Dogmatizm vs Şüphecilik

Ne argümanindan bahsediyorsun kendine göre bize faydalı olan dogmatizm diyorsun. Ortada bir fikir özgürlüğü ihlali yok neredeyse her mesajimda nasıl istiyorsan öyle inan diyorum hala anlamakta zorluk çekiyorsun.

Dogmatik argümanin yanlış, delil demişsin diğer mesajlarda da dedim bilimin ortaya çıkması dogmatiklerin değil şüphecilerin sayesindedir.

Körü körüne inanmak, düşünmek istemiyorsan dogmatik olacaksin bu kadar basit. Sırf kendi egonu tatmin edeceksin diye çıkıp bize doğru olan dogmatiktir demenin hiçbir bilimsel değeri yok.

Bilim ve din apayrı dünyalar beyaz ve siyah kadar arada fark var. Şu bilimi din ile aynı kefeye koymayın.

Ne argümanindan bahsediyorsun kendine göre bize faydalı olan dogmatizm diyorsun. Ortada bir fikir özgürlüğü ihlali yok neredeyse her mesajimda nasıl istiyorsan öyle inan diyorum hala anlamakta zorluk çekiyorsun.

Dogmatik argümanin yanlış, delil demişsin diğer mesajlarda da dedim bilimin ortaya çıkması dogmatiklerin değil şüphecilerin sayesindedir.

Körü körüne inanmak, düşünmek istemiyorsan dogmatik olacaksin bu kadar basit. Sırf kendi egonu tatmin edeceksin diye çıkıp bize doğru olan dogmatiktir demenin hiçbir bilimsel değeri yok.

Bilim ve din apayrı dünyalar beyaz ve siyah kadar arada fark var. Şu bilimi din ile aynı kefeye koymayın.

Yahu dogmatik olmak doğrudur demedim ki. Kaç defa diyorum ben de şüpheciyim diye. Ancak insan için 'faydacı' bakış açısıyla iki seçeneği incelersek dogmatik olanın daha faydalı olduğunu söyledim. Bunu psikoloji de destekliyor. Argümanım bu yöndeydi. Zaten bu argümanı tartışmak için açtım bu konuyu. Konunun ismine bakar mısınız?

Dogmatik değilim asla olamam diyorsun ama bize faydalı olan dogmatizm diyorsun burada bir çelişki var. Psikolojik olarak rahat hissetmen faydali yapmiyor bunu anla kişinin kendisi egosunu tatmin ediyor kendini daha rahat hissediyor sadece durum bu kadar basit. Şüpheci olmak seni delirtmeyecek yalnız her şeyi araştırma duygusu, arzusu insanı yıpratıyor. Hayatin değerini, her saniyesinin tadını çıkarmayı, hayattan zevk almasını daha iyi anlıyorsun bu da başka bir nokta.

" Dogmatik inanıp öyle mutlu oluyorsa da bir şey demem yalnız çıkıp kendi görüşünün gerçek olduğunu savunup mantık dışı açıklamalar yapıp kendi görüşünü başkasına empoze etmeye çalışırsa bu doğru değil. "

@BERWAR Sen her bu türden tartışmalarda yer alıp kendi düşünceni empoze etmeye çalışıyorsun o ne olucak?

@HEXON1 Kimseye kendi düşüncelerimi empoze etmiyorum benim dediğim şeyler bilimsel gerçekler istediğiniz kadar inkar edin durum budur. Bir şeyi bilmiyorsan bilmiyorum demek zor değil her şeye atlayıp saçmalarsanız gereken cevabi alırsınız.

@HEXON1 Kimseye kendi düşüncelerimi empoze etmiyorum benim dediğim şeyler bilimsel gerçekler istediğiniz kadar inkar edin durum budur. Bir şeyi bilmiyorsan bilmiyorum demek zor değil her şeye atlayıp saçmalarsanız gereken cevabi alırsınız.

Her zaman atlayıp saçma sapan şeyler yazmıyorum. Bilimsel gerçek olabilir, zaten adam din'e körü körüne bağlı ise bilimsel gerçeği takmaz o burda sen her zaman kendi düşüncen dışında olan düşüncelere saygıyla yaklaşmak yerine kendi bildiğini yazıyorsun. Din yok, ölümden sonra yaşam yok, herşey bilimsel kanıtlı vb yazıyorsun her böyle tartışmada. Kendince din yok, ölümden sonra yaşam yok ee kendi düşünceni empoze etmek değilde ne bu. Kendini kaf dağında görmekten sıkılmadınmı? Biraz başka şeylere yönelmeni tavsiye ederim nacizane. Bana yada başkasına Tanrının olmadığını kanıtlayamazsın, he tabi evrim ağacı diye ne olduğu belli olmayan bir siteden alıntılar yaparsın anca. . Neyse benim senle kişisel bir olayım yok yanlış anlama ama düşünce tarzın rahatsız etti beni, adam isterse eldivene tapar engelleyemezsin, eldivene tapmak yanlış dersin dinlemezse o yanlış bu yanlış benim bildiklerim bilimsel gerçek bi b.k bilmıyor konuşuyorsunuz gibi söylemler yanlış.

Bana yada başkasına Tanrının olmadığını kanıtlayamazsın, he tabii evrim ağacı diye ne olduğu belli olmayan bir siteden alıntılar yaparsın anca.
Gerçekleri görmemek senin sorunun, EA sitesi bilimsel gerçeklere dayalı bir site ve oldukça da güzel bilgi veren bir site. Burada zerre bilgisi olmayan insanlar gelmiş bu siteye ne olduğu belli olmayan sitelerden alıntılar yaparsın diye saçmalar tam size yakışan yorumlar bunlar zaten. Türkçe kaynak öneriyoruz beğenmiyorsunuz yabancı kaynak onersem zaten bilmezsin. Sizin gibi kafadan sallamiyorum en azindan kaynağım var siz kaynak göstermekten bile acizsiniz. Istediğin inkar et gerçekleri degistiremeyeceksiniz algı sorununuz olması sizin doğruluğunuzu göstermiyor.

Bilimsel gerçek olabilir, zaten adam din'e körü körüne bağlı ise bilimsel gerçeği takmaz o burda sen her zaman kendi düşüncen dışında olan düşüncelere saygıyla yaklaşmak yerine kendi bildiğini yazıyorsun
Dediğim şeyler bilimsel gerçeklerdir benim uydurdugum şeyler değil. Karşıdaki kişiler bize hakaret ediyor sesiniz çıkıyor mu ben bir tanesine bile hakaret etmedim etsem ceza yerim. Bilmiyorsam bilmiyorum demeyi öğreneceksin.

Biraz başka şeylere yönelmeni tavsiye ederim nacizane.
Bu seni ilgilendirmez, bu sitede beni bilenler bilir, sen başka yerlere takıl.

adam isterse eldivene tapar engelleyemezsin, eldivene tapmak yanlış dersin dinlemezse o yanlış bu yanlış benim bildiklerim bilimsel gerçek bi b.k bilmıyor konuşuyorsunuz gibi söylemler yanlış.
Engelleme amacim yok, bilmiyorsunuz söylemi yanlış değil, bilmiyorsunuz çünkü sorun bundan kaynaklanıyor. Ben bilmediğim şeye yorum yapmam herkesinde böyle yapması gerek. Kendini bilim adamlarindan, fizikcilerden, biyolojicilerden, biyokimyacilardan daha bilgili görüp konuşan kesime ne desek boş.

Neyse benim senle kişisel bir olayım yok
Sorunun yoksa bana öğüt vermene gerek yok, kendi özeleştirimi yapacak biriyim. Beni alıntılama devam et yoluna.

İnsan şüpheci olmak zorundadır doğası gereği. Kadercilik anlayışı veya dogmatizm bence insan doğasına aykırı. Yani mutlak doğruculuk veya mutlak itaat hangi toplumda kalıcı oldu? Bence dogmatizmin bir adım ötesi bağnazlıktır. Bu sadece din için değil her şey için. Futbol, müzik vs. Sormalı, sorgulamalı yeniden öğrenmelidir.

Dogmatizm ile hiçbir yere varılmaz. Şüphecilik ise sürekli araştırmayı ve büyük bir meşguliyeti gerektirir. Boş oturmamış olursun. Beynini ve aklını bol bol kullanmış olursun. Tabi tek bir konuda şüphe değil her konuda şüphelenmek, sorgulamak, merak etmek gerekir.

Suphe ederek bir seye ulasamadiysan, dogmatik kalarak zaman kazanmis olurdun.

Dogru cevap yok. Zaten bunu insanin degistirebilecegini de dusunmuyorum. Suphe senin karar verip izledigin bir yok degildir. O icine kendi duser, seni kendisini takip etmeye zorunlu kilar.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı