Linux temelli işletim sistemleri yeterli bir işletim sistemi midir?

Oyun, kodlama, oyun geliştirme, ofis programları işlerinde yetersiz gibi hissediyorum.
Ciddi ciddi cevap verecektim ancak konu troll sanırım, bu mesajı görünce troll olduğunu düşünmekten kendimi alamadım.

Hocam hangi kisimda troll oldugunu dusunduz?
Kodlama, geliştirme, ofis kısımlarında troll olduğunu düşündüm. Oyun konusunda ise Mayıs ayına kadar sorun yaşamamıştım, yeni çıkmış anti cheati Linux desteklemeyen WuWa oyunu için Dual Boot yaptım. Oyun kısmında performans olarak Linux'un önde olduğunu fazlasıyla deneyimledim.

Kodlama, geliştirme, ofis kısımlarında troll olduğunu düşündüm. Oyun konusunda ise Mayıs ayına kadar sorun yaşamamıştım, yeni çıkmış anti chati Linux desteklemeyen WuWa oyunu için Dual Boot yaptım. Oyun kısmında performans olarak Linux'un önde olduğunu fazlasıyla deneyimledim.
Hocam kodlama ve oyun gelistirme kisminda uzun sayilabilecek bir seycikler yazdim, ofis konusunda da mesela Libreoffice gercekten cok kotu kasiyor, Only Office denedim hic ama bence Microsoft Office'nin ustune yok.

Belki tekil programlar kendi baslarina MS Office'nin parca parca alternatifi olabilir. Ornek macOS'in sunum programi Powerpointende guzel bayagi.

Hocam kodlama ve oyun gelistirme kisminda uzun sayilabilecek bir seycikler yazdim, ofis konusunda da mesela Libreoffice gercekten cok kotu kasiyor, Only Office denedim hic ama bence Microsoft Office'nin ustune yok.

Belki tekil programlar kendi baslarina MS Office'nin parca parca alternatifi olabilir. Ornek macOS'in sunum programi Powerpointende guzel bayagi.
Ofis programlarıyla haşır neşir biriyim ve tek eksiğe rastlamadım. Libreoffice sevmem, only office yeterli durumda. Daha derine inersek adobe programlarının alternatifleri de yeterli geliyor. Gimp, kdenlive, bibisco kullanıyorum ve hepsi fazlasıyla iyi. Yalnızca bibisconun ücretsiz sürümü kötü, ben ücretli sürüm kullanıyorum.

Oyun geliştirme konusunda bir şey diyemem ancak kodlama kısmında GUI program kullanmıyorum orasını GUI kullanan düşünsün. Yazılımla uğraşan insan da GUI dışı araçlarla çalışabilir zaten diye düşünüyorum.

Ofis programlarıyla haşır neşir biriyim ve tek eksiğe rastlamadım. Libreoffice sevmem, only office yeterli durumda. Daha derine inersek adobe programlarının alternatifleri de yeterli geliyor. Gimp, kdenlive, bibisco kullanıyorum ve hepsi fazlasıyla iyi. Yalnızca bibisconun ücretsiz sürümü kötü, ben ücretli sürüm kullanıyorum.

Oyun geliştirme konusunda bir şey diyemem ancak kodlama kısmında GUI program kullanmıyorum orasını GUI kullanan düşünsün. Yazılımla uğraşan insan da GUI dışı araçlarla çalışabilir zaten diye düşünüyorum.
Hocam GUI dosya takibi, proje yonetimi icin cok onemlidir. IDE ve yeterli GUI olsa guzel olur.

Birkaç aydır Linux kullanıyorum ve şahsen oyun kısmında Portal dışında hiçbir şey oynamadığım için bir şey diyemeyeceğim zaten çok oyun oynayan birisi de değilim ama onun dışında özellikle geliştirme kısmına katılmıyorum. LibreOffice'i de aslında sadece bir iki sefer kullandım ve işimi görüyor mu görüyor yani ona da girmeyeceğim ama programlama konusunda hangisinin daha kullanışlı olduğu ne geliştirdiğine göre çok değişir.
Mesela C++ açısından neredeyse her dağıtım GNU araçlarıyla geldiğinden içinde hazır GCC'nin derleyici kitiyle gelmesi çok güzel bir şey ayrıca mesela clang edinmek istiyorsun en azından Debian tabanlı dağıtımlarda paket yöneticisinde var sadece apt'e hazır derlenmiş binaryi indirmesini söylüyorsun. Windows için de hazır binary halinde internette bulman mümkün ama işletim sisteminin paket yöneticisi ile daha hoş tabi. Ayrıca terminal ortamıyla haşır neşir olan birisi olduğun zaman Unix ortamı daha hoş.

Unity'yi ben de kullanıyorum ve haklısın bazen glitchleniyor ama çok da rahatsız edecek kadar değil ama genel olarak oyun geliştirme konusunda haklı olabilirsin gördüğüm oyun geliştirmeyle işi olan ezici çoğunluk Windows'ta çünkü pazar da orada yaptığın oyunu neredeyse herkes Windows'ta oynayacak sen de yaptığın şeyi orada görmek isteryebilirsin. Ama popüler oyun motorlarının vs. Linux desteği var yani istersen Linux'ta da takılamazsın değil.

Bunun dışında programlama konusunda Linux kullanmanın avantajlı olduğu alanlar da var mesela benim alakam olmasa da web ile ilgili bir şey yaparken o sitenin serverı muhtemelen bir Linux sistemi olacağı için geliştirme ortamı olarak da Linux kullanmanın güzel bir tercih olduğunu duyuyorum, Windows'ta web geliştirmeyle uğraşan birçok kişinin en azından WSL kullandığını da görüyorum yani.

Birkaç aydır Linux kullanıyorum ve şahsen oyun kısmında Portal dışında hiçbir şey oynamadığım için bir şey diyemeyeceğim zaten çok oyun oynayan birisi de değilim ama onun dışında özellikle geliştirme kısmına katılmıyorum. LibreOffice'i de aslında sadece bir iki sefer kullandım ve işimi görüyor mu görüyor yani ona da girmeyeceğim.
Hocam Only Office güzel diyorlar hiç kullanmadım ama Microsft Office bir başka boyut. Birçok güzel özellik var ama özellikleri dışıdan çok akıcı ve gelişmiş bir program yani.

Birde çok ama çok oyun oynuyorum ben.
Mesela C++ açısından neredeyse her dağıtım GNU araçlarıyla geldiğinden içinde hazır GCC'nin derleyici kitiyle gelmesi çok güzel bir şey ayrıca mesela clang edinmek istiyorsun en azından Debian tabanlı dağıtımlarda paket yöneticisinde var sadece apt'e hazır derlenmiş binaryi indirmesini söylüyorsun. Windows için de hazır binary halinde internette bulman mümkün ama işletim sisteminin paket yöneticisi ile daha hoş tabi. Ayrıca terminal ortamıyla haşır neşir olan birisi olduğun zaman Unix ortamı daha hoş.
Hocam C++ geliştiricisi değilim o yüzden yaş benim için ama mesela bir projenin yönergeleriyle projeyi derleyip Linux'ta çalıştırabilirim.

Terminal aslında çok kullanıyorum, Windows'ta karşılığı CMD ve Powershell. React, Java, C# geliştirirken bu araçların derleyicilerini genelde terminalde çalıştırıyorum.
Bunun dışında programlama konusunda Linux kullanmanın avantajlı olduğu alanlar da var mesela benim alakam olmasa da web ile ilgili bir şey yaparken o sitenin serverı muhtemelen bir Linux sistemi olacağı için geliştirme ortamı olarak da Linux kullanmanın güzel bir tercih olduğunu duyuyorum, Windows'ta web geliştirmeyle uğraşan birçok kişinin en azından WSL kullandığını da görüyorum yani.
Hocam şimdi Springboot ve React kullanıyorum mesela yada XAMPP. Bunların içinde gömülü sunucu yazılımları var. Gerçek bir sunucu bilgisayar olmadan iş görüyor.

Hocam GUI dosya takibi, proje yonetimi icin cok onemlidir. IDE ve yeterli GUI olsa guzel olur.
Kodlamayı geçtim normal kullanımda bile dosyalarımı terminal ile görüntülüyorum. Kodlamayla uğraşan birisi son kullanıcı seviyesinde işleri abartmamalı.

Kodlamayı geçtim normal kullanımda bile dosyalarımı terminal ile görüntülüyorum. Kodlamayla uğraşan birisi son kullanıcı seviyesinde işleri abartmamalı.
Hocam gördüm örnekleri. Gerçekten çok üst düzey insanlar var ve her şeyi neredeyse terminalde yapıyorlar ama yani onları yaptığı işlemleri kendi günlük kullanımıma ölçeklendiremem ben maalesef. Terminale lafımız yok burada ama GUI'yi tercih ederim ben.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı