Rehber Modem Hat Değerleri

Modem arayüzünden hat değerleriniz nasıl, ne kadar hız alabilirim gibi kendinizce yorumlar yapmanızı sağlayabilirsiniz.

Not: ADSL kullanıyorsanız ADSL değerler için, VDSL kullanıyorsanız VDSL için değerlerdir. Kullanmadığınız bir yapının değerleri size ulaşmaz.

SNR Margin, kabaca size gelen sinyalin kalitesi diyebiliriz. Bunu bazen Noise Margin veya Gürültü Payı olarak modemlerin arayüzünde görebilirsiniz. SNR (Signal to Noise Raito) Asıl data sinyalinin kablodaki istenmeyen sinyallere (gürültü) oranıdır.

Telekom ile bizim aramızda kablo üzerinde data sinyali gelirken, kablo üzerinde dış etkenler nedeniyle oluşmuş diğer sinyallerden (gürültü) etkilenir. Bu etkilenme ne kazar az ise veya data sinyalinin gürültüye oranı ne kadar fazla ise sinyal o kadar kaliteli gelebiliyor demektir. Bu ne kadar fazla ise o kadar iyidir.

Modemlerin arayüzünde ise genelde SNR Margin değeri olur ("Receive Margin", "SNR", "Noise") ki bu da data sinyalinin bozulmaya başlamadan önceki tampon alanı belirtir, sonuç itibariyle bu değerin büyük olması bizim için iyidir.

• 6db (desibel) ve altında modemininiz hiç buluşmaz. Dolayısı ile ADSL'i kullanamazsınız.
  • 7dB-10dB arası idare eder ancak gün içinde hatta oynamalar olursa tolere etmeyecektir (DSL sönüp hattan düşme ihtimali var)
  • 11dB-20dB İyi
  • 20dB-28dB Çok iyi
  • 29dB ve üstü ise mükemmel kabul edilir.

Kısacası 12db altında SNR değeri ciddi problem demek ve buna yapılabilecek fazla bir şey yok. Binanın girişinden (Telekom kablosunun binaya girdiği noktadan itibaren) kablonuzu kontrol etmek, yenilemek (cat5 kablo ile) fayda sağlayabilir.

SNR'yi düşüren bir çok etken vardır, santralden bize kadar gelen kablo üzerine etki eden elektrik motorları, yüksek gerilim hatları, aynı kablo demetinde bulunan başka ADSL ve diğer data hatları vs. vs. Biz telekom kablosuna zaten müdahale edemeyiz, ama binanın girişindeki telekom kutusundan itibaren biz sorumluyuz ve bir şeyler yapabiliriz. Öncelikle bu kutunun temiz bir şekilde olması, karmakarışık kablolar yerine alttaki gibi olması tercih edilir.

Evimizde ise paralel çekilmiş telefonlar ve fax cihazları, telefon prizinin temiz olmaması ve özellikle de ADSL splitter'ın kalitesiz veya bozuk olması SNR'yi etkileyebilir. En temiz yöntem evde telefon prizinden direkt modeme giriş yapıp (arada hiç bir şey olmadan, splitter dahi olmadan) SNR değerine bakmak ve SNR yükseliyorsa yani gelişme varsa, probleme yol açan paralel bağlantıyı, ek kabloları vs düzeltmek olmalıdır.(Mümkünse eve giren ilk kabloya bağlamak)

Attenuation veya zayıflama ise, ADSL sinyalinin telekom santralinden çıktıktan sonra bakır kablonun uzunluğuna ve kalitesine bağlı olarak zayıflamasını gösterir. Eviniz telekom santraline ne kadar uzaksa zayıflama artar ve alabileceğiniz maksimum hız düşer. Zayıflama yani Attenuation değerinin düşük olması bizim için iyidir.

• 20dB ve altı mükemmel
  • 20dB-30dB iyi
  • 30dB-40dB idare eder
  • 40dB-50dB eh işte
  • 50dB-60dB zayıf, bağlantı sorunları olabilir
  • 60dB ve üstü bağlanamama ihtimaliniz çok yüksek.

Unutmamanız gereken şey, yüksek hızda bir bağlantı için attenuation ve SNR değerlerinin ikisinin de iyi olması gerektiğidir.

Tabii ki bu yazılanlar hep sizin ev ile telekom santrali arasındaki bağlantı hızıdır. Oysa sizin "internet hızı" diye değerlendireceğiniz hız daha bir çok değişkene bağlıdır. Telekomun iç şebekesi, bağlandığınız web sunucunun hızı gibi bir çok etken bulunmaktadır.

Kendi modemim üzerinden kısaca anlatım:

4526fbac-d708-4d89-8f74-66bba3edb824.PNG

Bölgedeki hız durumu için, TTNET , Süper Online, Türknet gibi İSS'lerin altyapı sorgulamasını kullabilirsiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Eki Görüntüle 1172311

ŞAKA gibi sabah tekrardan , akşam 25 olan hızım düşmüş dsl varken de aynı şey oluyordu. Yeni bağladığım cat 6 kablo ile dsl kablo arasında sadece upload 4 mbps arttı başka hiçbir fark yok . TT çalışanı ankastreden kablo bağlayıp kendi cihazıyla 50mbps ölçtüğünü görmesem tamam diyeceğim ama sizin dediğiniz gibi tt çalışanları da beni mi kandırıyor ? :)
Modemi ankastreye bağlasam ne fark eder ki , ya 20 metre cat 6 ile bağlanmışım ya da ankastre dibinden 30 cm dsl kablo ile bağlanmışım fark olacak mı gerçekten . Üstelik nasıl bağlayacağım ki modem fişini nereye takacağım .🙃 Son kez müşteri hizmetlerini arayacağım çözüm bulamazlarsa vodafone net 'e elveda türksat fiber var ona geçerim artık.
Sonunda bugün sorunum çözüldü ..😆😆 TT çalışanları geldiler ve kabloyu tekrardan kontrol ettiler cat 6 kabloda turuncu beyaz ve mavi beyaz da internet neredeyse gelmiyordu sonradan yeşil beyaz a bağlandı ve sorun çözüldü . Evet bu kadar kolaydı.😭
Screenshot_15.png

80 e kadar yolu var gibi...

Sonunda bugün sorunum çözüldü ..😆😆 TT çalışanları geldiler ve kabloyu tekrardan kontrol ettiler cat 6 kabloda turuncu beyaz ve mavi beyaz da internet neredeyse gelmiyordu sonradan yeşil beyaz a bağlandı ve sorun çözüldü . Evet bu kadar kolaydı.😭 Eki Görüntüle 1180394

80 e kadar yolu var gibi...
Sorunun çözülmesi güzel olmuş. Ben olsam 80 değil de tepe noktayı 75 olarak görür ve ideal olan 70'de kalırım.

Yaklaşık 2 hafta önce TurkNet'e geçiş yaptım. Altyapım 80 mbps desteklemesine rağmen ortalama 16 mbps alıyordum. Bugün TurkNet personeli geldi binadaki internet kutusunu kontrol ettikten sonra hızım yükseldi. Şu an ortalama 35-40 mbps alıyorum. Binadaki internet kablosu çok eski. Kabloyu CAT6 ile değiştirsem 65-80 mbps alabilir miyim? Yoksa 3. katta oturduğum için eve gelene kadar hız düşüyor mu? Değerleri inceleyip yardımcı olursanız çok sevinirim
Ekran görüntüsü 2021-10-09 144527.png

Binadaki internet kablosu çok eski. Kabloyu CAT6 ile değiştirsem 65-80 mbps alabilir miyim?
Ev hattı eski ve ekler mevcutsa dğeişim sonrası yükselme olur ancak 80 olmaz. Size gelen hız 65 şu an. Aldığınız hızı Ethernet kablosu ile bağlayıp Modemden Wifi özelliğini kapatıp test sağlayın arka planda internet yiyen birşey olmadan. Hala 45 civarları alıyorsan deidğiniz kabloları yenilettirin.
80 alabileceğiniz Telekom ekibi de söylediyse DSLAM Ankastre arasında inceleme yapılması lazım.

Kısaca modeme 65 sinyali geliyor ve bu hız sınıır aşıyor ilk dediğim kontrolü yapın 50'ye yükselmezse hattı 50/55'e sabitlesinler.

Hocam her yerden araştırdığımda altyapımın 45Mbps desteklediğini öğrendim. Fakat modem arayüzünde 24 Mbps'ye kadar çıkabileceğim yazıyor. Nasıl düzeltebilirim?

Hocam her yerden araştırdığımda altyapımın 45Mbps desteklediğini öğrendim. Fakat modem arayüzünde 24 Mbps'ye kadar çıkabileceğim yazıyor. Nasıl düzeltebilirim?
Diğerleri gibi veriyi görmeden bir şey diyemeyiz. 45 deyip düşük gösteriyorsa hat kalteniz eskidir ve iyi değildir.

Merhabalar,
Hattım VDSL 100 megabit ancak 52-55 megabit arasında kalıyorum. ASUS modem kullanıyorum.
25 saatlik CRC çok yüksek ama herhangi bir kopma vb. bir sorunum yok. Yeni bina hatlar güzel, sadece kutu biraz karışık.
İyileştirmek için tavsiyeleriniz ne olur acaba?

İnternet-değerleri.jpg

İyileştirmek için tavsiyeleriniz ne olur acaba?
Yani hat 80 desteklese de bina yeni ve ek yok ise bu değerlerde 50 civarı almanız normal. ISP size 70 sunuyor şu an onu 60'a veya 50 civarına sabitlerseler sorun yaşanmaz.
Ankastre karışık olması sorun oluşturmaz sadece izolasonu ve topraklaması düzgün değile sorun oluşturabilir. Doğru portlara çalkılmış ise oksitlenme yoksa açık değilse temiz ise oradan değil sorun. DSLAM ile binaya olan uzaklık ve kablo kalitesi iyi olmayabilir.
Nasıl düzeltebilirim hocam?
Modeminiz eski heralde. VDSL modem kaliteli bir modem kullanıp bir deneyin ama denemelik alın. Düzeleceğinden değil kullanmalık bi yerden bulun.
Orada da aynı ise hat gösterdiği gibi o kadar desteklidir. Bina ve ankastre arasını kontrol edin hat değeri düzgün göstermiyor bu modem. Yukarıda Asus'ın kablo değerini gösterdiği gibi detaylı vermemiş.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı