Mernis data olayları çok arttı

Ben sevgilimin Instagram hesabına girmek için labirentten geçiyorum adeta bütün doğrulama kodlarını giriyorum.
Sadece T.C. Kimlik numarasıyla bir şey yapamazlar, anca ailenizin numarasını bulup tehditvari/küfürlü konuşurlar.
Siber güvenlik'e de gitmeyin, bir üstteki maddeyi tekrarlarlar ve "hiçbir şey yapamazlar" derler.

İnternetten bir şey sipariş edecekken dahi yine bir sürü doğrulama kodu ile uğraşıyorsun.

Senin kimlik bilgilerinle de en fazla "asılsız ihbar" yapıp evine polis yollarlar, "haberim yok" deyip geçince de sorgulamıyorlar.

Dostum sen de abartma, bunları yapacak hiçbir insan evladı yok, devlet bu kadar g*rizekalı değil.
Geçen birinin beni "sana vergi borcu yazacağım" dediğine şahit oldum ve kahkaha attım.

Vergi borcu yazdirma olayi yapilabilir fakat kendisinin daha cok parasi gider senin kimliginle bir ürün satin alir ve vergisini odemez vergi senin adina oldugu icin faizi isler eninde sonunda odemek zorunda kalirsin tabii ona cidden erisimi varsa.

AAA.

Devlet geri zekalı demedim kanka sen birine bir yetkiyi verdiysen o yetkilinin yetkisi calinirsa o yetkiyle alakali her şeyi yapilabilir en basitinden sigortaci patlatma olayini biliyorsun Sigortaci'ya RAT atiyorlar adamin sigorta yaptigi butun kisilerin kart bilgileri dusuyor ne oldu sigortacinin butun guveni yetkisi ile yaptigi seyler hepsi o 19 yasinda Allah'a soven cocugun eline gecti bunlarin hepsinin nasıl yapildigini gozumle gordum şu an kanitlayamam cunku onu yapan kisiler ile irtibati kestim.
Olabilir, geçen birinin elinde e-nabız ilaç yazma paneli gördüm.

Vergi borcu yazdirma olayi yapilabilir fakat kendisinin daha cok parasi gider senin kimliginle bir ürün satin alir ve vergisini odemez vergi senin adina oldugu icin faizi isler eninde sonunda odemek zorunda kalirsin tabii ona cidden erisimi varsa.
Anlamadım da dostum kimliğimle nasıl ürün alabilir?

HSYS; Halk Sağlığı Yönetim Sistemi dataları...
MERNIS olsaydı eğer, kişinin bütün bilgilerine erişebilirdin. Bu HSYS datalarında sadece Anne, Baba, TC, İl ve İlçe, Doğum tarihi çıkıyor; başka hiçbir şey çıkmıyor.
Bendeki panelde olduğunuz aşılar, yazdırdığınız ilaçlar, geçmişteki trafik cezalarınız, geçmişteki araçlarınız, e-okul fotoğrafları, sigorta durumu ve geçmişi, tapu bilgileri vs. vs. hepsi çıkıyor.

Kısa süre önce bir yakınım ad soyadımla kimlik numaram, tüm akrabalarımın isimleri, kimlikleri, tüm bilgilere ulaştı ve bana gösterdi pişkin bir şekilde sırıtarak. Sistem sırıtıyor sanıyorum.

Son düzenleme:
Bendeki panelde olduğunuz aşılar, yazdırdığınız ilaçlar, geçmişteki trafik cezalarınız, geçmişteki araçlarınız, e-okul fotoğrafları, sigorta durumu ve geçmişi, tapu bilgileri vs. vs. hepsi çıkıyor.
Onlar bende de çıkıyor be dostum.

Kimliginle ürün alabilir yazmadim senin adina ürün alabilir parasini kendi odeyerek.
Nasıl alabilir?

Kısa süre önce bir yakınım ad soyadımla kimlik numaram tüm akrabalarımın isimleri kimlikleri tüm bilgilere ulaştı ve bana gösterdi pişkin bir şekilde sırıtarak. Sistem sırıtıyor sanıyorum.

Pişkin bir şekilde sırıtmasının sebebi; henüz daha yeterince olgunluğa erişemeyip kendini siber zorba sanması.
Hiçbir şey yapamaz.

Onlar bende de çıkıyor be dostum.

Nasıl alabilir?

Pişkin bir şekilde sırıtmasının sebebi; henüz daha yeterince olgunluğa erişemeyip kendini siber zorba sanması.
Hiçbir şey yapamaz.

Bir internet sitesinden faydalandı ancak göremedim. Kesinlikle yapamaz kimse endişem yoktu. En fazla aferin aynı şeyleri biliyoruz der geçerim. Bir sorun olsa dahi kişisel verilerin korunma olaylarının aksadığı bir sistemmde savunma yapabilmek için birçok sebep var. Kargo firmaları dahi yanlış tc yazdığınızda isim soyad uyumsuz uyarısı veriyordu yıllar yıllar öncesinden. Gençler farklı şeylere odaklanmalı, bazı şeyler gizli kalmalı. Gizli.

Bir internet sitesinden faydalandı ancak göremedim. Kesinlikle yapamaz kimse endişem yoktu. En fazla aferin aynı şeyleri biliyoruz der geçerim. Bir sorun olsa dahi kişisel verilerin korunma olaylarının aksadığı bir sistemmde savunma yapabilmek için birçok sebep var. Kargo firmaları dahi yanlış tc yazdığınızda isim soyad uyumsuz uyarısı veriyordu yıllar yıllar öncesinden. Gençler farklı şeylere odaklanmalı, bazı şeyler gizli kalmalı. Gizli.
Salla geç, çoluk çocuk.

Arkadaşlar selam bugün özelliklede okullarda çok fazla yaygınlaşan mernis data veya panel olayını sizlere anlatacağım bu aralar çok fazla arttı öncelikle nedir bu mernis data?

Bu mernis data denilen şey ilk olarak 2015'te İçişleri Bakanlığı'na bağlı merkezi nufüs idare sistemi (mernis) üzerinden 49m vatandaşın kimlik bilgileri sızdırılmıştı ve o günden beride sızmaya devam ediyor. Peki bunu nasıl yapıyorlar? Aslında olay basit merniste hatta çoğu devlet sitesinde bir SQL yani database açığı bulunuyor ve bu açıklar ya uğraşılmıyor çözülmek için ya da çözülemiyor her neyse bu databaseleri çeşitli programlar aracılığıyla bilgili kişiler verileri çekip internette ücretsiz şekilde paylaşıyor sonra da bu verileri alan kişiler bunlar ile şu anda çok popüler olan mernis data ya da panel denilen programlar ile uyarlayıp satıyor. Şu anda 10-14 yaş arasındaki çocuklarda çok yaygın bir şekilde kullanılıyor. Yazıktır günahtır anne babasının bilgilerini paylaşmakla tehdit edilen çocuklar bunun için para bile ödüyor...

Tehdit etse ne olacak etmese ne olacak bitanesinede ben denk gelmiyorum ki başını yakayım :) hiçbir şey yapamazlar hatta T.C.'mii kendim vereyim daha rahat olur böyle çocuklara 1 sene önce panel scripti diye RAT atıyordum daha akıllanmamışlar ratcılar toplanıp işe el atabilir aslında.

Peki bu paneli kullananlara ceza var mı? Varsa neye göre veriliyor mesela? Discord'ta paneli bot olarak satanlar var. Bazı kişiler de Discord'tan bot almış "bende panel vardı ama sadece kendime baktım sonra kapattım bir daha da kullanmadım" diyorlar. Bu kişiler ceza yer mi mesela? Kimseye karşı kullanmayıp sadece bakmak için kullanan kişiler ceza yer mi yani? Yerse eğer şikayet etmeyi planladığım birkaç kişi var listemde. 😃

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı