Marxizm-Leninizm vs Galiyevizm

Galiyevist

Picopat
Katılım
21 Kasım 2023
Mesajlar
346
Çözümler
4
Galiyevizm, Marksizm ve Leninizm'i tamamıyla barındıran artı olarak türklüğü içeren bir ideolojidir. Kurucusu profil fotoğrafımdaki Sultan Galiyev'dir.
 
Son düzenleme:
Rusya bile komünizmden vazgeçmişken bizim bunu benimsememiz için hiçbir olumlu neden yok ve şurası kesinleşmiştirki komünizmi uygulayıp terakki eden dünyada bir tane bile devlet yoktur
 
Galiyevizm ile Marksizm-Leninizm kıyası yanlış olur. Zaten Galiyevizm, Marksist temellere dayanır. Çatı unsur Marksizm'dir yani. Ha ben Galiyev'e çok soğuk yaklaşmıyorum, orası ayrı ama dedigim gibi kıyas yanlış.
 
Çok kötü ve berbat, sosyalist ve ondan çakma her şey.
Devletin yönettiği ekonomi ve piyasa çöplükten ibarettir, piyasalar serbestir.
 
Çok kötü ve berbat, sosyalist ve ondan çakma her şey.
Devletin yönettiği ekonomi ve piyasa çöplükten ibarettir, piyasalar serbestir.
Aynen, aynısını Çin için de söyle bakalım. Adamlar kontrollü piyasa girişi ile ABD'yi GSYİH'da solladı. "Piyasalar serbesttir." argumaniniz denizin dibini boylayali çok oluyor.
 
Rusya bile komünizmden vazgeçmişken

Bu ve benzer konularda ezbere ifadelerden ziyade işaret edilenler hakkında ufaktan bilgi sahibi olunup da bir şeyler söylense daha faydalı olur gibi, yoksa aynı devran döner durur. Hem Galiyev de 1917'deki bazı eksiklikleri göze sokması sebebiyle, merkezi yönetim tarafından uzaklaştırılıp fikirleri sümen altı edilmedi mi? Kendine karşıtın, argümanlarına ve eylemlerine bakmadan susturan ya da kendince bir değer biçenin ideolojisi pek de önemsenmemeli ama fikirleri üniforma zannetmeye devam ediyoruz.

Sultan Galiyev'in milli, bölgesel veya kültürel komünizm fikri ve Tatar ya da Rusya'da yaşayan Türk müslüman halkların özerkliği veya kendilerini temsil edebilmelerinin sağlanması gibi konular ile Marksizmin sınıfsal bazlı ayrımı çelişmekte tabii ve sonunu getiren de bu olmuş zaten. Milliyetçi yaklaşımlar sergilediği düşünülmüştü. Ama sanırım, bir sentezin ya da daha fazla insanın "emek" hakkında bilgi sahibi olabilmesinin peşindeydi. Tabii ne oldu? Yine otorite kazandı ve inşa edilen (kendine o üniformayı geçirmiş insanlar sayesinde, iddia ettiği gibi proleterlere refah getirmeyen ideoloji) çok da uzun süreli olamadı.

Bu arada Galiyev'in fikirlerinin şekillenmesine vesile olan; 19. yy Tatar hareketleri, Cedit Medreseleri, Ümmet Partisi gibi konular da gözden geçirilmelidir.
 
Son düzenleme:
Bu ve benzer konularda ezbere ifadelerden ziyade işaret edilenler hakkında ufaktan bilgi sahibi olunup da bir şeyler söylense daha faydalı olur gibi, yoksa aynı devran döner durur.

İtiraz ettiğiniz noktayı net olarak söylerseniz daha net anlaşabiliriz. Ben komünizmi eleştirdim, Galiyevde fikirlerini temel olarak komünizm üzerine bina ettiği için komünizmi eleştirmem galiyevin temelde komünizm fikrini benimsemesi gerceğini degiştirmiyor buna açıklık getereyim.
 
İtiraz ettiğiniz noktayı net olarak söylerseniz daha net anlaşabiliriz. Ben komünizmi eleştirdim,

Dikkat ederseniz Galiyev de Rus yönetiminin kararı ile kurşuna dizildi. Suçu neydi? Suç için kurşuna dizilmesini sağlayan etkenler; komunizmin motivasyonu ile mi? Yoksa kişisel kararlar ile mi şekillendi?

İktidarın, tamamen halkın ya da üreticilerin, emekçilerin eline geçmediği uygulamalara bakarak komunizmi eleştirdiğinizi düşünmeniz, yüzeysel bir bakış içeriyor. Itirazım da bu noktayadır.

Komunizmin ekonomik bir düstur oluşu ve sahipliğin paylaşimı noktasında, uygulamada tıkandığı barizdir. Sahiplik işini halledemediyseniz de ortada komunizm vardır denilebilir mi? Denilemez. Daha ana unsur çözülmemiş ki sadece kişiler değişmiş.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı