Rehber Modem Hat Değerleri

Modem arayüzünden hat değerleriniz nasıl, ne kadar hız alabilirim gibi kendinizce yorumlar yapmanızı sağlayabilirsiniz.

Not: ADSL kullanıyorsanız ADSL değerler için, VDSL kullanıyorsanız VDSL için değerlerdir. Kullanmadığınız bir yapının değerleri size ulaşmaz.

SNR Margin, kabaca size gelen sinyalin kalitesi diyebiliriz. Bunu bazen Noise Margin veya Gürültü Payı olarak modemlerin arayüzünde görebilirsiniz. SNR (Signal to Noise Raito) Asıl data sinyalinin kablodaki istenmeyen sinyallere (gürültü) oranıdır.

Telekom ile bizim aramızda kablo üzerinde data sinyali gelirken, kablo üzerinde dış etkenler nedeniyle oluşmuş diğer sinyallerden (gürültü) etkilenir. Bu etkilenme ne kazar az ise veya data sinyalinin gürültüye oranı ne kadar fazla ise sinyal o kadar kaliteli gelebiliyor demektir. Bu ne kadar fazla ise o kadar iyidir.

Modemlerin arayüzünde ise genelde SNR Margin değeri olur ("Receive Margin", "SNR", "Noise") ki bu da data sinyalinin bozulmaya başlamadan önceki tampon alanı belirtir, sonuç itibariyle bu değerin büyük olması bizim için iyidir.

  • 6db (desibel) ve altında modemininiz hiç buluşmaz. Dolayısı ile ADSL'i kullanamazsınız.
  • 7dB-10dB arası idare eder ancak gün içinde hatta oynamalar olursa tolere etmeyecektir (DSL sönüp hattan düşme ihtimali var)
  • 11dB-20dB İyi
  • 20dB-28dB Çok iyi
  • 29dB ve üstü ise mükemmel kabul edilir.

Kısacası 12db altında SNR değeri ciddi problem demek ve buna yapılabilecek fazla bir şey yok. Binanın girişinden (Telekom kablosunun binaya girdiği noktadan itibaren) kablonuzu kontrol etmek, yenilemek (cat5 kablo ile) fayda sağlayabilir.

SNR'yi düşüren bir çok etken vardır, santralden bize kadar gelen kablo üzerine etki eden elektrik motorları, yüksek gerilim hatları, aynı kablo demetinde bulunan başka ADSL ve diğer data hatları vs. vs. Biz telekom kablosuna zaten müdahale edemeyiz, ama binanın girişindeki telekom kutusundan itibaren biz sorumluyuz ve bir şeyler yapabiliriz. Öncelikle bu kutunun temiz bir şekilde olması, karmakarışık kablolar yerine alttaki gibi olması tercih edilir.

Evimizde ise paralel çekilmiş telefonlar ve fax cihazları, telefon prizinin temiz olmaması ve özellikle de ADSL splitter'ın kalitesiz veya bozuk olması SNR'yi etkileyebilir. En temiz yöntem evde telefon prizinden direkt modeme giriş yapıp (arada hiç bir şey olmadan, splitter dahi olmadan) SNR değerine bakmak ve SNR yükseliyorsa yani gelişme varsa, probleme yol açan paralel bağlantıyı, ek kabloları vs düzeltmek olmalıdır.(Mümkünse eve giren ilk kabloya bağlamak)

Attenuation veya zayıflama ise, ADSL sinyalinin telekom santralinden çıktıktan sonra bakır kablonun uzunluğuna ve kalitesine bağlı olarak zayıflamasını gösterir. Eviniz telekom santraline ne kadar uzaksa zayıflama artar ve alabileceğiniz maksimum hız düşer. Zayıflama yani Attenuation değerinin düşük olması bizim için iyidir.

  • 20dB ve altı mükemmel
  • 20dB-30dB iyi
  • 30dB-40dB idare eder
  • 40dB-50dB eh işte
  • 50dB-60dB zayıf, bağlantı sorunları olabilir
  • 60dB ve üstü bağlanamama ihtimaliniz çok yüksek.

Unutmamanız gereken şey, yüksek hızda bir bağlantı için attenuation ve SNR değerlerinin ikisinin de iyi olması gerektiğidir.

Tabii ki bu yazılanlar hep sizin ev ile telekom santrali arasındaki bağlantı hızıdır. Oysa sizin "internet hızı" diye değerlendireceğiniz hız daha bir çok değişkene bağlıdır. Telekomun iç şebekesi, bağlandığınız web sunucunun hızı gibi bir çok etken bulunmaktadır.

Kendi modemim üzerinden kısaca anlatım:

4526fbac-d708-4d89-8f74-66bba3edb824.PNG


Bölgedeki hız durumu için, TTNET , Süper Online, Türknet gibi İSS'lerin altyapı sorgulamasını kullabilirsiniz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, altyapı değerlerim bu şekilde sizce 100Mbps'lik bir pakete geçiş yaparsam sorun olur mu?
Yasaşarsın santralden size kaliteli geliyor ancak ev içi hattı iyi değil gibi. Modem de kalitesize benziyor.
Bu değelerde 50'yi deneyebilirsiniz stabil olarak.
 
Yasaşarsın santralden size kaliteli geliyor ancak ev içi hattı iyi değil gibi. Modem de kalitesize benziyor.
Bu değelerde 50'yi deneyebilirsiniz stabil olarak.

Yaşadığım sokak ayrı ayrı müstakil evlerin olduğu bir yer ve kutu direk bahçemin önünde ev içindeki hattı 10 metrelik bir kablo alarak kendim çektim büyük ihtimal bundan kaynaklı bir sorun oluştu. Yeni bir internet sağlayıcısına geçtiğimde ev içinde ki sorunu düzeltebilirler mi?
 
Merhaba, altyapı değerlerim bu şekilde sizce 100Mbps'lik bir pakete geçiş yaparsam sorun olur mu? Kopma veya ping yükselme sorularıyla karşılaşır mıyım? Güncel olarak 24.0 Mbit/s indirme hızı, 6.0 Mbit/s yükleme hızı olan bir internet kullanıyorum.
Şu anki hızım;
Eki Görüntüle 759923
Alt yapı değerlerim ;
Eki Görüntüle 759922
SNR değeri sınırda kalıyor hat parazitli olur ve kopma yaşayabilirsiniz. 75 Mbps bu hat için uygun gibi duruyor.
 
Yeni bir internet sağlayıcısına geçtiğimde ev içinde ki sorunu düzeltebilirler mi?
Ev içine çoğu karışmıyor ancak deneyebilirsin. Bir elektikçi çağırman faydalı olur. Telefon direğini görüyorsan elektriğikçiye onu da bildir DSLAM'dan evine kadar takip etsin eski olan neresi var sinyal kaybı nerede diye.
 
35 Mbps kaldırır mı? Gün boyunca SNR değeri 12 ile 17 arasında değişiyor.
O kadar değişken olması hattın sağlıklı olmadığını gösterir. Ek veya kopuk yerler var mı kontrol ettirin. Kullandığınız değerlerden daha yükseğe geçemezsiniz sağlıklı olarak. 35 kaldırabilir ancak sınırı geçersiniz çok sağlıklı olmaz.
 
Merhaba TT 6 Upload verdiğini söylüyor ben en fazla 3 kullanabiliyordum, speedtest 5-6 ile başlıyor ama 3'e düşüyor hemen. Şimdi kontrol ettim gerçekten modemime 6 geliyor ama ben max 3 görüyorum. Ne yapabilirim?

download.png
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba TT 6 Upload verdiğini söylüyor ben en fazla 3 kullanabiliyordum, Speedtest 5-6 ile başlıyor ama 3'e düşüyor hemen. Şimdi kontrol ettim gerçekten modemime 6 geliyor ama ben Max 3 görüyorum. Ne yapabilirim?
Ekran Görüntüsü
D:35/U:12 bile çıkabilirsiniz bu değerlerle. Kullandığınız hız stabil gözüküyor düşmeler kullanımdan dolayı kaynaklanabilir. Ev içinde ek veya çok fazla cihaz bağlıysa etkiler.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı