MSI 5700 XT Gaming X ısınma sorunu

raydır64

Centipat
Herkese merhaba, aaa oyunlar 2K Ultra ayarlarda MSI Afterburner uygulaması üzerinde aldığım GPU sıcaklık değerleri 75-80 aşağıya inmiyor. Afterburner izleme ekranında 'GPU temperature 2' isimli sıcaklık değerleri 100 derecenin üzerine çıktığı oluyor. Genel olarak 90 derece ve üstü oluyor. Bahsettiğim 'GPU temperature 2' isimli değerin hangi sıcaklık değerini temsil ettiğini sormak istiyorum. Değerler bu haldeyken cihazın arka plakası gerçekten el değmeyecek cinsten sıcak oluyor.

Ayrıca internet üzerinde ve tehcnopatın incelemesinde 5700xt Gaming X modeli PUBG 2K Ultra'da 68-70 derece olurken benim GPU 80 civarı oluyor. CS:GO'da 70-76 arası oluyor. Boşta bazen 60 dereyi gördüğü oluyor, genelde 55-60 arası. Bu değerler normal midir?

Sistem; Ryzen 7 3700x(stok soğutucu) - X570 GAMING Edge Wi-Fi - G.Skill 16 GB 3600CL16(2X8) - ASUS STRIX 750Watt 80Plus güç kaynağı - Corsair Obsidian 500D(RGB SE modeli değil)kasa - 970 Evo Plus.
Not: Kasanın içinde gelen 2 adet gelen 120MM fan üst tarafa dışarı üfleyecek şekilde montajlı. Arka tarafta bir adet 120MM Pure wings2, önde 2 adet silent wings3 140MM fan mecvut.

furmark0xmsaa2k.JPG
acorigins2kmaxoyunsonrası.JPG
w3oyuniçi2k.JPG

Benim kartımda AMD 60 derecenin ultra grafiklerde gayet güzel bir değer olduğunu düşünüyorum.
Witcher beş yıllık bir oyun bırakın da fazla kasmasın. Yük altında 60 derecede o kartı tutmanız zor. Ya gördüğünüz ilk değer 60, sonra daha da ısınıyordur. Ya da çok iyi bir soğutma sisteminiz vardır demek ki. Testler öyle söylemiyor çünkü. Yine de ne güzel şanslısınız.

Dosya Ekleri

• power-100807849-large.jpg
    power-100807849-large.jpg
    62,5 KB · Görüntüleme: 67
  • temps-100807864-large.jpg
    temps-100807864-large.jpg
    57,9 KB · Görüntüleme: 68
Witcher beş yıllık bir oyun bırakın da fazla kasmasın. Yük altında 60 derecede o kartı tutmanız zor. Ya gördüğünüz ilk değer 60, sonra daha da ısınıyordur. Ya da çok iyi bir soğutma sisteminiz vardır demek ki. Testler öyle söylemiyor çünkü. Yine de ne güzel şanslısınız.
Attığınız grafikler için birşey diyemem ama sonuç ortada. Buyurun
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Attığınız grafikler için birşey diyemem ama sonuç ortada. Buyurun
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Attığınız videoda da zaten aynı sonuçlar var. Kart bir saatlik yük altında 74 derecede çalışıyor. 60 değil.

Bence fanlardan da eminseniz kartı bir garantiye yollayın, başka bir yol görünmüyor. Öyle 2 fan daha ekleyeyim düzelir, diyecek gibi bir işe benzemiyor.
Ne yazık ki ben de öyle düşünmekteyim. Garantiden ne gibi geri dönüş alabilirim? Pek tecrübem yok bu konuda.
Aynı kartı ben de kullanıyorum. Gördüğüm en yüksek sıcaklık 74 kasam Corsair Spec-Delta RGB modeli. Yan kapağı çıkardığımda sıcaklıklar 2-3 derece daha düşüyor. Yan kapağı çıkarıp birdaha test edin. Sıcaklık normal değil.
Kasa yan kapağı açık şekilde sıcaklıklar birkaç derece daha aşağıya iniyor yalnızca o kadar.

Ne yazık ki ben de öyle düşünmekteyim. Garantiden ne gibi geri dönüş alabilirim? Pek tecrübem yok bu konuda.

Kasa yan kapağı açık şekilde sıcaklıklar birkaç derece daha aşağıya iniyor yalnızca o kadar.
Hocam, garanti başta sıkıntı yok diyip geri yollasa dahi ısrarla sıkıntınızda üstelerseniz paşa paşa işleme alırlar, tecrübeyle sabit.

75-80 derece Gaming X için kabul edilebilir sıcaklıklar. FurMark testi bazen aşırı zorlayabiliyor sistemi. Boşta 55-60 dereceye kadar özel bir ayar yapmazsanız ya da BIOS Switch değiştirmezseniz fanlar çalışmıyor. GPU kısmında ki ikinci sıcaklık değeri olarak OSD'den neyi ekrana yansıttığınıza bakmak lazım. Muhtemelen Hotspot sıcaklığı. Hotspot sıcaklığı AMD için 100 derece tam yükte normal kabul ediliyor (AMD tarafından). Zira NVIDIA kartlarda böyle ama sanırım sensör yokluğundan göremiyorlardı.

Sizin burda kıyas almanız gereken 75-80 derecede ki sıcaklık. Ki normal gözüküyor. Ön fanlardan birini üste egzoz olarak alırsanız biraz daha rahatlar. Ekran kartınızın garantilik bir durumu yok şuan boşuna göndermeyin.

RivaTurner'dan GPU kısmında ki 2. sıcaklığın ne olduğunu ancak siz bakıp bize söylerseniz yönlendirme yapabilirim. Aynı zamanda eş zamanlı olarak AIDA64 programı ilede sıcaklık kontrolü yapın. Afterburner bazen yanıltabiliyor.

Son düzenleme:
Hocam ben asus oc rx5700xt kullaniyorum isi degerleri 85 gecmiyor ama gta 5 ve word of tanks oyundan atiyor birsure sonra yazilimsal sorun olabilirmi ? İslemci 3900x
Bununla ilgili yeni bir konu açmanız lazım sanırım. Moderatör arkadaşlar yönlendirebilir. Şayet yeni konu açılması gerekmiyorsa bu konu başlığı altından devam ederiz sorununuza.

@tristessehivernale @Motionless IN White öyle midir?

75-80 derece Gaming X için kabul edilebilir sıcaklıklar. FurMark testi bazen aşırı zorlayabiliyor sistemi. Boşta 55-60 dereceye kadar özel bir ayar yapmazsanız ya da BIOS Switch değiştirmezseniz fanlar çalışmıyor. GPU kısmında ki ikinci sıcaklık değeri olarak OSD'den neyi ekrana yansıttığınıza bakmak lazım. Muhtemelen Hotspot sıcaklığı. Hotspot sıcaklığı AMD için 100 derece tam yükte normal kabul ediliyor (AMD tarafından). Zira NVIDIA kartlarda böyle ama sanırım sensör yokluğundan göremiyorlardı.

Sizin burda kıyas almanız gereken 75-80 derecede ki sıcaklık. Ki normal gözüküyor. Ön fanlardan birini üste egzoz olarak alırsanız biraz daha rahatlar. Ekran kartınızın garantilik bir durumu yok şuan boşuna göndermeyin.

RivaTurner'dan GPU kısmında ki 2. sıcaklığın ne olduğunu ancak siz bakıp bize söylerseniz yönlendirme yapabilirim. Aynı zamanda eş zamanlı olarak AIDA64 programı ilede sıcaklık kontrolü yapın. Afterburner bazen yanıltabiliyor.
AIDA64'ün süresi bittiği için oradan bakamıyorum, önceden kontrol ettiğimde sıcaklık değerleri aşağı yukarı eşdeğerdi. Şimdi HWiNFO64 indirdim. Hotspot sıcaklığının dediğiniz gpu temp 2 ile uyuştuğunu öğrenmiş oldum. Bu değerler dediğiniz gibi normalse sorun yok.
Üstte halihazırda 2x120mm fan dışarı üflüyor. Yine de onlardan birini öndekilerle değiştirmem gerektiğini mi öneriyorsunuz?

AIDA64'ün süresi bittiği için oradan bakamıyorum, önceden kontrol ettiğimde sıcaklık değerleri aşağı yukarı eşdeğerdi. Şimdi HWiNFO64 indirdim. Hotspot sıcaklığının dediğiniz gpu temp 2 ile uyuştuğunu öğrenmiş oldum. Bu değerler dediğiniz gibi normalse sorun yok.
Üstte halihazırda 2x120mm fan dışarı üflüyor. Yine de onlardan birini öndekilerle değiştirmem gerektiğini mi öneriyorsunuz?
Değerleriniz normal. Üst modeller de Gaming X, Nitro+ 70-80 derece aralığında çalışıyor. Hotspot sıcaklığına takılmayın. 110 dereceye kadar sorun yok diyor AMD. Kusura bakmayın ben sorununuza yöneldiğim için kasa içi fan kombinasyonunuzu belirttiyseniz kaçırmış olabilirim.

Bu durumda önde içeri üfleyen 3 fan, kasa arkasında 1 adet dışarı üfleyen egzoz fan, kasa üstünde 2 adet dışarı üfleyen egzoz fan var sanırım. Bu durumda herşey olması gerektiği gibi.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı