OsMpq
Centipat
Daha fazla
Merhaba, bunu okuyan varsa, konuyla alakalı bir bilgi edindim. MSI'yın özellikle high end Laptop'larında bazı BIOS ayarları idealin dışında geliyor.
Olay çok basit. Eğer termal macunlar tazeyse, laptopun için tozlu değilse, undervolt yapılmışsa ama buna rağmen ısınıma sorunu çok yüksekse bunun en büyük nedeni biraz sonra bahsedeceğim iki BIOS ayarı.
BIOS ayarları ekranına gelince advance BIOS ayarlarını açmamız lazım, bunun için:
Kombosunu kullanabilirsin. Bu çalışmazsa internetten laptop modelin için gizli BIOS ayarlarını açacak kombinasyonu araştırmanız lazım.Kod:Sağ CTRL + Sağ Shift + Sol Alt + F2
Advanced ayarlar açılınca şu tip isimde bir ayar aramanız lazım: "passive trip points"
Bu ayarın ismi cihazdan cihaza değişebilir ama biraz da benzerdir elbet.
Benim BIOS'umda bu ayara şu yolla ulaşıyorum:
Kod:Advanced/Thermal Configuration/Platform Thermal Configuration
Burada "passive trip points" isminde bir ayar bulmamız lazım, bu ayar bende default olarak kapalı geldi, halbuki açık olması daha makul, bu ayar çok basitçe CPU'nun belirlenen sıcaklığın aşmasını engellemeye yarıyor. Bende default olarak 95 derece belirlenmiş durumda, bunun üstüne sıcaklık çıkmaya başlarsa CPU gücünü kısacak ve bu ayar sayesinde sıcaklık güvenli seviyede kalacak.
İkinci değiştirmemiz gereken ayar çok daha önemli ve kritik. Asıl ısınma sorununu bu ayar yapıyor.
Ayar gene Advanced BIOS içinde, ismi de şu tarz bir şey: "energy efficient Turbo"
Benim BIOS'umda bu ayara şu yolla ulaşıyorum:
Kod:Advanced/Power & Performance/CPU - Power Management Control/View/Configure Turbo Options
Bu ayarın açıklamasında bile "bu ayar overclock yapmadığınız sürece enabled (açık) olmalıdır." şeklinde bir ifade var ama gelin görün ki default olarak bu ayar BIOS içinde kapalı geliyor. Şaka gibi.
Bu ayarı enabled yaptığınızda Turbo mod daha akıllı çalışıyor. Disabled modda işlemci Turbo moda girdiğinde Turbo modun bütün gücünü kullanıyor. Çok basit bir indie oyunda bile işlemci tam kapasitede çalışmaya çalışıyor. Özellikle çok güçlü laptoplarda bu da yüksek ısınma olarak bize geri dönüyor. Bu ayarı enabled yaptığımızda ise işlemci Turbo'yu gerektiği kadar kullanmaya başlıyor. Hâliyle net bir şekilde ısınmada büyük bir iyileşme görüyoruz.
Bununla birlikte Windows içinde ya da BIOS üstünden Turbo Boost'u kapattığınız da da sıcaklıkların kontrol altına alındığını görebilirsiniz ama bu kadar güçlü bir laptop için para sayıp sonra gücünü kısmanın sayılan paraya yazık olduğunu düşünüyorum.
Kısaca BIOS'u sürümünü güncelleyin, cihaz içindeki tozları temizleyin, termal macun kurumuş ise yenileyin, Advanced BIOS içinden "energy efficient Turbo" ve "passive trip points" ayarlarını açın. Sıcaklıkla olan derdinizin ciddi düzeyde iyileştiğini göreceksiniz.
Dilerim bu metin birinin işine yarar, kolay gelsin.
Hocam benim sorunum bence termal macunun pump out olması çünkü servisten gelince bilgisayar cidden iyiydi sonra tekrar eski haline geldi bende termalright heilos alacaktım stoklar kalmamıştı bende pullsar pulwark bold aldım verdigi vaatler bayağı iyi ama daha uygulamadim.