Nasıl bu kadar kesin konuşabiliyorsunuz?

  • Konuyu başlatan VP67
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 315
  • Görüntüleme 13B
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu konularda kesin bilgi sahibi olmadığım için kesin konuşmak istemiyorum.
 
Safsata olan tanrılar, inanış çeşitleri, biçimleri zaten az çok belli. Bütün bunların dışında akla olabildiğince uygun, açıklayamadığı olayı ''işte böyledir'' şeklinde kesin argümanlar sunarak kanıtlamaya çalışmayan herhangi bir inanışınız varsa söyledikleriniz geçerlidir. Yukarıda söylediklerinizin özeti olan ''kimse hiçbir şey bilemez'' cümlesi İslam ile uyuşmaz. ''E abi ben de buna inanıyorum'' dersen komik duruma düşüyorsun, o yüzden dedim.

Hiç kimse gerçeği bilemez, sadece inanırlar. Dinler de böyledir.

Peki gerçek doğruyu kim biliyor?
 
Düşünce tarzınız agnostizme uyuyor.

İlk mesajımda bahsettiğim gibi müslümanım. Benim bu konuda sorduğum soru farklı farklı inançlara sahip olan kişilerin, inandıkları konusunda nasıl bu kadar kesin konuştukları. Çünkü inançların matematik gibi 2 artı 2 eşittir 4 eder diyebileceğimiz somut bir kanıtı olamaz. İnançlar adı üstünde inançtır. İnsanlar kendilerine mantıklı gelene inanırlar. Herkesin inancı kendine göre mantıklıdır. Birilerine bir şeyler ispat etmeye çalışanlar veya kanıtlamaya çalışanlar en büyük yanılgıya düşüyorlar.
 
Hocam şimdi ben ateistim, tanrının var olmadığına eminim. En ufak bir tereddütüm bile yok.

En basitinden, sonsuz kudrete sahip bir varlığın insanı (veya daha geniş olarak evreni) yaratma ihtiyacı*, üstüne üstlük sonucunu bilerek yaratma ihtiyacı bana absürt geliyor.

Sonucunu bilmesini popüler dinlerdeki "kader vardır" anlayışından yola çıkarak değil; tüm tasarımı kendisinin olması ile birlikte, yoktan var edebilecek varlığın bizim elimizdeki bardağı havaya kaldırıp bırakınca düşeceğini bilmemiz gibi yoktan var ettiğinin sonucunu bilmesi gerektiğinden söylüyorum. Diğer türlü insani(?) bir tanrı tartışmasına hiç girmem bile.

Klişe bir örnek vereyim, ineklere tapan insanlar hakkında herkesin bir kulak dolgunluğu vardır. O inançtan olmadığını varsayıyorum. Nasıl durduk yere ineklere tapasın gelmiyorsa, "ya hak dini ineklere tapmaksa?" gibi sorular sormuyorsan ve ineklere tapmanın kişiyi rahatlatmaktan öte ona bir şey kazandırmayacağını varsayabiliyorsan ben de tanrı veya her türlü benzer inanca karşı böyle düşünüyorum.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı