Linux'un Geleceği

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Simdikinden farkli olmayacak. %5 - 10 bandinda takilir maksimum. Kullanicilar icin en rahat Linux distrolari Windows'a en cok benzeyenler. Microsoft ve Apple'in UI hegemonyasini desktop tarafinda yikamaz bu isi gonullu yapan kimseler. Linux desktop customize etmeye calisanlar bile genelde MacOS taklidi yapiyorlar.

Zaten cok yayginlasmasina da gerek yok, Linux'u cekici kilan zaten saydam ve guvenilir olmasi. Server piyasasinda da onun eline kimse su dokemiyor.
 
Simdikinden farkli olmayacak. %5 - 10 bandinda takilir maksimum. Kullanicilar icin en rahat Linux distrolari Windows'a en cok benzeyenler. Microsoft ve Apple'in UI hegemonyasini desktop tarafinda yikamaz bu isi gonullu yapan kimseler. Linux desktop customize etmeye calisanlar bile genelde macOS taklidi yapiyorlar.

Zaten cok yayginlasmasina da gerek yok, Linux'u cekici kilan zaten saydam ve guvenilir olmasi. Server piyasasinda da onun eline kimse su dokemiyor.

Taklit kısmına katılmıyorum. Ubuntu'da tema olarak olabilir. Elemantery OS'da tek aşağıda bulunan Gnome tabanlı docku benziyor o kadar.
 
Windows'takinin aynısı.


Python IDE'lerinin neredeyse hepsi zaten GNU/Linux'ta da var. Neyden bahsediyorsun? GNU/Linux'ta olmayan bir tane Python IDE'si söyle.
Hani Java Eclipse java dilinde program yazıyon ya, Python IDE de python dilinde program yazıyon Onu kastettim.Hazır IDE gelmiyor sanki.
 
Yazdıklarım, kişisel düşüncelerimdir. Herhangi bir kurum, kuruluş, kişi veya kişileri bağlamaz.

Merhaba arkadaşlar. Bu foruma yeni kaydoldum. Kaydolma sebebim büyük oranda buraya yazmak. Ancak daha başka yerlere de yazabilirim. Neyse, konu dağılıyor.

Öncelikle, sevgili büyüklerim ve saygılı küçüklerim. Bir işletim sistemi için neden birbirimize kötü şeyler söylüyoruz? Alt tarafı elimizdeki elektronik aletlerin çalışmasını sağlayan yazılım. Bunun için birbirimizi kırmaya gerek yok.

Konuyla alakalı yapacaklarıma gelirsek, (uzman değilim, genellikle GNU/Linux işletim sistemleri [Fedora çoğunlukla] kullanan birisiyim) Windows'un bu kadar yüksek oranda kullanılma sebebi, benim düşünceme göre, satın alınan bilgisayarlarının neredeyse hepsinin Windows yüklü halde gelmesi. Bu bilgisayarları satın alan kullanıcıların büyük çoğunluğu (oran sallamak istemiyorum) başka bir işletim sisteminin varlığından, hatta işletim sistemi kavramından habersiz. Bir kişi önceki mesajlarda bazı Lenovo modellerinin Fedora önyüklü olarak piyasaya çıktığından bahsetmişti. Bu durum az da olsa farkındalığı artırabilir ancak bildiğim kadarıyla bu modeller Thinkpad modelleri olacak, yani genellikle iş dünyasına hitap eden ofis bilgisayarları. Bu da kullanıcı çeşitliliğini kısıtlıyor.

Benim kişisel düşünceme göre GNU/Linux'un geleceği kamu kurumları sayesinde biraz daha gelişme gösterecek. GNU/Linux'a geçmenin kamu açısından iki ana faydası var. Birincisi ve en önemlisi para. Gerek Windows işletim sistemi için ödenen lisans ücretleri gerekse kullanılan ofis uygulamaları ve diğer uygulamalar için ödenen lisans ücretleri kamu kurumları tarafından dolayısıyla devlet tarafından azaltılmak istenmesi . İkinci fayda ise şeffaflık. Son yıllarda daha şeffaflığa verilen önem, hem hükümetlerin veri gizliliğine verilen önemi artırması hem de verilerin güvenliğinin artırılmak istenmesi ile birlikte artmıştır. Bu iki durum GNU/Linux cephesini güçlendiriyor.

Kamuda GNU/Linux açısından bazı faydalı gelişmeler:
Son yıllarda akıllı tahtalarda ve okullarda PARDUS kullanımı teşvik ediliyor ve destek sağlanıyor.
Burada yer alan habere göre TÜBİTAK ile Diyanet arasındaki işbirliği yapılmış. Burada yer alan habere göre de aynı işbirliğinde 10.000 bilgisayara PARDUS kurulacakmış. Bunla, bildiğim kadarıyla PARDUS açısından en kapsamlı anlaşmalar. Ayrıca Sağlık Bakanlığı Haberi.

Kamudaki bu faydalara rağmen bazı olumsuz durumlar da vardır. Bunların en önemlisi, insanların genelinde bulunan çalışan düzeni bozmak istememesi. Halihazırda Windows kullanan kurum çalışanları alışkanlıklarını değiştirmek istemez. Eğer idarecinin bu konuda özel bir ilgisi ve bilgisi yoksa kendisi de değişmek istemez ve altında çalışan memurlar da haliyle değişime direnir. Burada göreceğiniz haberde, bir belediyede Windows bilgisayara PARDUS ekran görüntüsü yerleştirilmiş ve bununla haber yapılmıştır. Bu durum muhtemelen PARDUS yüklemekle uğraşmak istemeyen işgüzar bir bilgi işlem çalışanın başının altından çıkmıştır. Diğer çalışanların da konuyla ilgili bilgisi yoksa yapabilecekleri pek bir şey de yok. Kamudaki bir diğer olumsuz durum da, kamu kurumlarındaki işletim sistemi lisans ücreti gibi harcamalardan maddi gelir elde eden kişiler. Bu kişiler yazılımın dağıtıcıları gibi yasal bir şekilde işlerini yapan kişiler de olabilir, kurumlardaki bu satışlarda ilgilenip yasa dışı bir şekilde faydalanan kişiler de olabilir.

Yazıyı çok uzattım, hatam varsa affola. Sağlıklı günler dilerim.

Yazının tamamı bana aittir. Yazdıklarım, kişisel düşüncelerimdir. Herhangi bir kurum, kuruluş, kişi veya kişileri bağlamaz.
 
Yazıyı çok uzattım, hatam varsa affola. Sağlıklı günler dilerim.
Eline sağlık, güzel yazmışsın.

Size Fedora ile alakalı bir sorum olacak. Fedora en son hatırladığım kadarı ile Xorg yerine Wayland kullanıyordu ve çoğu kişi Wayland'in düzgün çalışmadığından şikayetçiydi. Ayrıca Wayland ile NVIDIA ekran kartlarının düzgün çalışmadığını da duymuştum. Hala Fedora Wayland mi kullanıyor ve Wayland'de hala bu sorunlar var mı?
 
Size Fedora ile alakalı bir sorum olacak. Fedora en son hatırladığım kadarı ile Xorg yerine Wayland kullanıyordu ve çoğu kişi Wayland'in düzgün çalışmadığından şikayetçiydi. Ayrıca Wayland ile NVIDIA ekran kartlarının düzgün çalışmadığını da duymuştum. Hala Fedora Wayland mi kullanıyor ve Wayland'de hala bu sorunlar var mı?

Xorg kullanılıyor. Ancak ben Fedora KDE kullanıyorum, o yüzden mi Xorg emin değilim.
Bunlarla alakalı bilgim sınırlı, genellikle işletim sistemini kurduktan sonra bir defa ayarlanıyor. Sonra da dokunulmuyor. Bu sebeple unutuluyor hep.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı