi. Sizin durumunuza bakarsak Windows daha yeni kerneli ile daha iyi. Kendiniz kabul ettiniz eğer bu argümanı sunduysanız.

O'na bakarsanız Linux kerneli 1991 yılında piyasaya sürüldü ve bugüne kadar yamalanarak geldi. Sizin durumunuza bakarsak Windows daha yeni kerneli ile daha iyi. Kendiniz kabul ettiniz eğer bu argümanı sunduysanız.
Enterprise dağıtımlarda hala kernel 3 tercih edildiğini de eklemek isterim.

Enterprise dağıtımlarda hala kernel 3 tercih edildiğini de eklemek isterim.

Ek olarak ben de Linux'un yamalanmış çekirdeğinin Windows'un yeni çekirdeğinden daha iyi olduğunu belirtmek isterim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…