Müzikteki "Single" kelimesinin Türkçe karşılığı nedir?

Absolute_Gabe

Hectopat
Katılım
6 Mayıs 2017
Mesajlar
154
Çözümler
2
Öncelikle, gene bir oyunu çeviriyordum ve şöyle bir yazıyla karşılaştım: "We need to find 4 of the greatest singles of all time if we want to impress The King". Normalde oyunda bu sahnede 4 adet plak bulmamız isteniyor. Fakat benim merak ettiğim şey buradaki "single" kelimesinin anlamı. Vikipedi'de böyle bir yazı buldum: Single (music) - Wikipedia. Burada Single kelimesinin anlamını açıklansa da Türkçe'de herhangi bir karşılık bulamadım. Eğer bir öneriniz varsa ya da biliyorsanız lütfen cevap verin. Acaba plak diye mi çevirmeliyim?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Oyunlardaki "single" kelimesinden yola çıkıp, müzikteki "single" kelimesini de "tek kişinin yaptığı parça" olarak yorumlamak da beni bayağı güldürdü[emoji1]
Screenshot_2018-08-11-19-33-06-1.jpeg
 
Single, tek kişi olarak söylenen şarkı değildir. Single, şarkıcıların albüm çıkarmadan ürettikleri şarkı ya da şarkılardır. Yani 1'den 10'a kadar gördüğünüz şarkı listesinden oluşan albüm yerine, çerezlik şarkı diyebiliriz.

O yüzden "parça" en uygun tercümedir. Tek kişi ya da tek enstrüman söylenen şarkıya ise "solo" deniliyor.

Ayrıca biz Türküz ve dilimiz de Türkçe. "Single de, gitsin" diyemeyiz.
 
Single için Türkçe'de 'tekli' kelimesi kullanılıyor diye biliyorum. Bununla ilgili birçok haber başlığı vs gördüm, hatta şarkıcılar da kendi 'single' çalışmalarına tekli diye hitap ediyor olması lazım.
 
Parça, adı üzerinde bir bütünden alınmış bir kısımdır. Yani parça derseniz bir albümden alınan tek şarkı anlamı verir. Ortada albüm yok ama tek bir şarkı varsa bu single'dır, yani TDK çevirisiyle tekli. Parça size daha uygun gelmiş olabilir ama doğrusu tekli sözcüğüdür.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı