Muhabbet Kuşu Sorunu

  • Konuyu başlatan C-Note
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 23
  • Görüntüleme 24B

C-Note

Hectopat
Katılım
7 Şubat 2018
Mesajlar
250
Çözümler
1
Yer
Batman
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar. Bundan 10 ay önce muhabbet kuşu sahiplendim. Kuşun üzerine çok düştüm. Nerdeyse hergün kafes temizliğini, yemlik ve su kabı temizliğini yapıyordum. Kuşa gerçekten çok iyi bakıyordum. 3 günde bir meyve veriyordum vitaminini eksik etmiyordum ve kuşu temiz tutuyordum. Kuşumun banyosunu düzgün yaptırıyordum. Düzgün bir şekilde hava aldırıyordum. Bunların hepsini gerekli yerlere sorarak internetten araştırarak öğrenmiştim. Kuşuma gerçekten çok iyi bakıyordum. Kuşa ailecek çok alışmıştık, kuşu eve dönünce gördüğümde çok mutlu oluyordum. Kuşa aşırı bir şekilde bağlanmıştım.

Bir gün kuş canı sıkılmasın yavruları olsunda diye kendisine bir eş aldım. Tabii eşi muhabbet kuşları kendi seçebiliyor. Eşini bile kendisine seçtirmiştim ve her şey güzel güzel gidiyordu. Aldığımız kuş çok sessiz ve durağandı. Ben de ilk başlarda böyle olması normal dedim. Benim aldığım ilk kuşumda ilk günlerde böyleydi. Sonradan kuşun davranışları değişmedi hala aynıydı. Benim ilk aldığım kuşum ise çok hareketli ve sağlıklıydı. Diğer kuşa ise biraz daha zaman verdim zaten kafesten kaçıyordu ona kötü şartlarda bakıldığı belliydi. Ben ise ona daha iyi şartlar sunarak iyi olmasına yardımcı olmaya çalıştım.

Bir cumartesi sabahı kalktığımda yeni aldığım kuş kafesin tabanında gözleri kapalı bir şekilde titriyordu. Ben de hastaneye gidecektim, kuşu veterinere götürecek imkanım olmadığımdan belki gelince bir şeyler yaparım diye düşündüm. Ama geldiğimde çok geçti kuşuma aldığım eşi ölmüştü. Benim kuşum ise sapasağlamdı. Hemen kuşun ölüsünü çıkardım. Kendi kuşumu yedek kafese aldım ve diğer kafesin su kabı, yemliği, ızgarası dahil her yerini güzelce sabunlu sıcak suyla yıkadım. İyice temizleyip kuruladıktan sonra kendi kuşumu oraya koydum. Diğer kuşu gömdükten sonra kendi kuşumda sıkıntı yoktu. Kendi kuşum gayet sağlıktı ve rahattı. Kendi kuşuma bir şey olmasında çok korktum. Her akşam kafesini kontrol ediyordum ona bir şey olmasın diye. Kuşumu yanımdan ayırmıyordum. Kuşum çok sağlıklıydı. Eşinin ölümünden 2 gün sonra kuşu tam kafese koyacakken elimde kafasını yukarı çevirdi ve bana baktı. Bana baktıktan sonra eli ayağı güçten kesildi. Ben ise şok geçirdim ve 'Kuş Ölüyor' diye bağırdım. Kuşu yatağın üzerinde bıraktıktan sonra babam ve ağabeyim içeri doğru koştu ve kuşum ölüyordu. O sıralarda babam kalp masajı yaptı ve kuştan ses geldi ama çok geçti çok üzerinde düştüğüm kuşum ölmüştü. Kuşa bir şey olmaz diyordum sağlıklı diyordum ama korktuğum şey başıma geldi. Ailem de kuşa çok alışmıştı.

O günden beridir kendimi çok zor toparladım ve çok üzülmüştüm. Gördüğüm kadarıyla bazıları kuşlarına o kadar ilgi göstermezken kuşları yıllardır yaşıyor ama benimki 5 ay sadece benle kaldı. Bu durum beni psikolojik ve ruhsal yönden çok etkiledi ve kendimi çok zor toparladım. Bu sıralarda kendime yeni bir muhabbet kuşu almak istiyorum ancak yine aynı şekil olursa diye çok korkuyorum. Kuşumun ölüm sebebi büyük ihtimal eşinden dolayı kaptığı bir hastalık olabilir ama kuşum o zamana kadar da çok sağlıklıydı. Kuş alırsam tek alırım hayatta ona bir eş almam. Ama tek sorun ya aynı şekil olursa kuşa bağlanırsam ve yine ölürse benim için zor olur. Sizce kuş almalı mıyım? Yazım biraz uzun oldu kusura bakmayın. Yorumlarınızı bekliyorum ve Hepinize İyi Kandiller.
 
Kuş alıp almamak size kalmış bir durum. Yakın bir zamanda önemli bir sınavınız veya işiniz varsa bu zamandan sonra kuş almanız daha mantıklı olacaktır. Ölüm sebebine gelir isek illa hastalık olacak diye bir şey yok. Muhabbet kuşlarının kalbi çok hızlı atar ve basit nedenlerle şok geçirebilirler. Hastalık da olabilir, kalp krizi de olabilir.
 
Başın sağ olsun benimde muhabbet kuşum vardı. 2008 yılında sokakta bulmuştum. 2012 yılı sonuna kadar besledim o zaman hastalanıp öldü bende çok üzülmüştüm baya bir ağlamıştım çünkü çok seviyordum küçük kardeşim gibiydi çok eğitimliydi baya iyi konuşurdu takla bile atardı. Sana tavsiye bi daha kuş alırsan eş alma sana daha iyi alışır ve hasta olma olasılığı çok düşer. Bide alırsan muhabbet kuşu yerine sultan papağanı al daha uzun ömürlü ve daha dirençli bünyeye sahipler.
 
Muhtemelen sonradan aldığınız kuşta bir hastalık vardı. Ondan dolayı da diğer kuş da hastalandı. Tercih ederken sağlıklı bir hayvan nasıl olur araştırıp öyle alın. Çift olursa daha iyi olur çünkü tek başına bir süre sonra sıkılacaktır ve içine kapanacaktır. Sonuçta o da bir canlı.
 
Bir yerde okumuştum iki muhabbet kuşu anlaşamayabiliyor ölümle sonuçlanıyor gibisinden ama nereden aldım bu bilgiyi hatırlamıyorum. Benim kuşumda 6 ay önce öldü. Ani bir bağırmayla kendini yere bıraktı.
 
Yerine koymadan bir öncekini unutamazsın, bu hep böyledir. Seni çok iyi anlıyorum aynı durumla karşı karşıya kalmıştım. Sayısız muhabbet kuşum oldu ama hiç biri uzun süreli yaşamadılar. Sonunda ben bakmayı beceremiyorum diyerek almayı bıraktım. Sana tek önerim kendini o kadar bağlamaman. Hayvanlar evlat gibi oluyor ama yaşam süreleri kısa. Kendini ne kadar çok bağlarsan o kadar üzülürsün. Şu an kedim var ve öleceği günü düşünmek, aklımın ucundan geçirmek bile istemiyorum. Veterinerim ile böyle bir muhabbete girdiğimde "hayvanlara çok bağlanmak iyi değildir, her an yanından uçacaklarmış gibi hazırlıklı olman gerekir" demişti. Bende sana sadece bunu önerebiliyorum. Tekrardan aynı durumu yaşarsan, tekrardan yerine koyar eskisini unutmaya çalışırsın. Yapacak pek birşey yok.
 
Senin adına gerçekten üzüldüğümü bilmeni isterim. Bazılarımız böyle durumlardan çok fazla etkilenip uzun süre bu kötü durumun etkisinden çıkamayabiliyoruz. Duygusal olarak hassas birisin sanırım. Birçok hayvanın ortalama yaşam süresi insanlardan daha kısadır. Yani yeni bir kuş sahiplensen bile büyük ihtimalle bu durumla tekrar karşılaşacaksın. Ama diğer taraftan baktığında bir hayvan sahiplenmek ve bakımını güzel şekilde yapınca gerçekten insanın içinde çok güzel duygular oluşuyor. Bence bir süre bekle, biraz vakit geçsin üzerinden. Daha sonra tekrar bir hayvan sahiplenmek isteyip istemediğine karar verebilirsin. Böylesi senin için daha sağlıklı olur.
 
Şuan senin durumunu çok iyi anlıyorum. Ben de muhabbet kuşu besliyordum 1.5 sene baktım sizin gibi aynı ilgiyi ve aynı bakımları en ince ayrıntısına kadar yaptım. Bende muhabbet kuşuma çok bağlanmıştım bir an önce eve gelip onu görmek istiyordum. 1.5 sene de yaklaşık 15 kelime ezberlettim daha da ezberletebilirdim. Birgün suluğunu temizlemek için kafesinden çıkardım suluğunu o sırada kafesi açtım rahat gezsin diye evde fakat pencerede ufak bir aralık varmış oradan kaçıp gitti ve benim psikolojim çok bozuldu. Ailecek ağladık, 1 ay kendime gelemedim. Neredeyse her dakika muhabbet kuşumu düşünüyordum, nasıl kaçırdım diye. Kırtasiyeden ilan bastırdım 7 sene önce 100 tl gibi bir ödül koydum. Muhabbet kuşunu bulana, çoğu dalga geçmek için aradı, çoğu da parayı alabilmek için, unutmam kaçtığı tarihi 6 mayıs 2012 saat 15.00 civarıydı. Son zamanlar da dişi kuş almıştım yavruları olsun diye ilgiyi dişi kuşa göstermeye başladı açıkçası biraz aldığıma pişman olmuştum. Muhabbet kuşum kaçınca dişisini petshopa verdim, yerine yavru kuş aldım oda ceyrandan etkilendi öldü. Sonra ara verdim yeni birtane daha kuş aldım, ben köye gittiğim zaman babam onu kaçırmış ve uzun uğraşlar sonucu bulamamış ve ben öğrendiğimde artık kuş beslemeyeceğim dedim. Sebebi ise belli bir süre sonra bağlanıyorsun ya kaçıyor ya da ölüyor psikolojim bir daha bozulmasını istemediğim için o günden sonra kuş almadım ara sıra 15 aydır baktığım ve sonra kaçan kuşum aklıma gelir. Benden sana bir dost tavsiyesi bence hiç sahiplenme psikolojinin bozulmasına izin verme. Saygılarımla.
 
Ben kendimi bildim bileli muhabbet kuşu besleyen bir insanım, şuanda da klavyemin üzerinde muhabbet kuşu dolaşıyor :) Çok şükür yaşlılık dışında eceliyle dışında ölen bir kuşum olmadı.

Yakın zamanda 2 kuşun da öldüyse sonradan aldığın kuşun virüs kapmış olma ihtimali yüksek.
Ortam şartları veya fazla su tüketimi yüzünden ishal olup yemden kesilebilir ve zamanla güçten de düşebilirler. Kabız veya ishal sonrası kuruma sebebiyle boşaltım sistemi tıkanan kuşlar bile var.

Bu yüzden kuşların dışkılarını kontrol etmek ultra önem arz ediyor. Yemekten düşme - hareketsizlik gibi durumlar olduğunda anında müdahale etmek gerekiyor.

Ben yıllardır 7/24 kafesi açık şekilde beslerim kuşlarımı. Yemini suyunu düzenli değiştirir, kafesini temiz tutarım hepsi bu. Kuşunuzla ilgilenirseniz, bilgisayar başında vakit harcarken yanınızda barındırırsanız büyük oranda problem yaşamazsınız. Çok da yalnız bırakmamak gerekiyor kuşları.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı