Mavi Ekran, Ekran Gitmesi ve Aniden Kapanma Sorunu

Baran Boyraz

Kilopat
Daha fazla  
Blgisayar Windows 7. Bir akrabamdan elime geçti eski bir bilgisayar. Neredeyse her açtığımda Hoş Geldiniz yazısı yerine mavi ekranla karşılaşıyorum ve ben RAM'leri kurcalayana kadar düzelmiyor. Bir defasında BIOS pilini çıkartıp 10 dakika bekleyip taktığımda bilgisayar açılmıştı ama nafile, yine de mavi ekran vermeye devam ediyordu. Sorun sadece mavi ekranla da kalmıyor bir anda ekran gidiyor, restart işe yaramıyor ve kapatma tuşuna basar basmaz kapanıyor bilgisayar. Bilgisayarın aniden kapandığı da oluyor.

Karşılaştığım mavi ekran hatası şöyle;

Adsız.png

Sistem özellikleri şu şekilde;
  • Anakart: ASUS P8P67-M
  • İşlemci: Intel Core i5 2400
  • Ekran Kartı:AMD Radeon HD 6950 2GB
  • RAM: Kingston Hyperx 6GB ( 1 tanesi diğerlerinden farklı olarak 1333MHz fakat sorunun bundan kaynaklandığını düşünmüyorum çıkardığım zaman da aynı hatayla karşılaşıyorum)
  • Harddisk: ST500DM002-1BC142 500GB

Bilgisayarın içinde 10 adet fan bulunmakta toplamda ayrıyeten RAM'lerin kendi soğutucuları var fakat ekran kartının sıcaklığı hiçbir programda doğru gözükmüyor, bozuk gözüküyor.

msi afterburner.png

gpuz.png

Tüm bu sorunların sebebi sizce ne olabilir? RAM ya da RAM slotlarından kaynaklandığını düşünüyorum, kurcalayınca açılmasından mütevellit. Yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkür ediyorum :)

@Recep Baltaş @Ali Güngör @JaroxJamaica @Jira @Neko @ShadYaqz @Neurevt @BERWAR
@Barış Tolon @Asım Demir

Tahmin ettiğim gibi, minidump klasörünün de kopya verdiği gibi 2011 tarihli 0702 BIOS kullanmaktasın.
Anakart üreticin arada geçen süreçte birçok kez BIOS güncellemesi paylaşmış ancak faydalanmamışsın.

Technopat'ın güzel bir rehber videosu var ASUS yeni nesil anakartlar için ; Ayarlamalar - BIOS ekranı bire bir aynı, kolayca yapabilirsin.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

BIOS yükleme esnasında elektrik kesilmesi olursa sıkıntı yaşarsın. Dual Bıos var mı yok mu tam bakmadım ancak yok diye biliyorum o anakartta.
Düzgün BIOS dosyasını düzgün bir USB 2.0 portuna tak. EZ Flash ekranından dosyanı seçip yükleme işlemini başlat. Çok kısa bir sürede yüklenecektir zaten, tahmini 40 saniye.

BIOS güncellemesi başarılı bir şekilde tamamlandı, sürüm 3703 e yükseltildi.
BIOS güncelle, donanımları doğru tak, donanımsal bakım yap ve temiz format at.
BIOS güncellemesi tamamlandı. Bilgisayarın içini temizleyip ayrıca kendi kasama düzgünce yerleştirdim. Format yeni atıldı fakat yeniden atabilirim bunun üzerine. Ekran kartı ilk porttan görüntü alamadığım için 2. portta çalışmakta şu anda. RAM'leri de 3. ve 4. slota yerleştirdim. 2. ve 4. porta taktığım zaman yine mavi ekran aldığım oluyordu fakat BIOS güncellenmesinden sonra denemedim. @BilgisayarKurdu şu anda sorun yok gibi gözüküyor ama mavi ekranın yeniden gelmesi için bir süre geçmesi gerekiyordu. Yine de mavi ekran alırsam ne yapmalıyız?

Ekran kartı ilk porttan görüntü alamadığım için 2. portta çalışmakta şu anda.
Bunu ilk başta söylemen lazımdı. Ekran kartından görüntü alamıyorsanız onboard ile kullanın.
RAM'leri de 3. ve 4. slota yerleştirdim. 2. ve 4. porta taktığım zaman yine mavi ekran aldığım oluyordu fakat BIOS güncellenmesinden sonra denemedim.
RAM'leri doğru slota yerleştirin çalışan slotlara takın denilmedi. Bunlardan sonra BIOS optimize default edip format atın.

Bunu ilk başta söylemen lazımdı. Ekran kartından görüntü alamıyorsanız onboard ile kullanın.

RAM'leri doğru slota yerleştirin çalışan slotlara takın denilmedi. Bunlardan sonra BIOS optimize default edip format atın.
Maalesef onboard bulunmamakta. Diğer aşamaları uygulayacağım.

Format attıktan sonra bir şeyler yüklemeden önce lütfen bize danış. Sistem sürücülerini resmi sayfalardan indir. İndirdiğin bir takım program veya içerisinde zararlı içerik bulunduran şeyler Regedit'de bozukluğa neden olabiliyor. Hangi dosyayı çalıştırdığın bilelim yani.

Standart haliyle bir format at, sürücülerini vs temel gereçleri resmi sayfalarından indir güncel bir şekilde. Bir gün o şekilde kullan bakalım tekrarlıyor mu? Sonrasında kurarsın ne kuracaksan.

Format attıktan sonra bir şeyler yüklemeden önce lütfen bize danış. Sistem sürücülerini resmi sayfalardan indir. İndirdiğin bir takım program veya içerisinde zararlı içerik bulunduran şeyler Regedit'de bozukluğa neden olabiliyor. Hangi dosyayı çalıştırdığın bilelim yani.

Standart haliyle bir format at, sürücülerini vs temel gereçleri resmi sayfalarından indir güncel bir şekilde. Bir gün o şekilde kullan bakalım tekrarlıyor mu? Sonrasında kurarsın ne kuracaksan.
Şu an da dediğiniz şekilde hiçbir şey yüklemedim henüz. Bahsetmeyi unuttuğum bir şey daha var. Ekran Kartı sürücüsü yüklemeden önce masaüstünde ikonları hareket ettirirken, sekmeleri aşağı indirip açarken ve F5 ile yenilerken bir problem olmuyor fakat yükledikten sonra bu işlemlerin hepsinde kasmaya başlıyor ama oyunlarda performans kaybı olmuyor. Ayrıca dxdiag'da ekran kısmında toplam bellek 742 MB gözüküyordu. Daha sonra kendiliğinden 3800 küsüre yükseldi fakat kasmalar geçmedi. Ilk attığım formattan önce de yani Windows 10'ken de aynı ekran kartı sürücüsü olduğunu düşünüyorum. Sürücü de problem olabilir mi acaba? Öyleyse bir süre ekran kartı sürücüsü yüklemeyeceğim, bakalım mavi ekran hatası ile karşılaşacak mıyım :)

Güncel; Henüz bir problemle karşılaşmadım. Hiçbir şey kurulu değil şu anda. Bu ekran kartının son sürücüsünden kaynaklanabilir mi ? Ne yapmalıyım? Bir eski sürümü mü yüklesem?

@BilgisayarKurdu

Dostum açıkçası ekran kartı sürücülerinden bir problem olacağını sanmam kolay kolay. Daha çok sonradan yüklediğin 2. el programlar zarar veriyor daha çok.
Sürücünü en güncel versiyonu olacak şekilde güncelle. Sana düzgün bir AntiMalware yazılımı da önerelim, her zararlıyı çalıştırma bundan sonra farkında olmadan.

Ekran kartı ve temel sürücüler güncellendikten sonra, Windows Update yüklemeleri bittikten sonra sorun olmazsa "Geri Yükleme Noktası" oluştur mutlaka.

Dediğiniz gibi güncellemeleri yaptım ve ekran kartı sürücüsünü indirdim. Bu sabaha kadar problem yoktu fakat şimdi yine mavi ekran verdi. Açılırsa Aida64 sonucunu paylaşacağım.

Başlangıç Onarma yaptıktan sonra bilgisayar açıldı. Aida64 Raporu;
Download Report
Download Report.htm

Bu da minidump belki işinize yarar:)

Download 112717-19890-01.dmp

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı